ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αιχμή του δόρατος την «ακρίβεια Μητσοτάκη» η αντεπίθεση Τσίπρα

Βαγγέλης Στολάκης16 Οκτωβρίου 2022

Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε όλα τα επίπεδα. Με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια, που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και την οποία η Κουμουνδούρου βαφτίζει «ακρίβεια Μητσοτάκη», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολουθείται. Η προχθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού ήταν μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο διάστημα δύο μηνών οι κομματικές μηχανές αναμένεται να δουλέψουν στο «κόκκινο» και σε όλα τα επίπεδα: αποδόμηση του αφηγήματος Μητσοτάκη, δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αυτό παρουσιάστηκε στην 86η ΔΕΘ και αποτυπώνεται στις έξι εθνικές προτεραιότητες υπό τον τίτλο «Δικαιοσύνη παντού», ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές και εκδηλώσεις.

Το διάστημα που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου αναμένεται να μπει για τα καλά στη μάχη της προεκλογικής περιόδου, που μπορεί μεν να έχει ξεκινήσει... άτυπα εδώ και μήνες, και θα κορυφωθεί μετά το Δεκέμβριο.

Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για ακόμα μια φορά ότι η ακρίβεια έχει το όνομα του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορείτε πια με την προπαγάνδα να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες, το γεγονός δηλαδή ότι ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας που ζούμε στη χώρα μας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία και στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στις δικές σας κυβερνητικές επιλογές». Χαρακτήρισε δε, την ακρίβεια ως «το πιο επίκαιρο, το πιο φλέγον θέμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες» και ενισχύει τα καρτέλ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση ως «φύλακα άγγελο της αισχροκέρδειας» ενώ απέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρισμούς όπως «Λουδοβίκος» και «Θάτσερ». «Συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος και κυβερνάτε σαν Θάτσερ» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί είναι θατσερική η πολιτική που εφαρμόζετε σε συνθήκες κρίσης» σχολίασε, τονίζοντας σε άλλο σημείο πως είναι «πρωθυπουργός των συμφερόντων».

«Προκηρύξτε εκλογές»

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να στήσει κάλπες, βέβαιος πως ο λαός θα γυρίσει την πλάτη στην ασκούμενη πολιτική: «Αφού είστε σίγουρος για το προβάδισμα των δημοσκοπήσεων προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Προκηρύξτε εκλογές, η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονεία, η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά», τονίζοντας πως «η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για τη κοινωνική πλειοψηφία». Σημείωσε επίσης: «Πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό. Γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει».

«Φαίνεται ότι αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση, η μόνη σας έγνοια είναι να παρακολουθείτε τι λένε στα κινητά τους τηλέφωνα οι πολιτικοί σας αντίπαλοι» είπε.

«Δεν είστε εγγυητής σταθερότητας, αλλά πλέον είστε ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη, γιατί παραλάβατε μια οικονομία που είχε προοπτικές τέτοιες ώστε να μπορείτε εσείς προεκλογικά να τάζετε επενδυτική βαθμίδα σε ενάμιση χρόνο μάλιστα και τώρα πια δεν μπορείτε ούτε στις αγορές να βγείτε» σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

«Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μεσαία τάξη και έμποροι αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα που θα έχουν με μία προοδευτική κυβέρνηση» σημείωσε προσκαλώντας εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν την πρότασή του για μετεκλογική συνεργασία.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήταν μόνο η αρχή μίας αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα». Παράλληλα, το επόμενο διάστημα τόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα συνεχίσουν συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών και θεσμικών φορέων. Την ίδια ώρα, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, ώστε να συγκροτηθούν ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού.

«Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος»

Θλίψη σκόρπισε σε όλη τη χώρα η είδηση του θανάτου του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Νικολαΐδη το πρωί της Παρασκευής. Λόγω της απώλειας η προγραμματισμένη γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναβλήθηκε για το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτισε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη κάνοντας λόγο για έναν «σπουδαίο» άνθρωπο. «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος. Στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να κάνει περισσότερα και σημαντικότερα από τον καθένα μας. Σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία, μα ακόμη πιο ψηλά τα όμορφα ιδανικά της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης στους αγώνες της ζωής. Καλό σου ταξίδι, Αλέξανδρε» έγραψε στους λογαριασμούς του στα social media. «Ως συνεργάτης, το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Ως άνθρωπος, για όλους εμάς, θα είναι αναντικατάστατος. Αποτελεί για εμάς ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, ευγένειας και περηφάνιας» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα. «Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής, ένας υπέροχος αθλητής, ένας τρυφερός οικογενειάρχης, ένας ευγενικός πολιτικός αντίπαλος. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη την οποία υπηρέτησε με συνέπεια» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τον ευχαριστούμε όλοι οι Έλληνες, που ανέβασε την ελληνική σημαία ψηλά. Τον ευχαριστούμε όμως και για το απαράμιλλο μάθημα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς, που μας άφησε με τον γραπτό του αποχαιρετισμό» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τη θλίψη του για την πρόωρη απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη εξέφρασε και το ΚΚΕ. «Ήταν από εκείνες τις περιπτώσεις που η δύναμη, το ήθος, η ευγένεια και η σοβαρότητα αποτυπώνονταν στο πρόσωπό του, στη στάση ζωής. Γενναίος, αξιοπρεπής, ευθυτενής. Ο πρόωρος θάνατός του μας συγκλονίζει. Η Θεσσαλονίκη πενθεί και γίνεται φτωχότερη» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.10.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.