ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ελληνικό χρώμα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας rescEU

MakThes Team03 Μαΐου 2019

Στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2014 – 2019 συμπεριέλαβε τη δημιουργία του rescEU και την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του απολογισμού που κάνει ενόψει των Ευρωεκλογών.

Η επιτυχία αυτή έχει έντονο Ελληνικό χαρακτήρα καθώς από την μεριά του Κοινοβουλίου, εισηγητής εκ μέρους των Σοσιαλιστών ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ από την πλευρά της Επιτροπής, υπεύθυνος ήταν ο Κύπριος Επίτροπος κ. Στυλιανίδης.

Ο νέος Μηχανισμός που ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο έρχεται να αντιμετωπίσει πολλές από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και οδήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και στο Μάτι. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα αγοράς νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80 έως 90% των συνολικών εξόδων και θα μπορούν να μεταβούν σε όποιο κράτος χρειάζεται βοήθεια. Παράλληλα δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα επισκευής των ήδη υπαρχόντων εθνικών μέσων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύπτει το 75% του κόστους επισκευής. Η πρόβλεψη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας καθώς ένα σημαντικό μέρος του εναερίου στόλου μας είναι καθηλωμένο λόγω αδυναμίας επισκευής. Τέλος σε περίπτωση συχνής ενεργοποίησης του Μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητά επιπλέον πληροφορίες από τα Κράτη Μέλη σχετικά με τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης και να προτείνει βελτιώσεις όπου χρειάζεται.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συμπεριέλαβε μαζί με την διατήρηση της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ και τη δημιουργία του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Πακέτο Γιούνκερ) στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της περασμένης πενταετίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.