ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bonus... για τεστ κορονοϊού και προσφορές "επιστρατεύουν" οι ξενοδόχοι για να αυξήσουν τις κρατήσεις

Βαγγέλης Στολάκης23 Ιουλίου 2020

Με προσφορές για πενθήμερα διακοπών σε ξενοδοχειακές μονάδες και εκπτώσεις έως και 20% για τον μήνα Αύγουστο επιχειρούν οι ξενοδόχοι της χώρας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών και να σώσουν όσο μπορούν την «χασούρα» της φετινής τουριστικής σεζόν. Οι χαμηλές πληρότητες που καταγράφονται στα ξενοδοχεία τόσο της Πιερίας όσο και της Χαλκιδικής για τον μήνα Ιούλιο και το μπαράζ ακυρώσεων κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες οι οποίοι στο «παρά πέντε» ακυρώνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές εξαιτίας των αυξημένων μέτρων και της υποχρεωτικής υποβολής τους σε τεστ για κορονοϊό 72 ώρες πριν περάσουν τα σύνορα, ανάγκασαν τους επαγγελματίες του χώρου να στραφούν με δελεαστικές προσφορές στον εγχώριο τουρισμό.

«Η σεζόν δεν σώζεται από τη στιγμή που ο Ιούλιος και ο Ιούνιος δεν πήγαν καλά» υποστηρίζει στο makthes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Χαλκιδική οι πληρότητες των ξενοδοχείων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης του 25%. «Εκτιμούμε πως και ο Αύγουστος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα» υποστηρίζει ο κ. Τάσιος.

Πρόσφατα η ΠΟΞ πρότεινε το πρόγραμμα Covid Bonus που προβλέπει την επιβράβευση υγιών τουριστών του εξωτερικού που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Το «Covid Bonus» είναι ουσιαστικά ένα αντιστάθμισμα στην απόφαση της κυβέρνησης να ζητά τεστ κορονοϊού ως προϋπόθεση για την είσοδο τουριστών από τα χερσαία σύνορα του Προμαχώνα. Οι ξενοδόχοι στη Χαλκιδική μετά τις ακυρώσεις λόγω του γεγονότος πως το τεστ κοστίζει μέχρι 80 ευρώ, αποφάσισαν πως θα «καλύπτουν» το μισό κόστος στους τουρίστες που έρχονται και προσκομίζουν το αρνητικό τεστ τους. Εκτός από τη Χαλκιδική η πρόταση έχει συζητηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως η Πιερία, η Μαγνησία και η Θάσος.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα και ήδη αρκετοί από τους συναδέλφους του στην Χαλκιδική το προωθούν μέσω συνεργαζόμενων τουριστικών πρακτορείων σε Ρουμανία και Βουλγαρία. «Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε κρατήσεις. Ένα τεστ κοστίζει περίπου 80 ευρώ. Για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος είναι μεγάλο» λέει ο κ. Τάσιος.

«Επισημάναμε εγκαίρως πως το άνοιγμα του τουρισμού θέλει καλύτερη οργάνωση. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που είναι δυσαρεστημένοι από την διαχείριση» υποστηρίζει ο κ. Τάσιος.

Ακυρώσεις «βλέπει» και η Πρόεδρος Ξενοδόχων νομού Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά. Η ίδια σημειώνει στο makthes.gr πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων που άνοιξαν (από τα περίπου 400 που διαθέτει η περιοχή) κυμαίνεται στο 25%. «Δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» λέει. Και συμπληρώνει πως «υπάρχουν ξενοδοχεία που ετοιμάζονται να κλείσουν. Ο Αύγουστος για εμάς θα είναι βαρυχειμωνιά» υποστηρίζει η κ. Ξυπτερά και σημειώνει πως ορισμένοι συνάδελφοί της έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και υιοθετούν το πρόγραμμα «Covid bonus» της ΠΟΞ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.