Στη δράση η οποία θα διαρκέσει πέντε ημέρες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, έχουν προσκληθεί να δημιουργήσουν έργα Landart αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, με τη συμμετοχή ομάδας φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Για τα έργα αυτά θα χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά και τα έργα θα παραμείνουν μόνιμα σε διάφορα μέρη της Άνω Μηλιάς. Η Landart αποτελεί μια ιδιαίτερη εικαστική μορφή τέχνης που χρησιμοποιεί στοιχεία ή/και υλικά από τη φύση, συνδυάζοντάς τα, τροποποιώντας και επανατοποθετώντας τα στον χώρο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έργων, κατασκευών/ γλυπτών εναρμονισμένων με το περιβάλλον. Τα έργα αυτά συνυπάρχουν με τον φυσικό χώρο, μένουν εκτεθειμένα και μπορεί να αλλάζουν μορφή ή ακόμα και να χαθούν με το πέρασμα του χρόνου, αποτελώντας πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χώρου στον οποίο δημιουργήθηκαν.
Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020, οπότε πραγματοποιήθηκε η εικαστική παρέμβαση «72 Κύκλοι» στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου Πεσόντων του Γιάκοβλεφ, του ουκρανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στα Πιέρια Όρη τον Δεκέμβριο του 1997 και στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους. Στην δράση συμμετείχε ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με την εποπτεία και τον συντονισμό των καθηγητών του 3ου Εργαστηρίου Γ. Τσακίρη, Β. Βασιλακάκη, Σ. Παναγιωτάκη και Χ. Κεραμάρη.
Στη φετινή δράση θα συμμετάσχουν οι εικαστικοί:
Γιώργος Τσακίρης: Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δημήτρης Ξόνογλου: Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Άρης Κατσιλάκης: Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και μια ομάδα 12 φοιτητών/τριών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Οι εικαστικοί, με τη βοήθεια των φοιτητών/τριών, θα δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας φυσικά και τεχνητά υλικά που θα τοποθετηθούν και θα παραμείνουν σε συγκεκριμένα σημεία της Άνω Μηλιάς.
Συντονισμός δράσης: Φώτης Φωτιάδης