Με νέα ηλεκτρικά οχήματα ενισχύεται εντός του 2022 ο στόλος καθαριότητας οκτώ δήμων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και οι δημοτικές ενότητες Πυλαίας του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και Καλοχωρίου του δήμου Δέλτα.
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της η Μητροπολιτική Επιτροπή της ΠΚΜ ενέκρινε τον προϋπολογισμό του έργου ύψους 19 εκατ. ευρώ καθώς και τις επικαιροποιημένες τιμές για την προμήθεια των οχημάτων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα οι οκτώ δήμοι πρόκειται να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, προκειμένου να προμηθευτούν ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα ενσωματωθούν στους στόλους καθαριότητας.
Όπως γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής ο προϋπολογισμός για τον κάθε δήμο διαμορφώνεται ως εξής:
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 1.700.000
Δήμος Θεσσαλονίκης: 5.025.000
Δήμος Καλαμαριάς: 2.325.000
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: 2.475.000
Δήμος Νεάπολης – Συκεών: 2.225.000
Δήμος Παύλου Μελά: 2.750.000
Δημοτική Ενότητα Πυλαίας: 1.500.000
Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου: 1.000.000
Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στα τέλη του 2018 η αντιπεριφέρεια πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει την διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθεί το πρώτο δίκτυο δημοτικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και σταθμών φόρτισης, στη Θεσσαλονίκη. Το 2019, πρόσθεσε, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που είχε αυτή η διαδικασία και το 2020 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων που αφορούσαν την συγκεκριμένη πρόσκληση. Επιπλέον το 2020 η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις ενέργειες για τη δράση της ενσωμάτωσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους στόλους καθαριότητας των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
«Το επόμενο βήμα για τους δήμους είναι η διαγωνιστική διαδικασία για να προμηθευτούν τα οχήματα. Το κόστος θα καλυφθεί από το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Είναι όλοι σύμφωνοι. Αγωνιζόμαστε για κάτι πολύ συγκεκριμένο ώστε η βιώσιμη αστική ανάπτυξη να μας προσδώσει μεγαλύτερα εχέγγυα για να κερδίσουμε τη βιώσιμη ευημερία» υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου.
Οι δήμοι αποφάσισαν
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο διάστημα οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας -Χορτιάτη, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Νεάπολης -Συκεών, Δέλτα, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς και Κορδελιού – Ευόσμου έλαβαν τις αποφάσεις τους μέσα από τα δημοτικά τους συμβούλια, αναφορικά με τους τύπους και τον αριθμό των οχημάτων που χρειάζονται, ενημερώνοντας και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ κατέγραψε τους διαθέσιμους τύπους ηλεκτροκίνητων οχημάτων προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις και καλύπτονται οι ανάγκες για να προχωρήσει γρήγορα το έργο. Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τη βούληση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αλλαγή των στόλων των οχημάτων όλων των δήμων, αλλά και της ΠΚΜ σε ηλεκτροκίνητα οχήματα έχει εκφράσει και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας.