ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με λαμπρότητα και συγκίνηση κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδήλωσης στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο (βίντεο, φωτ.)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος15 Αυγούστου 2024

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας την οποία μετέφεραν στα χέρια τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αντιπολιτεύσεις και των σωμάτων ασφαλείας ενώ την πομπή


συνόδευσαν μέλη ποντιακών σωματίων με παραδοσιακές φορεσιές καθώς και στρατιωτικά αγήματα . Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε λίγο μετά τις 11:00 η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Εκατοντάδες προσκυνητές από κάθε γωνία τις Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό συρρέουν από νωρίς το πρωί, περιμένοντας υπομονετικά στο προαύλιο του ιερού ναού για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγιάς των Ποντίων.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 5 τα ξημερώματα με Θεία Λειτουργία στον Μικρό Ιερό Ναό. Ακολούθησαν ο Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος.

Αμέσως μετά το πέρας την Θεία Λειτουργίας το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» τίμησε με δυο υποτροφίες στους αριστούχους μαθητές Ελένη Βογιατζίδου και Βασίλειο Μουρατίδη από το Λύκειο Μακροχωρίου, του χωριού της Ημαθίας που τον Απρίλιο 2003 έζησε μια από τις χειρότερες τραγωδίες όταν 21 μαθητές έχασαν τη ζωή τους στο φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε ο τόμος με τα τεύχη της εφημερίδας «Εποχή» του δημοσιογράφου και εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη.


Στο μήνυμα του για την σημερινή γιορτή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παλεύει καθημερινά να είναι ειρηνική, δημοκρατική και φιλελεύθερη. Όλοι οι Έλληνες πανηγυρίζουν αυτή την τόσο μεγάλη γιορτή. Ταυτόχρονα εδώ στην Σουμελά στις κορυφές του Βερμίου εμείς οι Πόντιοι εκδηλώνουμε το αίσθημα μας, την ψυχή μας και την τιμή που προσδίδουμε σε όσους έδωσαν το αίμα τους πριν από περίπου έναν αιώνα».

Μήνυμα ενότητας στον απανταχού ελληνισμό έστειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης . «Τιμούμε ευλαβικά την γιορτή της ορθοδοξίας. Η ευχή της Μεγαλόχαρης προσφυγομάνας Παναγιάς να μας οδηγεί στο δύσκολο κομμάτι της ιστορίας».

«Μπορεί τα σήμαντρα στην Παναγία Σουμελά να μην ηχούν, τα σήμαντρα όμως του Ελληνισμού ηχούν στις καρδιές μας για να μας θυμίζουν το χρέος μας» δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

Μήνυμα Ενότητας έστειλε από την Παναγία Σουμελά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Θεοδώρα Τζάκρη. «Αποδίδουμε φόρο τιμής στην Παναγία μας στο σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού και στέλνουμε το μήνυμα της ενότητας και της αγάπης σε όλους του Έλληνες».

«Η σημερινή γιορτή συνδέεται με την πίστη και την ελπίδα που χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε για να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο με περισσότερο φως και αισιοδοξία και ελπίδα για όλους τους Έλληνες» ανέφερε στις δηλώσεις του ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης,

Τις ευχές του έδωσε και ο Πρόεδρος της «Νίκης»Δημήτρης Νατσιός. «Από αυτό τον Ιερό τόπο στον οποίο μεταφέρθηκε η εικόνα της παναγίας της Σουμελιώτισσας εύχομαι κάποτε να επιστρέψει η Παναγία στο σπίτι της στον Πόντο»


«Εδώ και 73 χρόνια στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου όπου έχει ανασυσταθεί σε μικρογραφία ο Πόντος, οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής δίνουν το μήνυμα ότι παρότι στερηθήκαμε του δικαιώματος να κατοικούμε στην ιστορική μας πατρίδα, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Γιώργος Τανιμανίδης. «Κάθε Δεκαπενταύγουστο ο ήχος από τις καμπάνες για την Παναγία πάει μέχρι τα υψώματα όρους που βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο»

Το παρών στις λατρευτικές εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παρών ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.


Το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Σουμελά συνεχίζεται καθόλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός μεθέορτος εσπερινός.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.