Εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι από νωρίς το πρωί στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας όπου από σήμερα για να περάσει κάποιος τουρίστας υποχρεούται να φέρει πάνω του αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν. Οι τουρίστες πρέπει να έχουν συμπληρώσει επίσης τη φόρμα εντοπισμού PLF, το barcode της οποίας δείχνουν μαζί με το τεστ και το διαβατήριό τους στους αστυνομικούς αλλά και τους υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που βρίσκονται στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται πως από σήμερα, 15 Ιουλίου, τέθηκε σε ισχύ η ΚΥΑ που προβλέπει ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα για μη ουσιώδεις λόγους από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση από πιστοποιημένο εργαστήριο που να αποδεικνύει πως είναι αρνητικοί στον κορονοϊό. Το μέτρο επιβλήθηκε μετά τα αυξημένα εισαγόμενα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.
Από νωρίς το μεσημέρι και μετά η κίνηση στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα ήταν αυξημένη. Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr που βρέθηκε στο σημείο πραγματοποιώντας αυτοψία σε περίπου 1,5 ώρα από τις 2 έως τις 3:30 είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 200 έλεγχοι στα τρία ιατρεία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ που έχουν «στηθεί» στο σημείο.
Οι τουρίστες επιδεικνύουν το αρνητικό τεστ μαζί με το QRcode στις Αρχές και το προσωπικό του ΕΟΔΥ. Eάν το barcode της φόρμας PLF φέρει μπροστά «1» ή «3» (που προκύπτει από συγκεκριμένο αλγόριθμο) τότε όλοι υποβάλλονται σε τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Εάν ο πρώτος αριθμός είναι «2» τότε συνεχίζουν την πορεία τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στο ίδιο αυτοκίνητο μπορεί να επιβαίνουν άτομα εκ των οποίων μόνον ορισμένοι πρέπει να υποβληθούν σε τεστ.
Πάντως, οι επισκέπτες, κυρίως από Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία δείχνουν να είναι ενημερωμένοι για τη διαδικασία, καθώς έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά. Οι περιπτώσεις εκείνων που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού ήταν ελάχιστες, με τα αυτοκίνητα και τους επιβάτες να σταματούν στην άκρη προκειμένου να συμπληρώσουν οnline τη φόρμα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έλειψε, κυρίως, τις πρώτες πρωινές ώρες και ο εκνευρισμός καθώς υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις επισκεπτών που δεν είχαν ενημερωθεί για τη διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, στο σημείο ελέγχου έχει αναρτηθεί χειρόγραφο σημείωμα για όσους δεν μιλούν αγγλικά.
Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες που μεταβαίνουν στη Βουλγαρία για δουλειά, τσιγάρα, ψώνια ή βενζίνη στους οποίους όμως, σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται σε όλους έλεγχοι.
Όπως αναφέρει στο makthes.gr οικογένεια Ρουμάνων τουριστών που υποχρεώθηκαν σε νέο τεστ και πηγαίνουν στη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές: «είμαστε ενημερωμένοι για τη διαδικασία. Ο κορονοϊός δεν μας πτόησε». Οι ίδιοι ωστόσο εστιάζουν στο γεγονός πως τα τεστ που έκαναν στη χώρα τους ήταν ακριβά, καθώς τόσο η πραγματοποίηση του τεστ όσο και η μετάφραση του εγγράφου στα αγγλικά κόστισε περίπου 100 ευρώ το άτομο.