ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στη δεύτερη θέση στη μάχη των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ

Βαγγέλης Στολάκης03 Μαρτίου 2024

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων όταν ρωτούσε κανείς βουλευτές και στελέχη εάν ο στόχος των ευρωεκλογών είναι η δεύτερη θέση να μην απαντούσαν ξεκάθαρα, πλέον το λένε δυνατά σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει τις κάλπες που θα στηθούν σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν δεδομένη την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνοντας πίσω τον σημερινό δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο στόχος πλέον επικεντρώνεται στο ποσοστό που θα λάβει το κόμμα στις ευρωεκλογές. Επιδίωξη της ηγετικής ομάδας, χωρίς να προσδιορίζουν ακριβώς ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε οι στενοί του συνεργάτες αριθμητικά το ποσοστό αυτό, είναι το κόμμα να έχει καλύτερη επίδοση από εκείνη των εθνικών εκλογών του 2023 και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (MRB, Opinion Poll) φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, ωστόσο η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλη και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μικρή έως οριακή. Στην Χαριλάου Τρικούπη οι μετρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και μπαίνουν στο μικροσκόπιο ενόψει της κρίσιμης ευρωκάλπης, των εκλογών που είναι ορόσημο για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να βγει ενισχυμένος ο ίδιος και το κόμμα του από αυτή τη διαδικασία με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και ειδικότερα στις επόμενες εθνικές εκλογές, στις οποίες έχει θέσει ως στόχο να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στη θέση της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, τα ικανοποιητικά ποσοστά θα του επιτρέψουν να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει για την Κεντροαριστερά και τον προοδευτικό χώρο, όπου επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως ανέφεραν στη «ΜτΚ» συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη βάση είναι αισιόδοξα. Εξάλλου, για το κόμμα βρίσκεται σε εξέλιξη μία άτυπη προεκλογική εκστρατεία με εκατοντάδες στελέχη να «οργώνουν» την Ελλάδα συμμετέχοντας σε κλιμάκια και καμπάνιες ενημέρωσης. «Πηγαίνουμε σε χωριά, σε νησιά, με τόπους όπου βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται κοντά τους μετά από μία δεκαετία. Τα μηνύματα ενόψει ευρωεκλογών είναι ενθαρρυντικά» λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το πρώτο άνοιγμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί επίσημα να ισχυρίζονται ότι δεν σχολιάζουν τα εσωτερικά άλλων κομμάτων, η αλήθεια είναι πως στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τρίβουν τα χέρια τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του έκανε το πρώτο άνοιγμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το μόνο μου πολιτικό σχόλιο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ οι προοδευτικοί πολίτες της αριστεράς και του κέντρου μπορούν να βρουν μία αξιόπιστη λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το επίδικο των ευρωπαϊκών εκλογών για την εσωτερική πολιτική ζωή, πέρα από το ευρωπαϊκά θέματα. Να σταματήσει η ασυμμετρία, που υπάρχει σήμερα: Με τη Νέα Δημοκρατία του 41% με πολύ μεγάλη αποχή και τεράστια αλαζονεία και τα υπόλοιπα κόμματα σε χαμηλότερα ποσοστά. Θέλω μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Αν και το κόμμα δέχεται το τελευταίο διάστημα τα πυρά από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, κατά βάθος οι «πράσινοι» ικανοποιούνται αφού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θεωρούν αντίπαλο τους το ΠΑΣΟΚ και όχι το ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει το σκληρό ροκ στο Μαξίμου, ενώ τα... σκάγια της στοχεύουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Νέα Δημοκρατία κάνει αυτήν τη στιγμή έναν τεράστιο πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να το ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θεωρεί ότι αν ανέβει το ΠΑΣΟΚ και καταλάβει ο κόσμος ότι πια έχει έναν αντίπαλο με πρόγραμμα και σύγχρονο πολιτικό προσωπικό και όχι προσωπικό που λέει ό,τι να ’ναι και επιστρατεύει λαϊκισμούς, τότε θα είναι ραγδαία η πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί θα υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή» σημείωσε σε άλλη του συνέντευξη στο Bluesky ο κ. Ανδρουλάκης.

Διαφοροποιήσεις

Το ενδιαφέρον για τις επόμενες ημέρες επικεντρώνεται στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση και ψηφίζεται στην ολομέλεια στα τέλη της εβδομάδας. Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν με την αρνητική στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία- όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Δεν αποκλείεται μάλιστα, προκειμένου να αποκλειστούν διαφοροποιήσεις- υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έντεκα εκ των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απείχαν παρά το «ΝΑΙ» του κόμματος- να υπάρξει κομματική πειθαρχία.

Αύριο ανακοινώνει το κόμμα του ο Λοβέρδος

Αύριο, Δευτέρα μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει το όνομα, τα σύμβολα και την διακήρυξη του νέου κόμματος που ίδρυσε στις 7 Φεβρουαρίου και το οποίο θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σε λίγες ημέρες ο κ. Λοβέρδος θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του παρέμβαση πάντως, ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα γυρίσματα του βίντεο της ανακοίνωσης του κόμματος, δεν έγιναν σε ένα γραφείο, αλλά «κάπου βόρεια» όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έγινε όπως ακριβώς το είχε ονειρευτεί.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.