ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τρεις λέξεις σε... τέσσερις τροχούς ο Κασσελάκης ξανασυστήνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Βαγγέλης Στολάκης19 Μαΐου 2024

Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και Κυριάκο Μητσοτάκη, επικοινωνία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και μπαράζ επαφών με πολίτες σε όλη τη χώρα συνθέτουν κωδικοποιημένα την στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το διάστημα που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης «οργώνει» τη χώρα επιστρατεύοντας το μεγάλο ατού του... το επικοινωνιακό χάρισμα που διαθέτει, εκτιμώντας πως η αδιαμεσολάβητη επαφή του με τον κόσμο, την οποία εξάλλου ο ίδιος φροντίζει να διαφημίζει, θα αποδώσει καρπούς και το βράδυ των ευρωεκλογών η Κουμουνδούρου θα είναι κερδισμένη τριπλά: θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, θα αυξήσει τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2023, οπότε και καταποντίστηκε, και τέλος, θα έχει μειώσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας το πρώτο βήμα της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών που ευαγγελίζεται.

Πάτησε γκάζι

Ο κ. Κασσελάκης έχει πατήσει... γκάζι κυριολεκτικά στην προσπάθειά του να επισκεφτεί όσες περισσότερες περιοχές μπορεί, με την κλεψύδρα πλέον να έχει γυρίσει ανάποδα και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα. Πρόθεσή του είναι το σύνθημα «καλύτερη ζωή ΤΩΡΑ», που αποτελεί το κεντρικό σλόγκαν του κόμματος για την επικείμενη εκλογική διαδικασία, να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια έχει στο πλευρό του τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Κουμουνδούρου αλλά και το εκλογικό του βαν, ένα όχημα που θυμίζει τροχόσπιτο και το οποίο στο εξωτερικό του μέρος έχει καλυφθεί με την φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. 

Πρόκειται για το κινητό «στρατηγείο» του κ. Κασσελάκη που θυμίζει προεκλογικές εκστρατείες επιτελείων των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ, και με το οποίο προσδοκά να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά της εγχώριας πολιτικής σκηνής, μακριά από τα... παραδοσιακά πρότυπα. Εξάλλου, κι ο ίδιος σχεδόν καθημερινά υπενθυμίζει πως δεν είναι συνηθισμένος πολιτικός, ούτε διαθέτει ξύλινο λόγο, επιχείρημα που πολλές φορές χρησιμοποιεί και για τις λεκτικές του αστοχίες.

Στη Θεσσαλονίκη για τρεις μέρες

Ο κ. Κασσελάκης που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, σκοπεύει να συνδυάσει δράσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και τους γειτονικούς νομούς. Η τριήμερη περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ στην πλατεία Ευόσμου. Η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε σημαντικό ποσοστό της εκλογικής του δύναμης, ποσοστό σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το οποίο προσδοκά να ανακτήσει στις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ υπάρχουν και νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας όπως είναι η Χαλκιδική και το Κιλκίς στους οποίους το κόμμα ήρθε τρίτο, πίσω από το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, που τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Μονομέτωπος κατά ΝΔ με στόχο «καλύτερη ζωή ΤΩΡΑ»

Αυτή την περίοδο την ηγεσία της Κουμουνδούρου την ενδιαφέρει αποκλειστικά ο μονομέτωπος αγώνας κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό οι αναφορές στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ- με το οποίο κοντράρεται, αφού στις δημοσκοπήσεις η μεταξύ τους διαφορά βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους- είναι ελάχιστες, έως μηδαμινές, ενώ οποιαδήποτε αφορμή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα περίοδο εσωκομματικών αναταραχών στην Κουμουνδούρου, περνά από την ηγεσία... απαρατήρητη και ασχολίαστη. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη που αποχώρησε από τη συνέντευξη που έδινε σε απευθείας σύνδεση τηλεοπτικού σταθμού, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις εντός κόμματος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί «υπουργών που σκοτώνουν παιδιά».

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης επενδύει σε ζητήματα καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια, η φορολογία, η ασφάλεια και η υγεία, τομείς όπου η δυσαρέσκεια των πολιτών από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική είναι έκδηλη, προωθώντας μια σειρά προτάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα σποτ της καμπάνιας του με πρωταγωνιστή τον κ. Κασσελάκη και σύνθημα «καλύτερη ζωή ΤΩΡΑ». «Τα σποτ είναι τα πρώτα μιας ολοκληρωμένης σειράς που θα ακολουθήσει, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρουν συνεργάτες του κ. Κασσελάκη. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται άλλα τέσσερα τηλεοπτικά μηνύματα- εξειδικευμένα το καθένα στα κρίσιμα θέματα - συν ένα επιπλέον που θα προβάλλεται καθ’ όλη την διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, για το οποίο η Κουμουνδούρου προϊδεάζει πως θα προκαλέσει αίσθηση. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μια «Καλύτερη Ζωή Τώρα» αφορούν σε πρώτη φάση τη δημόσια υγεία, τη φορολογία και την ακρίβεια, ενώ καθόλου απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι και στα τρία βίντεο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά με τη φράση «Η Ελλάδα που θέλουμε».

Στροφή στα εθνικά

Στο μεταξύ, η ηγεσία της Κουμουνδούρου ανακατεύει ξανά την τράπουλα, στοχεύοντας και σε κοινά τα οποία δεν αποτελούν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε μια προσπάθεια να αντλήσει ψήφους από περισσότερες δεξαμενές. Μετά τα ανοίγματα σε πιο... life style ακροατήρια και στους νέους, ο κ. Κασσελάκης σηκώνει ψηλά στην ατζέντα του κόμματός του τα εθνικά ζητήματα, με πρόθεση να προσεγγίσει πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους. Μετά την πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή ως προτάσεις νόμου προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Τα τρία μνημόνια αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR. Στο μέτωπο με την Τουρκία, ο κ. Κασσελάκης μίλησε για αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα μετά την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Διαχρονικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζε την άποψη της ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας των δυο χωρών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.05.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.