Η λέξη πόλεμος βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις παρεμβάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού. Για τον πρωθυπουργό αυτός είναι ο όρος που περιγράφει τη σημερινή έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είχαν και συνεχίζουν να έχουν τρεις καθαρούς και ευδιάκριτους στόχους: την ανάσχεση της διασποράς του ιού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.
Ο πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα απευθύνθηκε μόνο μια φορά προς τον ελληνικό λαό, με αφορμή την 199η επέτειο από την εξέγερση του 1821. Μια εθνική γιορτή που για πρώτη φορά γιορτάσθηκε χωρίς παρελάσεις και δημόσιες εκδηλώσεις. Μια επέτειος που έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να συνδέσει τη μάχη για την απελευθέρωση του 1821 με τον σημερινό αγώνα που δίνει η Ελλάδα υπέρ της δημόσιας υγείας. Μίλησε για «οπλαρχηγούς και πυρπολητές του καιρού μας» που είναι οι γιατροί κι οι νοσηλευτές, αναφέρθηκε στην πειθαρχία με την οποία πρέπει να σταθούν όλοι οι Ελληνες δίπλα στην πολιτεία. «Την ίδια ‘’αρετή και τόλμη’’ που ήθελε η ελευθερία τότε, απαιτεί και ο αγώνας σήμερα. Όσο πιο γρήγορα κερδίζονται οι μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις με τον κορονοϊό, τόσο ταχύτερα θα κερδηθεί και ο πόλεμος. Απώλειες έχουμε και θα έχουμε. Και η οικονομία μας θα υποφέρει. Αλλά χρέος μας είναι να περιορίσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Και να επιμερίσουμε το κόστος της προσαρμογής στην νέα οικονομική πραγματικότητα με τρόπο δίκαιο. Μια πραγματικότητα που θα μας βρει νικητές, χαλυβδωμένους και πιο ώριμους», σημείωσε χαρακτηριστικά στο μήνυμα του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Σε ότι αφορά στον εσωτερικό πόλεμο και στη διαχείριση της διασποράς του ιού, στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά των πολιτών που με ελάχιστες εξαιρέσεις πειθάρχησαν στα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν. «Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες στη μεγάλη πλειονότητα επιδεικνύουν συγκινητική συμμόρφωση σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης», τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνουν ότι τα μέτρα ελέγχου αναμένεται να αυστηροποιηθούν το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο οι παραβιάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το μήνυμα είναι σαφές: Δεν υπάρχει εφησυχασμός, συνεχίζουμε τα αυστηρά μέτρα!
Από την περασμένη Δευτέρα απαγορεύτηκαν όλες οι επιβατικές πτήσεις από την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ίδιο μέτρο είχε ήδη εφαρμοστεί παλιότερα για την Ιταλία και την Ισπανία. Ακόμη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα από τον ΕΛΑΣ για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ, ενώ σε ό,τι αφορά τις 28 δομές που υπάρχουν στην ενδοχώρα ο διοικητικός τους έλεγχος πέρασε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας
Στον τομέα ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας έγιναν βήματα που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό: Προστέθηκαν κρεβάτια εντατικής, αγοράστηκαν αναπνευστήρες και αναλώσιμα, έγιναν προσλήψεις προσωπικού.
Πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ διέθετε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά κορονοϊού. Σήμερα ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τις 813, εκ των οποίων οι 695 είναι δημόσιες και οι 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.
Σε ό,τι αφορά στις προμήθειες των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών η χώρα μας παρέλαβε το περασμένο Σάββατο ιατρικές προμήθειες που μας δώρισε η κινεζική κυβέρνηση, καθώς και επιπλέον ιατρικό υλικό περίπου 10 τόνων, ενώ την Πέμπτη επακολούθησαν 11 τόνοι υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε ό,τι αφορά στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων με τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση των μέτρων να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του Α.Ε.Π., υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και συνεχίζει να επιδεινώνεται και γι’ αυτό η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Από τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του κράτους, ενώ στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Υπενθυμίζεται ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Το αδιέξοδο της τηλεδιάσκεψης
Αυτά ως προς τον εσωτερικό πόλεμο. Γιατί υπάρχει και ο εξωτερικός πόλεμος, με πεδίο την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Έβρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντάχθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας και με κοινή του επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ζήτησαν την διαμόρφωση κοινής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όσο και για τη στήριξη των οικονομιών την επόμενη μέρα. Οι 9 ηγέτες πρότειναν την έκδοση ομολόγου που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», καθώς και ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. -πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη χωρίς τελικά να υπάρξει συμφωνία. Παρά την επιστολή των 9 και παρά την δυναμική παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, οι αντιστάσεις των χωρών του Βορρά δεν κάμφθηκαν. Έτσι οι «27» συμφώνησαν να παρουσιάσει το Eurogroup σε δύο εβδομάδες τις τελικές του προτάσεις για συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη των κρατών-μελών.
Αδειάζει ο Έβρος
Στον Έβρο τέλος φάνηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής μια αχτίδα αισιοδοξίας, καθώς εκκενώθηκε ο καταυλισμός των προσφύγων που βρίσκεται στις Καστανιές εντός του τουρκικού εδάφους, με 1500 ανθρώπους να μετακινούνται προς το εσωτερικό. Η εξέλιξη αυτή πάντως προς το παρόν δεν επηρεάζει τον ελληνικό σχεδιασμό ύψιστης επιφυλακής για τη φύλαξη των συνόρων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Μαρτίου 2020