ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Μέση Ανατολή: Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο - Εντολή σε κατοίκους της Βηρυτού να εκκενώσουν (Live)

MakThes Team30 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έτσι μας ενημέρωσαν, ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν μπορεί να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για χερσαίες επιχειρήσεις «περιορισμένης κλίμακας», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ απάντησε: «Αυτό αντιλαμβανόμαστε».

Παρομοίως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε απόψε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως ξεκίνησε «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήριζαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή στον βορρά.

Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Βίντεο με απόσυρση στρατευμάτων:

Το Ισραήλ διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ζωντανά εικόνα από το Al Jazeera:

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του (ηγέτη της Χεζμπολάχ) Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ – δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος Χεζμπολάχ – διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Ζωντανά εικόνα από το αγγλικό κανάλι του Al Jazeera:

IDF: Κάτοικοι της νότιας Βηρυτού απομακρυνθείτε επειγόντως

Περίπου στις 11:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν απόψε προειδοποίηση προς τους κατοίκους τριών συνοικιών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

«Βρίσκεστε σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» και «ο ισραηλινός στρατός θα δράσει δυναμικά». «Για την ασφάλειά σας και για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσιεύοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που δείχνει την τοποθεσία των κτιρίων που αποτελούν στόχους.

Εκπρόσωπος IDF: «Καληνύχτα...μη διαδίδετε φήμες» 

Ο εκπρόσωπος των IDF έγραψε σε ανάρτησή του «Καληνύχτα, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πολλές αναφορές και φήμες για δραστηριότητα των IDF στα σύνορα του Λιβάνου. Ζητάμε να μην διαβιβάζονται αναφορές για τη δράση των δυνάμεων, λόγω της ασφάλειας των δυνάμεών μας. Μείνετε μόνο στις επίσημες αναφορές και μην διαδίδετε ανεύθυνες φήμες».

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκαλείται απόψε, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκληθεί στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει μια περιορισμένης κλίμακας εισβολή στον Λίβανο εντός των επόμενων ωρών.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

 Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε. Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ζωντανά εικόνα από το βρετανικό Sky News: 

Εντός των επόμενων ωρών η χερσαία εισβολή

Η χερσαία επίθεση που ενδέχεται να εξαπολύσει το Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ενδέχεται να είναι εντός των επομένων ωρών, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε η Ουάσινγκτον από το Ισραήλ.

IDF: Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη η περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν.

«Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν.

Πρόκειται για εξέλιξη που ενισχύει τις αναφορές για επικείμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

Η «επόμενη φάση» του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

«Η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

«Η επόμενη φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη σημαντική (αποστολή) της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους», είπε ο Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημάρχους κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

«Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα (ότι) θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους (προς τα βόρεια), αυτό λέω και τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Αποσύρονται στρατεύματα του Λιβάνου από τα σύνορα με το Ισραήλ

Εξάλλου, λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, αναφέρουν κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις αναφορές, υπογραμμίζει το Reuters.

Απειλεί ο Νετανιάχου: Δεν υπάρχει «περιοχή στη Μέση Ανατολή» στην οποία δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια ενός μηνύματος που απηύθυνε προς τον ιρανικό λαό, ότι δεν υπάρχει «περιοχή στη Μέση Ανατολή» στην οποία δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ, την ώρα που ο στρατός της χώρας του σφυροκοπά στον Λίβανο στόχους της Χεζμπολάχ, της οργάνωσης που στηρίζει το Ιράν.

«Δεν υπάρχει περιοχή στη Μέση Ανατολή στην οποία δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ» είπε ο Νετανιάχου, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα, όπου απευθύνει προειδοποίηση προς τον ιρανικό λαό και καταφέρεται κατά των αρχών της Τεχεράνης.

«Καθημερινά, αυτό το καθεστώς βυθίζει την περιοχή μας βαθύτερα στο σκοτάδι και στον πόλεμο (…). Καθημερινά, οι μαριονέτες του εξοντώνονται. Ρωτήστε τον (αρχηγό της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς τον οποίο το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως σκότωσε τον Ιούλιο στη Γάζα). Ρωτήστε τον (Χασάν) Νασράλα (τον αρχηγό της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε την Παρασκευή στον Λίβανο από το Ισραήλ). Δεν υπάρχει περιοχή στη Μέση Ανατολή στην οποία δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ. Δεν υπάρχει περιοχή που δεν θα πάμε για να προστατεύσουμε τον λαό μας και να προστατεύσουμε τη χώρα μας», είπε ο Νετανιάχου.

«Οποιαδήποτε στιγμή, το καθεστώς σας οδηγεί στην άβυσσο, εσάς, τον ευγενή περσικό λαό. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρανών γνωρίζει πως το καθεστώς τους δεν ανησυχεί ούτε στο ελάχιστο για εκείνους», πρόσθεσε.

Το Ιράν και το Ισραήλ θα έχουν ειρήνη μεταξύ τους όταν το Ιράν «είναι επιτέλους ελεύθερο», κάτι που, όπως είπε, θα «γίνει πολύ συντομότερα απ’ όσο πιστεύει ο κόσμος».

Δείτε το μήνυμά του

Η Χεζμπολάχ ανακοινώνει ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Noor

Εντωμεταξύ το λουτρό αίματος συνεχίζεται. Σήμερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Noor εναντίον του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, στόχος της επίθεσης ήταν το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ιρανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι Noor χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον πλοίων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε αποθήκη πυραύλων της Χεζμπολάχ, 1,5 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πριν λίγο ότι κατέστρεψαν με αεροπορική επιδρομή μια αποθήκη πυραύλων εδάφους-αέρος της Χεζμπολάχ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τους IDF, η αποθήκη με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους βρισκόταν περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.

ΟΗΕ: Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή

Επιπροσθέτως, ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

"Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή", δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για "αποκλιμάκωση", για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις "ανθρωπιστικές συνέπειες" των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

"Οι κυανόκρανοί μας της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους εντός της ζώνης ευθύνης της αποστολής, μολονότι η ένταση των μαχών εμποδίζει τις κινήσεις τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους", δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

"Δεδομένης της έντασης της ανταλλαγής ρουκετών, (οι κυανόκρανοι) δεν μπορούν να περιπολούν", διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι μπορούσαν να παρατηρούν την κατάσταση μόνο από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το σημείο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κατάστασης, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να "κάνει εικασίες". Δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει "σχέδιο έκτακτης ανάγκης" εάν χρειαστεί.

"Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώρα με την ώρα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού της UNIFIL απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Δύναμη που αριθμεί περισσότερους από 10.000 άνδρες, η UNIFIL έχει σταθμεύσει στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ρόλος της ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση των 33 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.

Η UNIFIL είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο. Αυτοί πρέπει να περιπολούν κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, της γραμμής οριοθέτησης των συνόρων όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν ζητά εκεχειρία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Γάλλος ΥΠΕΞ: Προτρέπω το Ισραήλ να μην εισβάλει στον Λίβανο και να παύσει τα πυρά

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να μην προβεί σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέγοντας ότι το Παρίσι θα ενισχύσει την υποστήριξή της στον λιβανέζικο στρατό.

"Προτρέπω (...) το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή και να παύσει τα πυρά. Καλώ τη Χεζμπολάχ να κάνει το ίδιο και να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση", τόνισε ο Μπαρό σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Δυτικού διπλωμάτη στη Βηρυτό μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Λιβάνου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.