ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Συνεχίζει δυναμικά με νέες μουσικές ενότητες, συνεργασίες και μεγάλες ορχήστρες

Κυριακή Τσολάκη19 Ιανουαρίου 2023

Ένα δημιουργικό εξάμηνο, αφιερωμένο στη μουσική, τον χορό και το θέατρο υπόσχεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέσα από το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του που ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται με τη γιορτή της Πανσελήνου στις 30 Ιουνίου. Τον τόνο της καινούριας περιόδου θα δώσουν νέες μουσικές ενότητες, συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες και κορυφαίους ερμηνευτές αλλά και αφιερωματικοί κύκλοι.

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ που συνέπεσε με την ανακοίνωση του προγράμματος, η Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου αναφέρθηκε στο τρίπτυχο ποιότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα που, όπως τόνισε, διέπει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Συνεχίζουμε δυνατά με εξωστρέφεια. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους στην πόλη, στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί όχι, στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έκφραση τέχνης όπως ο χορός, η ζωγραφική, η γλυπτική. Είμαστε ανοιχτοί επίσης στις ευπαθείς ομάδες με τη συμπερίληψη, αλλά και στην καινοτομία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού που διακρίνει την εποχή μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν καινοτόμες ιδέες, νέες προτάσεις, σπουδαίες συνεργασίες. «Είμαι σίγουρη ότι θα κερδίσουν το αυθόρμητο χειροκρότημα όλων και ότι οι αίθουσές μας θα γεμίσουν ακόμη περισσότερο. Φιλοξενούμε και σπουδαίες εξωτερικές παραγωγές. Υποσχόμαστε ένα άκρως δημιουργικό εξάμηνο. Μέσα από τις παραγωγές θα σας πλημμυρίσουν πολύ σημαντικά συναισθήματα ίσως και πρωτόγνωρα. Θέλουμε κάθε φορά που έρχεστε στο ΜΜΘ η καρδιά και το μυαλό σας να ταξιδεύει. Άλλωστε, η τέχνη δίνει χρώμα στη ζωή μας. Πρωταρχική επιδίωξή μας είναι να διευρύνουμε τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες του κοινού και να διευρύνουμε ολοένα και περισσότερο το κοινό μας. Συνεχίζουμε την αταλάντευτη πορεία που έχουμε χαράξει προκειμένου το ΜΜΘ να εξακολουθήσει να είναι τοπόσημο της καλλιτεχνικής αναφοράς. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με την επιχειρηματική κοινότητα. Όλα αυτά υλοποιούνται με την πολύτιμη υποστήριξη, ηθική και οικονομική, του Υπουργείου Πολιτισμού», πρόσθεσε η πρόεδρος.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστος Γαλιλαίας αφού συνεχάρη τη νέα πρόεδρο και της ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο της αναφέρθηκε στους δύο βασικούς άξονες του 2023 που έχει οριστεί ως έτος Μαρίας Κάλλας και ως έτος Ραχμάνινοφ.

Γαλιλαίας. «Όλη η Ελλάδα θα έχει δράσεις για να τιμήσουμε όπως αρμόζει την εμβληματική και θρυλική Ελληνίδα υψίφωνο. Επίσης, θα υπάρξουν δράσεις γύρω από τον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη και πιανίστα», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι δράσεις για τους δύο αυτούς σπουδαίους καλλιτέχνες θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του επόμενου εξαμήνου.

Επίσης Μεταξύ άλλων ο κ. Γαλιλαίας μίλησε για τη σειρά επισκέψεων ξένων συγγραφέων από όλο τον κόσμο στο Μέγαρο για να συζητήσουν με καταξιωμένους Έλληνες από όλους τους χώρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Την αρχή θα κάνουν οι παγκοσμίου φήμης συγγραφείς Τζόναθαν Κόου και Ρόντρικ Μπίτον.

Όσον αφορά την ευρύτερη στρατηγική του Μεγάρου τόνισε: «Συνεχίζουμε συνεργασίες και συνέργειες με όλους τους φορείς πολιτισμού της πόλης, όπως η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και τέχνης του ΠΑΜΑΚ, το ΑΠΘ. Πιστεύουμε πολύ στον δρόμο των συνεργασιών και αυτό δεν το χρειάζεται μόνο το Μέγαρο αλλά και η πόλη μας».

Μεταξύ όσων ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ότι το Μέγαρο τιμά την ιστορική μνήμη μέσα από δύο αφιερώματα, ένα στην Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος και ένα στην Αρμενική Γενοκτονία. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί από το δ.σ. του ΜΜΘ ειδική εκδήλωση για τις κακοποιημένες γυναίκες η οποία προγραμματίζεται κατά πάσα πιθανότητα για τις 8 Μαρτίου.

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στον σύνδεσμο https://www.tch.gr/

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.