Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr.
Μελομακάρονα
Τεμάχια 40-50
Προετοιμασίας 10'
Μαγειρέματος 60'
ΥΛΙΚΑ
2 φλυτζάνια λάδι (1 καλαμποκέλαιο και 1 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο)
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλλα (τριμμένη)
1 κ.γ. γαρίφαλο (τριμμένο)
1 λεμόνι ακέρωτο (το χυμό του & το ξύσμα)
1 φλυτζάνι με χυμό πορτοκάλι και το χυμό από 1 λεμόνι
1/3 του φλυτζανιού κονιάκ
1 κ.γ. σόδα
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (ή όσο πάρει για να γίνει μία μαλακή ζύμη)
Για το σιρόπι
2 φλυτζάνια μέλι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
Για το γαρνίρισμα
200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι για να το έχουμε έτοιμο.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα του λεμονιού. Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 2΄-3΄ έως ότου λιώσει καλά η ζάχαρη.
Μέσα στο φλυτζάνι με το χυμό διαλύουμε τη σόδα ανακατεύοντας και τα βάζουμε μέσα στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2 ή 3 δόσεις ανακατεύοντας με προσοχή να μην παραζυμώσουμε και γίνει σφιχτή η ζύμη μας. Μόλις το μίγμα αρχίσει ξεκολλάει από τα χέρια μας είναι έτοιμο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15΄-30΄.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι λαδερή, μαλακή και αφράτη.
Στη συνέχεια παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πριν τα ψήσουμε σχεδιάζουμε την επιφάνεια τους και την τρυπάμε ελαφρά είτε με ένα πιρούνι είτε με ένα μαχαίρι, ώστε να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 20΄- 25΄ στους 160 οC έως ότου ροδίσουν και μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ξαφρίζουμε συνεχώς, σιγοβράζουμε για περίπου 5΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μετά βάζουμε τα κρύα μελομακάρονα λίγα λίγα μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι και με μία τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα σε στρώσεις και ενδιάμεσα τα πασπαλίζουμε με το καρύδι.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ
Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου