ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μενδώνη για Παύλου Μελά: «Προίκα» 12,5 εκατ. ευρώ για το Μουσείο του μετρό της πόλης

Φανή Σοβιτσλή05 Μαΐου 2023

Με «δώρα» ύψους 12,5 εκατ. ευρώ έφτασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο δήμο Παύλου Μελά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να επιθεωρήσει την έναρξη εργασιών για την αποκατάσταση και επανάχρηση του εμβληματικού κτιρίου Στρατωνισμού Α2, εντός του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Η υπουργός, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠ.ΠΟ λίγο πριν ξεναγηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου για να δει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης, ανακοίνωσε την ένταξη της αποκατάστασης του κτιρίου Α3 όπου θα στεγαστεί το Μουσείο του μετρό Θεσσαλονίκης, μαζί με την έκθεση του και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.


Η απόφαση, όπως είπε η κ. Μενδώνη από το βήμα της εκδήλωσης, στη διάρκεια της οποίας τελέστηκε αγιασμός από το Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, υπάρχει ήδη στη «Διαύγεια» όπως και όλες οι λεπτομέρειες του έργου, το οποίο ξεκινά τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου με τη δημοπράτηση της αποκατάσταση του κτιρίου από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Κεντρικής Μακεδονίας. Στην τελετή του αγιασμού παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) Μαρία Καραγιάννη, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Παύλου Μελά Γιώργος Λίλτσης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Ο στόχος μας είναι στο τέλος του 2025, τότε δηλαδή που ολοκληρώνεται η περίοδος χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, να παραδώσει το υπουργείο Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το μουσείο των ευρημάτων του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου, που όπως λέει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, είναι το μουσείο της Ιστορίας Θεσσαλονίκης» επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Μνημείο όπως ο Παρθενώνας

Αναφερόμενη στο κτίριο Α3, η υπουργός είπε πως σήμερα το υπουργείο ανακοινώνει ένα δώρο προς το δήμαρχο του Παύλου Μελά και τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης και προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Την ένταξη της αποκατάστασης του κτιρίου του Μουσείου του μετρό μαζί με την έκθεση του και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η απόφαση υπάρχει ήδη στη Διαύγεια και ξεκινά τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου με τη δημοπράτηση του» τόνισε η ίδια.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης έχει την ευθύνη της έκθεσης, και πως είναι ήδη εγκεκριμένες οι σχετικές μελέτες, επομένως, είπε, παράλληλα με το κτίριο θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του εκθεσιακού προγράμματος και του περιβάλλοντος χώρου.


Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με αφορμή την έναρξη εργασιών στο κτίριο Α2 που θα στεγάσει το νέο Δημαρχείο Παύλου Μελά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης η κ. Μενδώνη είπε, μεταξύ άλλων ότι «σήμερα το όρμα γίνεται πλέον αλήθεια και εικονοποιείται για μη ξεχαστεί η μνήμη. Αυτός ο χώρος διαφυλάχθηκε από τον στρατό και με την απελευθέρωση έφτασε σε μας, ενώ όταν το 2003 είχα την τιμή να προεδρεύω στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων μνημείων του ΥΠΠΟ ως γενική γραμματέας, κηρύξαμε αυτόν τον τόπο, ώς ιστορικό τόπο, που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Τότε κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί, αλλά την απάντηση την ήξεραν καλύτερα οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης γιατί αυτός ο τόπος είναι ιστορικός, αυτό το στρατόπεδο, και γιατί ένα κτίριο νεότερο κηρύχθηκε μνημείο και προστατεύεται. Και προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο που προστατεύεται ο Παρθενώνας και η Μονή Δαφνίου με τα υπέροχα ψηφιδωτά. Γιατί; Γιατί όλα αυτά συνθέτουν την ιστορική διάρκεια της πατρίδας μας».

Αναφορικά με το πρώτο μεγάλο έργο στο κτίριο Α2 σημείωσε στην ομιλία της πως «είδαμε εν τοις πράγμασι την έναρξη ενός μεγάλου έργου, την αποκατάσταση του κτιρίου του Στρατωνισμού, το λεγόμενο Α2 το οποίο θα φιλοξενήσει το δημαρχείο του Παύλου Μελά και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης σε ένα χώρο εμβληματικό σε ένα χώρο μνήμης, που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. 


Σε ένα χώρο που το υπουργείο Πολιτισμού δημιουργεί ξεχωριστά, στην ουσία τρία μουσεία, το Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο με τα ευρήματα του μετρό της Θεσσαλονίκης στο άλλο κτίριο του στρατωνισμού το Α3 στο οποίο σε 3.500 τ.μ θα αναπτυχθεί η έκθεση κινητών ευρημάτων του μετρό. Το τρίτο μουσείο είναι του Προσφυγικού Ελληνισμού το οποίο μελετάται. Οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους του 2023 και από και πέρα η χρηματοδότηση τους είναι δρομολογημένη».

Tο νέο Μουσείο, σύμφωνα με την υπουργό, θα αναπτυχθεί στο κτίριο Α3 που διαθέτει περίπου 3.500 τετραγωνικά, μέσα στο οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα αναπτύξει το εκθεσιακό της πρόγραμμα, με τα εξαιρετικά ευρήματα από τις ανασκαφές, με στόχο να γίνει ένας προορισμός για τους Θεσσαλονικείς αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης.

Πολιτιστικό και ιστορικό αφήγημα

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης τόνισε πως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά αποτελεί πλέον ένα πολιτιστικό και ιστορικό αφήγημα που παίρνει σάρκα και οστά. «Δεν είναι ένα σχέδιο, ούτε μια προοπτική, αλλά ένα μεγάλο έργο που παίρνει σάρκα και οστά. Το όραμα γίνεται πράξη» τόινισε ο δήμαρχος, οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για τη χρηματοδότηση 20 εκατ ευρώ για το έργο και τη μεγάλη, όπως είπε, συμβολή του στη διεκδίκηση του χώρου. Παράλληλα ευχαρίστησε και την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου που ενέταξε το δήμο στο πρόγραμμα ΟΧΕΒΑ για τις βιώσιμες αστικές αναπλάσεις.

Στα οφέλη της συνεργασίας και τη συνέργειας, προκειμένου μεγάλα έργα να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. «Η συνεργασία είναι εκείνη που μας έφερε εδώ. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης αστικής ανάπλασης, το μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης» σημείωσε η ίδια.

Μιλώντας για τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι «είναι ένας χώρο μνήμης. Η επανάχρηση του κτιρίου θα είναι η ψυχή του, η προίκα αυτού του πάρκου που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές». Η ιστορία, είπε, στοιχειώνει κάθε γωνιά αυτής της περιοχής και τα κτίρια από σιωπηλοί μάρτυρες θα γίνουν πρωταγωνιστές.

Βαρνάβας: Ξαναζούμε την Ανάσταση

Για Ανάσταση που ξαναζεί η Δυτική Θεσσαλονίκη μέσα από την υλοποίηση του μεγάλου έργου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά έκανε λόγο, μιλώντας στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως. «Εδώ σ΄ αυτό το στρατόπεδο, το δίκαιο αίτημα του λαού της εσπερίας της Θεσσαλονίκης να δοθεί ζωτικός χώρος, γίνεται πράξη, φέροντας το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Μετά από 100 χρόνια εγκατάλειψης της περιοχής που υφίσταται ταξικό ρατσισμό, Ανάσταση μυρίζει κ. υπουργέ» είπε ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στην κ. Μενδώνη. «Το όνειρο έγινε όραμα και το όραμα αλήθεια. Είναι βέβαια καρπός μιας μεγάλης προσπάθειας, μιας ενωτικής συμπεριφοράς για ένα μεγάλο έργο που είναι πλέον απτή πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Βαρνάβας.




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.