Τα "όσα διαδίδονται", όπως είπε, ότι η ίδια και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσωπικοί φίλοι του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη που παραιτήθηκε μετά από φήμες σε βάρος του για σκάνδαλα σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών, διέψευσε πριν λίγη ώρα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στη διάρκεια έκτακτης διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για το θέμα. «Προκαλώ όποιον γνωρίζει κάτι ή έχει οποιοδήποτε ντοκουμέντο ότι είτε εγώ είτε ο πρωθυπουργός κάναμε παρέα με τον κ. Λιγνάδη να το καταθέσει», είπε η υπουργός.
"Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος"
Στη συνέχεια δήλωσε εξαπατημένη από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τονίζοντας ότι με «μεγάλο υποκριτικό ταλέντο» κατάφερε να την πείσει πως δεν είχε καμία σχέση με τα περιστατικά στα οποία δήθεν τον ενέπλεκαν.«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό έγινε γνωστό τώρα», είπε με έμφαση, ενώ τόνισε ότι μετά τις πρώτες φήμες επικοινώνησε μαζί του και χρειάστηκε να τον πιέσει πολλές φορές αλλά ο ίδιος αρνούνταν συστηματικά τις κατηγορίες.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι από χθες που κατατέθηκε επωνύμως μήνυση σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη από θύμα του, η ίδια κατέθεσε αναφορά – υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που θέτει και εκείνη και όλο τον μηχανισμό του ΥΠΠΟΑ στη διάθεσή του ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Όσο για την πολιτική ευθύνη για τον διορισμό του κ. Λιγνάδη στη θέση, αρνήθηκε να την αναλάβει αφού, όπως είπε, όταν διορίσθηκε ο γνωστός ηθοποιός – σκηνοθέτης στη συγκεκριμένη θέση πληρούσε όλα τα καλλιτεχνικά κριτήρια, ενώ δήλωσε ότι εκείνη την περίοδο η ίδια είχε άγνοια για όλα όσα του καταλογίζονται σήμερα, παραπέμποντας σε διθυραμβικά σχόλια που γίνονταν κατά καιρούς για εκείνον από γνωστά πρόσωπα του χώρου της τέχνης ή της δημοσιογραφίας, όπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ή η Έλενα Ακρίτα. «Όσοι ήξεραν, αν ήξεραν και δεν μιλούσαν εκείνοι έχουν την ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά.
"Ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά"
Η υπουργός δήλωσε εξάλλου πως εκείνη και το ΥΠΠΟΑ τάσσονται απόλυτα υπέρ της κάθαρσης και της τιμωρίας όσων έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις: «Βιώνουμε την κατάλυση των θεσμών του πολιτισμού. Η σεξουαλική βία, ειδικά όταν συνδέεται με παιδιά είναι μια φρικιαστική υπόθεση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από τη δικαιοσύνη. Ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά», είπε.
Τέλος, έδωσε έμφαση στο θέμα του κώδικα δεοντολογίας που «θα είναι πολύ σύντομα έτοιμος για να τεθεί στην αναγκαία διαβούλευση», αλλά και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. «Είναι οι δύο τομείς στους οποίους ρίχνουμε το βάρος. Θεωρούμε ότι είναι οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις και θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί και να αρχίσει να διορθώνεται όλο αυτό το τεράστιο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους για να αποφύγουμε να έχουμε τέτοιου είδους καταστάσεις και στο μέλλον», επεσήμανε. Δήλωσε δε ότι είναι σε πολύ συχνή επικοινωνία με το ΣΕΗ για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει και όχι μόνο αυτό του Εθνικού Θεάτρου.