Η Μέρι Κομ είναι το «αστέρι» της ινδικής πυγμαχίας και θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με στόχο να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο που της... διέφυγε στην διοργάνωση του Λονδίνου (2012), όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Στα 38 χρόνια της, σήμερα, η αποκαλούμενη «υπέροχη» (σ.σ. magnificent), έγινε ιδιαίτερα αγαπητή από τους συμπατριώτες της, ούσα η πρώτη Ινδή πυγμάχος που διακρίθηκε στην κορυφαία διοργάνωση το 2012 με την ένταξη της πυγμαχίας γυναικών στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
«Θα μπω στο ρινγκ για να παλέψω για το χρυσό μετάλλιο και για να κάνω υπερήφανους τους πάντες, για ακόμη μια φορά», δηλώνει η Κομ και προσθέτει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα είναι οι τελευταίοι Αγώνες μου. Η ηλικία δεν έχει σημασία. Είμαι 38 ετών και σύντομα θα είμαι 39»
Προερχόμενη από μια φτωχή οικογένεια της πόλης Κανγκαθέι, στην πολιτεία Μανιπούρ στο βορειοανατολικό τμήμα της Ινδίας, η Κομ γνώρισε τις πρώτες της επιτυχίες σε ηλικία 17 ετών, πριν κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ερασιτεχνών, το 2001.
Στην πρώτη εμφάνιση της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, η Ινδή πρωταθλήτρια ήταν 29 ετών και ηττήθηκε στον ημιτελικό από την -μετέπειτα- Βρετανή Ολυμπιονίκη, Νίκολα Ανταμς.
Η πορεία της από την δυστυχία μέχρι την δόξα, ενέπνευσε την δημιουργία μίας βιογραφικής ταινίας, το 2014, με την πρώην Μις Κόσμος και διάσημη ηθοποιό στην Ινδία, Πριγιάνκα Τσόπρα, στον βασικό ρόλο.
Η βραχύσωμη (σ.σ. ύψους μόλις 1,58μ.) Κομ, διαθέτει στην πλούσια συλλογή της, έξι τίτλους από παγκόσμιο πρωτάθλημα και ισάριθμους από τους Ασιατικούς αγώνες 2018), θα είναι η σημαιοφόρος της Ινδίας στην αυριανή (23/7, 14:00 ώρα Ελλάδας) τελετή έναρξης, μαζί με τον παίκτη του χόκεϊ, Μανπρίτ Σινγκ.
Για να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να φθάσει στο χρυσό μετάλλιο, η Κομ, η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών, θα πρέπει να νικήσει την Τουρκάλα Ναζ Τσακίρογλου, η οποία θεωρείται ως η βασική της αντίπαλος.
Το βέβαιο είναι, πως η Κομ αναγνωρίζει ότι το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου «έχει αλλάξει την ζωή της και ώθησε πολλές νέες γυναίκες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ειδικά στην πυγμαχία».
«Και είμαι υπερήφανη γι' αυτό. Θέλω να ασχοληθούν περισσότερα κορίτσια. Ελπίζω ότι δεν θα τους βάλουμε εμπόδια, ώστε να παλέψουν για τον εαυτό τους και για την χώρα τους», σχολίασε με νόημα η Ινδή πυγμάχος.