Η Κυριακή που έρχεται θα φέρει ξανά την ιστορική «Μακεδονία» στα χέρια του αναγνωστικού κοινού, ένα χρόνο σχεδόν μετά την επώδυνη αναστολή της κυκλοφορίας της εξαιτίας της απόφασης των εργαζομένων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Την ίδια τύχη ακολούθησαν τον Οκτώβρη του 2017 και η Θεσσαλονίκη και το portal makthes.gr παρά την υπομονή και την επιμονή που δείξαμε κρατώντας τα μέσα σε λειτουργία αν και είχαμε συμπληρώσει 17 μήνες απλήρωτοι.
Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έμειναν χωρίς εφημερίδα κι εμείς χωρίς δουλειά σε μία περίοδο που η κρίση άφησε άνεργους περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στην ενημέρωση.
Έτσι, εκτός από όλα τα ένδικα μέσα που ασκήσαμε για να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις μας κι όλα τα δικαιώματα μας ακολουθώντας τις υποδείξεις του νομικού συμβούλου των συνδικαλιστικών σωματείων του κλάδου (ΕΣΗΕΜΘ κλπ), εξετάσαμε τη δυνατότητα να εκδώσουμε ξανά, εμείς οι ίδιοι πια, τη «Μακεδονία» και τη «Θεσσαλονίκη» και να ζωντανέψουμε το makthes.gr που αισίως κάνει σήμερα το ντεμπούτο του και του ευχόμαστε “καλοτάξιδο”.
Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις καταλήξαμε πως η πιο εφικτή λύση θα ήταν να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα χρήσης των τίτλων (εφημερίδων και portal) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με αντάλλαγμα τμήμα των δεδουλευμένων που μας όφειλε η επιχείρηση.
Στις συναντήσεις αυτές ήταν παρόντες όλοι οι εργαζόμενοι και βέβαια από την συμμετοχή στην προσπάθεια αναζήτησης προοπτικής για την επανέκδοση της «Μ» δεν αποκλείστηκε κανείς.
Όταν άρχισε να εξετάζεται η δημιουργία μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) ζητήθηκε η συμμετοχή σε αυτήν όλων ανεξαιρέτως των εργαζόμενων στο δημοσιογραφικό συγκρότημα (εκτός των άλλων υπάρχουν οι αποδείξεις αποστολής των σχετικών email).
Δεν ακολούθησαν όλοι. Άλλοι γιατί ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση, άλλοι γιατί φοβήθηκαν το όποιο ρίσκο, άλλοι γιατί βρίσκουν το δημόσιο πιο ελκυστικό κι επιμένουν να το πολιορκούν, κι άλλοι γιατί προτιμούν πάντα αφεντικό να είναι ένας τρίτος που θα φταίει για όλα όποτε χρειαστεί. Η επιλογή, σεβαστή πέρα για πέρα, ήταν προσωπικό θέμα για την καθεμία και τον καθένα μας από τους 52 εργαζόμενους της τελευταίας φάσης του συγκροτήματος (κι όχι 70, 80 ή 100 όπως ψελλίζουν κάποιοι).
Σίγουρα υπήρχαν και αυτοί που δεν πίστεψαν ότι «το όραμα θα γίνει πράξη» και μόλις πληροφορήθηκαν πως η «Μακεδονία» θα κυκλοφορήσει και πάλι τον Σεπτέμβριο κήρυξαν τον… ανέκδοτο εναντίον της στη γνωστή λογική της κατσίκας του γείτονα.
Επειδή αυτή η εφημερίδα έχει όλες τις δυνατότητες να γράψει ιστορία ξανά, κι επειδή τις ψευδείς ειδήσεις τις απεχθανόταν πολύ πριν γίνουν fake news, κρίναμε σκόπιμο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια κόντρα στα ψέματα που διακινούνται.
Η «Μακεδονία» έχει παρελθόν κι εμείς πιστεύουμε πως έχει και μέλλον.
Το πρωτοποριακό εγχείρημα των 24 εργαζομένων που τελικά φτιάξαμε την ΚΟΙΝΣΕΠ δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αν δεν εξασφάλιζε την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η σύμπραξη της δημοσιογραφικής ομάδας με 20 σημαντικούς επιχειρηματίες της πόλης που μέσω της διαδικασίας της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) μπήκαν στο σχήμα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις της επιστροφής μας στις επάλξεις της ενημέρωσης.
Φιλοδοξία μας είναι να μην αφήσουμε τη Μακεδονία χωρίς «Μακεδονία».
Άλλωστε η συγκυρία (μην ξεχνάτε ότι διανύουμε την μετά μνημόνιο εποχή) επιβάλλει να παραμείνει δυνατή μια ιστορική φωνή η οποία από το 1911-πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης- έδωσε σταθερό παρών στον πολυκύμαντο 20ο αιώνα γράφοντας καθημερινά την ιστορία των ανθρώπων και των έργων τους.