Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αμέσως μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, πολιτικός σπόνσορας της οποίας ήταν ο Υπουργός Άμυνας, έγινε γνωστό ότι ο κ. Καμμένος αποφάσισε πως θα αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, μόλις έλθει η συμφωνία στη Βουλή.
Έτσι κατέστησε προϋπόθεση για την ψήφιση της συμφωνίας τη διαμόρφωση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία θα εισηγηθεί τη συμφωνία στη Βουλή.
Η νέα πλειοψηφία, όμως, δείχνει δύσκολη μετά τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από την ομιλία του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή της πΓΔΜ.
Ουσιαστικά ο Τσίπρας θα ξεκινήσει τη διαδικασία ακριβώς όπως την ξεκίνησε ο Ζάεφ: Αναζητώντας τις αναγκαίες ψήφους για τη συγκρότηση της απαραίτητης πλειοψηφίας, που θα εξασφαλίσει την ψήφισή της από τη Βουλή.
Ο Ζάεφ ήθελε οκτώ και τις εξασφάλισε με την διάσπαση του VMRO, για την οποία πολλά λέχθηκαν με τη φυλάκιση τριών πρώην υπουργών και την αυτοεξορία ενός πρωθυπουργού.
Το εύλογο θα ήταν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ να διευκολύνει τον Τσίπρα, προσπαθώντας να μην του κάνει τη ζωή δύσκολη στο εσωτερικό.
Από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και μετά δείχνει να μην το κάνει. Αντίθετα αναδεικνύει θέματα που η συμφωνία θα είχε λύσει.
Υπάρχουν δύο εξηγήσεις: Είτε θέλει να δυσκολέψει τη ζωή του Τσίπρα, που δεν υπακούει σε κάποια λογική, είτε θέλει να κατοχυρώσει από τώρα τις ερμηνείες που θέλει, διότι ήδη του είναι αδιάφορη η συμφωνία.
Ο Τσίπρας ο οποίος χρειάζεται έξι ψήφους, σε σχέση με τον ομόλογό του της πΓΔΜ έχει ήδη χάσει ένα από τα υλικά της συνταγής εκείνου, καθώς οι δικαστικές διερευνήσεις σκανδάλων στον χώρο της υγείας, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε φυλακίσεις, αλλά ούτε καν απέδωσαν πολιτικά.
Τα υπόλοιπα όμως μέσα είναι προς χρήση. Αν θελήσει και αν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
Αρκεί να μην υπάρχουν κάποιοι στην Αθήνα, οι οποίοι να νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν και τους Αμερικάνους και τους Ρώσους.