Εμπορευματικός πόλος διεθνούς εμβέλειας διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει η Θεσσαλονίκη καθώς ωριμάζει η ιδέα, μετά και από σχετική πρόταση του νέου προέδρου του ΣΕΒΕ, Σίμου Διαμαντίδη, να δημιουργηθεί κέντρο Logistics στην πόλη με το πρώην στρατόπεδου Γκόνου να φαντάζει ο επικρατέστερος χώρος για να γίνει πράξη το μεγαλεπήβολο εγχείρημα.
Η πρόταση του κ.Διαμαντίδη έγινε αποδεκτή από τους συναρμόδιους υπουργούς και θα εξειδικευτεί στο αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενώ δεν αποκλείεται κατά την περίοδο της ΔΕΘ να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη...
Ο τομέας των Logistics (μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι) εμφανίζει ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, ενώ όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά χώρων υψηλών προδιαγραφών.
Την έδρα Logistics Center, που θα αποτελέσει την πύλη εισόδου των προϊόντων της Σαουδικής Αραβίας προς εξαγωγή στην Ευρώπη, όπως ζήτησε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην πολύ πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, θα παλέψει να κερδίσει η Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Τα πλεονεκτήματα της πόλης είναι αδιαμφισβήτητα (μεγάλο λιμάνι, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, βιομηχανικές περιοχές, διαθέσιμοι χώροι, γειτνίαση με μεγάλες αγορές, εγγύτητα με τα Βαλκάνια), ενώ τους αναπτυξιακούς καρπούς αν ευοδωθεί το εγχείρημα, θα δρέψουν η Θεσσαλονίκη, η τοπική οικονομία αλλά και η ευρύτερη περιοχή που θα καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος διεθνούς βεληνεκούς, στέλοντας άλλο ένα ηχηρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα.
O εν λόγω σχεδιασμός «κουμπώνει» και δένει αρμονικά με την ιδέα που στριφογυρίζει εδώ και χρόνια αλλά χωρίς αντίκρισμα μέχρι τώρα, για αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Ο παλαιότερος σχεδιασμός για την παραχώρηση της έκτασης 670 στρεμμάτων στο δήμο Δέλτα στη δυτική πλευρά της πόλης έχει εγκαταλειφθεί και στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια με διαφορετική αναλογία για τις χρήσεις logistics και μεταποίησης, μετά και την προμελέτη σκοπιμότητας που εκπόνησε η ΓΑΙΑΟΣΕ.
Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου είναι ένα από τα έξι νέα έργα που η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας αποφάσισε να αναθέσει στη μονάδα επιτάχυνσης διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για να...ξεκολλήσει η διαδικασία αξιοποίησης. Το εμπορευματικό κέντρο που προβλέπεται να αναπτυχθεί στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αυξήσει την αποθηκευτική χωρητικότητα του τερματικού σταθμού του λιμένα και να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές του.
Oι βασικές χρήσεις θα περιλαμβάνουν τον τομέα logistics και της μεταποίησης υπό καθεστώς ελεύθερης ζώνης εμπορίου, αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το ακριβές μοντέλο ανάπτυξης της έκτασης που βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, 8 χλμ. από το λιμάνι Θεσσαλονίκης και 5,5 χλμ. από τη ΒΙΠΕ Σίνδου.
Εξετάζεται η ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στη μισή περίπου έκταση και τη δημιουργία εγκαταστάσεων μεταποίησης και συναρμολόγησης με έναν μικρό εμπορευματικό σταθμό στην υπόλοιπη μισή. Σκοπός της δημιουργίας του συγκεκριμένου Εμπορευματικού Κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε συνδυασμό με το αντίστοιχο στο Θριάσιο να αποτελέσουν τους κομβικούς άξονες ενός ολοκληρωμένου συστήματος εμπορευματικής μεταφοράς, το οποίο θα συμπληρωθεί με μικρότερα εμπορευματικά, όπως για παράδειγμα αυτό της Λάρισας, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης κ.ά.
Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί είτε ως ΣΔΙΤ είτε ως παραχώρηση, αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το μοντέλο χρηματοδότησης και αξιοποίησης, με το όφελος της επένδυσης να αποτιμάται σε βάθος χρόνου, ανάλογα και με το τι θα αποφασιστεί τελικά να γίνει, σε επίπεδο Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, στα 300 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ακινήτου στο οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει πολεμικό υλικό, με προκήρυξη διαγωνισμού από την ΓΑΙΑΟΣΕ, είχε αποτύχει με την διαδικασία, αν και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον, να μην περνάει στο τελικό στάδιο.
Στρατόπεδο Γκόνου