«Κλείσαμε το δύσκολο παζλ των ψηφοδελτίων. Και τώρα τρέχουμε μέχρι την Κυριακή των εκλογών». Αυτό έλεγε μιλώντας προς τη «ΜτΚ» υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θέλοντας να περιγράψει το κλίμα των τελευταίων ωρών και την εικόνα που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα Κυριακή 5 Μαΐου στις 12 το βράδυ λήγει η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Θεσσαλονικέων, με τις τελευταίες ημέρες και ώρες να είναι έντονες και παρασκηνιακές.
Το χέρι μας στη φωτιά δεν βάζουμε για τις υποψηφιότητες που τελικά θα κατατεθούν, παρόλα αυτά ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί. Και αυτό λέει ότι τελικά οι κυοφορούμενες εδώ και καιρό συγχωνεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν και τα σενάρια δεν επαληθεύτηκαν. Μιλάμε για κάποιες συζητήσεις που έγιναν σχεδόν επίσημα στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και μερικές ανεπίσημες κουβέντες για συνενώσεις στον χώρο της κεντροδεξιάς που επίσης δεν κατάληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Είναι γνωστό ότι έγιναν παλιότερα κουβέντες μεταξύ του Σπύρου Βούγια και του Πέτρου Λεκάκη που δεν ευδοκίμησαν, ενώ το τελευταίο διάστημα η πλευρά του Πέτρου Λεκάκη είχε συζητήσεις με τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη με στόχο πιθανή συνένωση, που επίσης δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Στον χώρο της κεντροδεξιάς τα σενάρια που κυκλοφορούσαν έντονα έλεγαν ότι υπήρξαν κάποιες συζητήσεις μεταξύ του Χάρη Αηδονόπουλου και του Μάκη Κυριζίδη με τον Νίκο Ταχιάο, ενώ στο παρασκήνιο αρκετοί μιλούσαν για διερευνητικές κουβέντες μεταξύ του Γιώργου Ορφανού και του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Και στην κεντροδεξιά όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς η γενική ρευστότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη μάχη για τον δήμο της Θεσσαλονίκης διευκολύνει έναν «μικρό παίχτη» να δώσει τελικά τη μάχη των εκλογών και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
Ταυτόχρονα και το γεγονός ότι τελικά η ΝΔ δεν ακολούθησε σκληρή γραμμή απέναντι στους πέντε αντάρτες που κατεβαίνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης κόντρα στον Νίκο Ταχιάο, διευκόλυνε τη συνέχιση της πολυδιάσπασης.
Έτσι και αλλιώς πάντως οι όποιες συζητήσεις έγιναν αυτήν την περίοδο θα αποτελέσουν μια πρώτη μαγιά για τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν από τη Δευτέρα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, όταν και θα τεθούν επί τάπητος οι στηρίξεις για τον δεύτερο γύρο. Εκεί η όποια καλή ή κακή χημεία μεταξύ των υποψηφίων θα μετρήσει και είναι βέβαιο ότι θα συνεπηρεάσει τις όποιες αποφάσεις των συνδυασμών.
Αυτό που φαίνεται να προκύπτει σε οργανωτικό επίπεδο είναι ότι η πλειοψηφία των συνδυασμών δεν θα κατεβάσουν υποψήφιους διαμερισματικούς συμβούλους, καθώς κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. «Σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει και ένας υποψήφιος, αλλά και κάποιος συγγενής υποψηφίου. Και αυτό δυσκολεύει πολύ την εύρεση μνηστήρων», έλεγε αυτοδιοικητικό στέλεχος με εμπειρία. Έτσι προκύπτουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί που θα κατέβουν στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου και δε θα ανήκουν αποκλειστικά σε ένα συνδυασμό.
Όσο για τη χημεία που λέγαμε, μερικά πρώτα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν. Καλή διάθεση καταγράφεται μεταξύ του Νίκου Ταχιάου και του Σπύρου Βούγια, ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και μεταξύ του Γιώργου Ορφανού και του Χάρη Αηδονόπουλου, αλλά και μεταξύ του Γιώργου Ορφανού και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, όπου οι δύο επικεφαλής γνωρίζονται και από τη συνύπαρξή τους στη βουλή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και μεταξύ του Σπύρου Βούγια και του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, αλλά και μεταξύ της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Χάρη Αηδονόπουλου, αλλά και της πρώην υφυπουργού με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ φημολογείται ότι καλή σχέση υπάρχει και μεταξύ της κ. Νοτοπούλου και του κ. Ορφανού. Μένει να δούμε πού θα οδηγήσουν όλα αυτά μετά την πρώτη Κυριακή, αλλά και μετά το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου και τον νικητή των δημοτικών εκλογών. Γιατί φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι για να διοικηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χρειαστούν οι συνεργασίες δύο -ίσως και τριών- δημοτικών παρατάξεων.
Οι μεταγραφές
Μεγάλη μάχη βέβαια γίνεται στο παρασκήνιο για τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής. Ο Μάκης Στεργίου που είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος το 2014 συμφώνησε με τον Γιώργο Ορφανό, ο Γιώργος Δημαρέλος πήγε από τον Πέτρο Λεκάκη στον Σπύρο Βούγια, ενώ η αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου αποχώρησε από τον συνδυασμό του κ. Λεκάκη και κατευθύνεται προς την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου. Αντίστοιχα σενάρια αποχώρησης ακούστηκαν και για τον αντιδήμαρχο Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Θανάση Παπαναστασίου. Όλα αυτά δημιούργησαν έντονη φημολογία περί απόσυρσης του κ. Λεκάκη, ο οποίος πάντως το διέψευσε, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι κανονικά υποψήφιος. Αντίστοιχα η μεταγραφολογία φαίνεται ότι πήγε για λίγες ώρες πίσω και την κατάθεση των υποψηφιοτήτων του συνδυασμού της κ. Νοτοπούλου. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Ταχιάος «έκλεψε» την τελευταία στιγμή την κόρη του αείμνηστου δημάρχου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου από την αγκαλιά του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ενώ ο Αλέξης Αλεξίου μεταγράφηκε από τον Μάκη Κυριζίδη στον συνδυασμό του κ. Ταχιάου.
Σήμερα πάντως που τελειώνει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων θα μάθουμε περισσότερα…
Στους δρόμους δίνεται η πιο σκληρή μάχη
Στην τελική ευθεία των εκλογών και ενώ μέχρι την κάλπη μένουν πλέον μόνο τρεις εβδομάδες, η μάχη μεταφέρεται στο πεζοδρόμιο, με τους υποψήφιους να ξεκινούν περιοδείες σε χώρους εργασίας, φορείς και επιστημονικούς συλλόγους, καθώς και βόλτες στις γειτονιές της πόλης. Ήρθε η ώρα του «τώρα τρέχουμε» και των πολλών χειραψιών… Παράλληλα ξεκινούν και οι ανοιχτές συγκεντρώσεις των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ενώ θα ενταθούν και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις όλων των υποψήφιων δημάρχων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Μαΐου 2019