ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετακινήσεις διασωστών τα καλοκαίρια και βοήθεια της τοπικής κοινωνίας η «μόνιμη λύση» για το ΕΚΑΒ

MakThes Team21 Ιουλίου 2023

«Πολύ ανοιχτός σε προτάσεις, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος συνεργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ» δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή, Παρασκευή και πρώτη μέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μεικτά πληρώματα στα ασθενοφόρα (κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου). 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, περί αναπάντητων κρίσιμων ζητημάτων και πολιτικών υποστελέχωσης του ΕΣΥ και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών του ΕΣΥ, με τη διάθεση προσωπικού από το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ενίσχυση της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.

Απαντώντας στην κριτική - κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ- για την επίμαχη διάταξη που αφορά την εκπαίδευση των πληρωμάτων, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η ΠΝΠ είναι ακριβώς ίδια με το νομοσχέδιο του 2016 που έφερε και ψήφισε η τότε κυβέρνηση και το μόνο που προστέθηκε ήταν η πρόβλεψη για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η μόνη διαφορά που έχουμε είναι ότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Εσείς φέρατε και ψηφίσατε τη διάταξη και εγώ πρόσθεσα δύο λέξεις. Εκεί που λέγατε προσωπικό των ΟΤΑ και πυροσβέστες, εγώ έβαλα και Ένοπλές Δυνάμεις και ισχύει όχι μόνο στα Κέντρα Υγείας αλλά και στους τομείς του ΕΚΑΒ. Δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τη διάταξη του 2016.

Μιλάμε για εκπαίδευση των πληρωμάτων. Λέει κανείς ότι δεν θέλουμε διασώστες; Φυσικά και θέλουμε. Υπάρχουν όμως περιοχές - και σε αυτές κυρίως αναφέρεται η ΠΝΠ - που όσες φορές και να βγάλουμε διασώστες, δεν έχουμε επαρκείς. Όσες φορές βγάλαμε μόνιμες θέσεις και επικουρικό προσωπικό, πάλι δεν υπάρχουν. Άρα ό,τι και να κάνουμε δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.

Μετακινήσεις διασωστών το καλοκαίρι και βοήθεια της τοπικής κοινωνίας η «μόνιμη λύση» για το ΕΚΑΒ

«Παρότι θα υπάρξει πάρα πολύ σύντομα ένα πολύ μεγάλο σχέδιο αναδιαμόρφωσης και αναβάθμισης του ΕΚΑΒ, ό,τι και να κάνουμε, θα υπάρξουν περιοχές της χώρας στις οποίες θα υπάρξει αυτή η δυσκολία. Και αυτή η δυσκολία θα καλύπτεται με δύο τρόπους: Είτε με μετακινήσεις διασωστών τους καλοκαιρινούς μήνες προς τα νησιά, είτε με βοήθεια της τοπικής κοινωνίας. Και σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας, και σήμερα βγαίνουν πολλά ασθενοφόρα με οδηγό και υγειονομικό προσωπικό. Στις περισσότερες περιοχές της ακριτικής χώρας, έτσι λειτουργεί σήμερα.

Είμαστε κοντά στο να βρούμε μόνιμη λύση. Θα δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, γιατί όντως χρειάζεται να αλλάξει και χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα ώστε να κινηθεί σε μια πιο σύγχρονη εποχή, και με ανανέωση του στόλου, και με συνδρομή», επεσήμανε.

Ένα πρώτο βήμα έγινε με τη προκήρυξη που βγήκε για 250 θέσεις πληρωμάτων, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Αν δεν βρούμε το πλήρωμα με αυτά τα κριτήρια, πάμε στην άλλη κατηγορία. Πρέπει να υπολογίσουμε όμως και πόσοι είναι οι απόφοιτοι των ΕΚΑΒ. Πάμε σε μια κατάσταση να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νησιά», ανέφερε.

Στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για «νομοθετικά μπαλώματα» και «πρόχειρες λύσεις», και στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, οδηγώντας έτσι σε υποβάθμιση και υποστελέχωση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, ο κ. Θεμιστοκλέους αντέδρασε, παραπέμποντας, τόσο στις 7000 προσλήψεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όσο και στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για 10.000 νέες μόνιμες προσλήψεις εντός της 4ετίας.

«Αυτή τη στιγμή έχουν βγει οι προκηρύξεις και είναι στη διαδικασία στο ΑΣΕΠ, κάποιες σε πιο προχωρημένο στάδιο, κάποιες λιγότερο, 7.000 θέσεις μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Αυτές οι προσλήψεις τρέχουν, και πέρα από αυτές, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί για άλλες 10.000 μόνιμες προσλήψεις εντός της 4ετίας. Δεν λέμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα. Η κυβέρνηση έχει μια φρέσκια εντολή, είχαμε εκλογές πριν από 15 μέρες και πάνω σε αυτά που σας έχω πει αποφάσισε ο κόσμος. Υπάρχουν προβλήματα, και σε ό,τι με αφορά προσωπικά είμαι πάρα πολύ ανοιχτός να ακούσω οποιαδήποτε πρόταση που μπορεί να συζητήσουμε και να βρούμε ένα κοινό έδαφος συνεργασίας», τόνισε.

Ακόμα, απέρριψε αιτιάσεις για υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «το 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός φέτος είναι 5,2 δις ευρώ».

«Όποιος λέει ότι είναι υποστελεχωμένο το ΕΣΥ ή ότι έχει λιγότερο αριθμό εργαζομένων, δεν ταιριάζει με αυτό που λέμε δεδομένα. Το 2019 ήταν 100.000 και σήμερα είναι 107.350 εργαζόμενοι. Το ΕΚΑΒ το 2015 είχε 3.917, το 2019 είχε 4.151 και το 2023 έχει 4.642 προσωπικό», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας και στην κριτική για τα μονοκλονικά αντισώματα και τις προμήθειες, ο υφυπουργός αντέτεινε ότι «η Ελλάδα δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση μόνη της, αλλά μπήκε με τη τιμή που συμφώνησε η Ε.Ε. και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προμηθειών, ενώ όλες οι διαδικασίες πέρασαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επιτέθηκε στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «φέρνει με ΠΝΠ μία προειλημμένη απόφασή της για σοβαρά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δημόσιο αγαθό της υγείας, επιδιώκοντας να ψηφιστεί με 'φαστ τρακ' διαδικασίες».

«Συμφωνούμε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, όμως, όπως γίνεται πρόχειρα και στο πόδι, θα δημιουργήσει νέο ντόμινο προβλημάτων. Δεν μπορεί το νομοσχέδιο να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ, με μπαλώματα. Είμαστε θετικοί στον εκσυγχρονισμό των προσλήψεων αλλά όχι να αποδυναμώνεται ο δημόσιος κλάδος της υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος, και τόνισε ότι «για μια ακόμα φορά επανέρχεται το θέμα των προσλήψεων γιατρών μερικής απασχόλησης, αντί των μόνιμων προσλήψεων που έχει ανάγκη το ΕΣΥ».

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να είναι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο φέρνετε προς ψήφιση και που εμείς καλούμαστε, εκ των υστέρων και αργά, να συμφωνήσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τζιμάρης χαρακτηρίζοντας προβληματική τη πρόβλεψη για τα μεικτά πληρώματα και τις αποσπάσεις.

«Προφανώς οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ δεν προέκυψαν σε μια μέρα αλλά είναι διαχρονικές. Τέσσερα χρόνια κυβερνούσατε, αλλά αδρανήσατε, αφήνοντας το ΕΣΥ να υποβαθμίζεται. Όσα κροκοδείλια δάκρυα και να χύσετε σήμερα, έχετε αφήσει το αποτύπωμα της σκόπιμης αδράνειάς σας», επεσήμανε ο κ. Τζιμάρης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ακριβείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, πυρήνας του οποίου, όπως είπε, «είναι η απόρριψη των αναγκαίων μόνιμων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού και η περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας».

«Η ρύθμιση αποτελεί μέρος του πακέτου της απαράδεκτης υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, με τα τραγικά αποτελέσματα που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας. Όλοι συμφωνούμε στην αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, όμως πρέπει να γίνει με τη πλήρη στελέχωσή του και με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό. Αυτή η ρύθμιση που φέρατε, είναι αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.

Επικριτικός για το νομοσχέδιο εμφανίστηκε και ο Κωνσταντίνος Φλώρος, ειδικός αγορητής του κόμματος «Σπαρτιάτες», κάνοντας λόγο για «ημίμετρα αλλά και σοβαρές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμα και στο Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο καλείται να ενισχύσει το ΕΚΑΒ».

Για ακραία μέθοδο στελέχωσης του ΕΚΑΒ και των δομών υγείας με ΠΝΠ σε καιρό ειρήνης, μίλησε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

«Εν μέσω ακραίων συνθηκών περιμένετε να ρυθμίσετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως-όπως; Είναι ο ορισμός της προχειρότητας. Η απόφασή σας πάσχει από κάθε πλευρά. Δεν είναι δυνατόν να νομοθετείτε με ΠΝΠ ξεσηκώνοντας τους κλάδους των υγειονομικών οι οποίοι και διαμαρτύρονται. Απαξιώνετε την δημόσια υγεία με ανάμειξη και ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων», υποστήριξε η κ. Αθανασίου.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχαήλ Χουρδάκης, σημείωσε ότι από τα 26 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 20 δεν έχουν σχέση με την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ τόνισε ότι επί της αρχής, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πραγματική προσπάθεια της κυβέρνησης να επιλύσει τα σημαντικά θέματα στο χώρο της υγείας.

«Απαξιώνεται και συρρικνώνεται το ΕΣΥ. Αποσπασματικά και με μπαλώματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χρειάζονται πράξεις με συγκεκριμένη στόχευση, που θα δίνουν λύσεις στο ΕΣΥ. Είναι φανερό ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου ήρθαν για να μείνουν, κλονίζοντας το ΕΣΥ που χρήζει βοήθειας και όχι επιπλέον ξεχαρβάλωμα», υποστήριξε.

Από τη «Νίκη» δεν είχε οριστεί ειδικός αγορητής, επομένως το κόμμα αναμένεται να τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο, που αντιμετωπίζει με τόλμη και ρηξικέλευθα τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και υποδομών που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων, ενώ την Τετάρτη 26 Ιουλίου, θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση - και την επόμενη ημέρα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.