Η ευρεία εφαρμογή της χρήσης μάσκας και των άλλων μέτρων πρόληψης της Covid-19 οδήγησε σε χαμηλή κυκλοφορία των αναπνευστικών παθογόνων και, όπως αναμενόταν, τελικά σε μειωμένη ανοσία του πληθυσμού. Αυτό πιθανόν θα οδηγούσε σε έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων με τις λιγότερες εκθέσεις στους ιούς, όπως τα μικρά παιδιά.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου λοιπόν, παρατηρούμε στη χώρα μας, όπως και διεθνώς, αύξηση των χειμερινών αναπνευστικών ιώσεων, με επικρατούσες την Covid-19, τη γρίπη και τη νόσο από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).
Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι συχνότερος από την εποχική γρίπη και τον RSV, προσβάλλοντας σοβαρά ανθρώπους κυρίως ανθρώπους άνω των 65 ετών ή/και με υποκείμενα νοσήματα. Είναι ανησυχητικό ότι την τελευταία εβδομάδα του 2023, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 ήταν αυξημένες κατά 44% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν λιγότεροι κατά 52% (31 έναντι 59) και οι θάνατοι κατά 62% (59 έναντι 154).
Σχετικά με τη γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα σύμφωνα με το δίκτυο παρατηρητών νοσηρότητας του ΕΟΔΥ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), από τις αρχές Δεκεμβρίου παραμένει άνω του 10%, έχει δηλαδή ξεπεράσει το θεωρούμενο όριο έναρξης της εποχικής επιδημικής γρίπης. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, η γρίπη εμφανίζει έντονα αυξητική τάση, παραμένοντας πάντως στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κατά την ίδια εποχή. Για να εκτιμήσουμε πάντως τη διαφορά στη νοσηρότητα και θνησιμότητα της Covid-19 σε σχέση με τη γρίπη, την τελευταία εβδομάδα του 2023 είχαμε 8 νέους διασωληνωμένους ασθενείς και μόλις 3 θανάτους από επιβεβαιωμένη γρίπη.
Όσον αφορά τον RSV, η θετικότητα στα δείγματα των παρατηρητών του ΕΟΔΥ στην ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση την τελευταία εβδομάδα του 2023 σε σχέση με την προηγούμενη, παραμένοντας πάντως πολύ μικρότερη σε σχέση με τη γρίπη και ιδίως με τον κορονοϊό.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πίεση στην κοινωνία και ασφαλώς στο υγειονομικό σύστημα, η οποία πιθανότατα θα αυξηθεί στις επόμενες εβδομάδες. Απαιτείται λοιπόν συνειδητή εφαρμογή των γνωστών κανόνων υγιεινής, όπως αποφυγή ή περιορισμός συνωστισμών, χρήση μάσκας από τους πιο ευάλωτους και μαζικά στους χώρους υπηρεσιών υγείας, καλός αερισμός των κλειστών χώρων, υγιεινή των χεριών και προστασία των ηλικιωμένων ή ανθρώπων με υποκείμενες νόσους. Τέλος, ας μην κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών για τον κορονοϊό και τη γρίπη. Ειδικά για τη γρίπη, υπάρχει ακόμη χρόνος για να εμβολιαστούμε: αν και οι εμβολιασμοί ενδείκνυνται από το Νοέμβριο, η εποχική έξαρση διαρκεί ως τον Απρίλιο! Ας θυμίσουμε ότι η ανοσία αναπτύσσεται σύντομα, 10-15 μέρες μετά τον εμβολιασμό.
Με τα κατάλληλα μέτρα λοιπόν, μπορούμε να περάσουμε έναν κατά το δυνατόν «καλό» χειμώνα, με λιγότερες νοσήσεις και απώλειες ζωών των αγαπημένων μας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 14.01.2024