Με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό καθορίστηκε μετά την οριστική απόφαση για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των αρχαιοτήτων, προχωρά η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκο Ταχιάο οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του σταθμού έχουν προχωρήσει σημαντικά κι αυτό επιτρέπει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, γύρω στις αρχές Νοεμβρίου, να δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα κυκλοφορίας της οδού Βενιζέλου, πάνω από την Εγνατία οδό.
Σήμερα τα οχήματα τα οποία ανέρχονται την Βενιζέλου από την παραλία, την Τσιμισκή ή την Ερμού μπορούν να φτάσουν μόνον έως την Εγνατία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και πάνω απ' αυτήν, προς το Διοικητήριο.
Όπως εξήγησε στο makthes.gr ο κ. Ταχιάος “οι εργασίες για την ολοκλήρωση του σκελετού του σταθμού εξελίσσονται με ταχύτητα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στα εικοσιπέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, έχουμε ολοκληρώσει την οροφή του τρίτου υπογείου και τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες για το τέταρτο υπόγειο, όπου βρίσκονται οι αποβάθρες. Στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες θεμελιώσεις καθώς βρισκόμαστε κάτω από το επίπεδο της θάλασσας”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο ο σκελετός του σταθμού πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στον Μάρτιο. “Έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα από αρχές Απριλίου οι δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών να γίνουν σε όλο το μήκος της διαδρομής”.
Υπενθυμίζεται ότι οι δοκιμαστικές διαδρομές ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2021 και εκτελούνται έως το σταθμό Συντριβάνι. Με την ολοκλήρωση του σκελετού του σταθμού Βενιζέλου θα δοθεί η δυνατότητα οι συρμοί να διατρέξουν όλη τη διαδρομή των 9,3 χιλιομέτρων, από το αμαξοστάσιο της Πυλαίας έως το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Την ίδια περίοδο, στις αρχές Απριλίου δηλαδή, αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των αρχαιοτήτων στο επίπεδο “μείον ένα” του σταθμού Βενιζέλου, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό έγινε πολύωρη σύσκεψη, διάρκειας περίπου οκτώ ωρών, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στην Αθήνα. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς και όλα τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν ώστε να ξεκινήσει η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στις θέσεις από τις οποίες αποσπάστηκαν, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το “κουτί” του σταθμού.
Τα ενδιάμεσα βήματα αφορούν μεταξύ άλλων την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση στο ΚΑΣ. Αυτό αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και εντός του Νοεμβρίου.