Μια άγνωστη στο κοινό αλλά σημαντική πόλη της Αρχαίας Κρηστωνίας, η Μόρυλλος, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό Κιλκίς, συστήνεται από το απόγευμα της Παρασκευής στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέσα από μια ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση με τίτλο «Mητρόπολις Μορρυλίων» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
«Επιδίωξή μας είναι η προβολή του πλούσιου πολιτισμικού κεφαλαίου της περιφέρειας της χώρας στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα», τόνισε η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς και αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη.
Στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει συνολικά 135 αντικείμενα και από τους δύο φορείς, τα οποία ήρθαν στο φως σε παλαιότερες και νεότερες σωστικές ανασκαφές και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή στις μόνιμες εκθέσεις του και στις αποθήκες του.
Όπως υπογράμμισε η κ. Στρατούλη η έκθεση διαρθρώνεται δε σε δύο ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη μητρόπολη των Μορυλλίων που άρχισε να αναδύεται περί το 1940 και η ανάδειξή της συνεχίζεται μέσα από συστηματικότερες έρευνες όπως γεωφυσικές μελέτες αλλά και συστηματικές ανασκαφές από το 2020 και έπειτα. Ο επισκέπτης ενημερώνεται για τη θέση της Μορύλλου στον γεωγραφικό της χώρο έχοντας τη δυνατότητα να ψηλαφίσει όψεις της καθημερινής ζωής μέσω νομισμάτων, αγγείων κ.α.
Επιπλέον παρουσιάζονται επιτύμβια μνημεία και ταφικά κτερίσματα, ενώ η ενότητα κλείνει με μικρή παρουσίαση υλικού από τη βυζαντινή περίοδο.
Η δεύτερη ενότητα αφιερωμένη στο Ασκληπιείο της πόλης και περιλαμβάνει επιγραφές και ψηφίσματα, καθώς και γλυπτά του Ασκληπιού και της οικογένειάς του. Τέλος προβάλλεται η δεκάλεπτη ταινία της ΕΦΑ Κιλκίς για τον αρχαιολογικό χώρο.
Η Αρχαία Μόρυλλος, όπως έχει γράψει και στο παρελθόν το makthes.gr, βρίσκεται σε έναν αναβαθμό πάνω από τη μεγάλη πεδιάδα της Κρηστωνίας σε έναν λόφο με επίπεδη κορυφή, σε ένα από τα σημεία που οι αρχαιολόγοι συνηθίζουν να αποκαλούν τράπεζες. Επρόκειτο για σημαντικό αστικό κέντρο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που κατείχε στρατηγική θέση ελέγχοντας δρόμους, αρτηρίες διακίνησης αγαθών και διελεύσεις στρατιωτικών μονάδων. Είχε ανεπτυγμένη την αγροτική οικονομία της και την κτηνοτροφία. Ξεχωρίζει όμως και για το Ιερό του Ασκληπιού η ακτινοβολία του οποίου, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι, ξεπερνούσε τα στενά όρια της πόλης.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκαδόλου αναφέρθηκε στη σημασία των περιοδικών εκθέσεων που, όπως τόνισε, είναι να γνωρίζουμε καινούριες ιστορίες από την αρχαιότητα. «Οι περιοδικές εκθέσεις αποτελούν πολιτιστική αποστολή και υπηρετούν τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο των μουσείων. Διαδραματίζουν και πολιτικό και πολιτιστικό ρόλο.
Η συγκεκριμένη έκθεση έχει πολλές ιστορίες, επώνυμες και ανώνυμες».
Στα εγκαίνια παρόντες ήταν πολλοί κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων του Κιλκίς αλλά και εκπρόσωποι επίσημων φορέων της πόλης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.