ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μία Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα Παιδιά Ιδιαίτερης Φροντίδας από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το ΑΠΘ (βίντεο, φωτ.)

Λίνα Πέτκου22 Δεκεμβρίου 2022

Για μια ακόμη χρονιά, σε εορταστικό και συνάμα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, πραγματοποιήθηκε -στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ- η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η Σχολή Επιστημών Υγείας και η Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να μετακινηθούν, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής τους. 


Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Εμμανουήλ Ροηλίδης, ο προκάτοχος του και εμπνευστής του προγράμματος Ιωάννης Τσανάκας, υποστηρικτές, συνεργάτες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄ οίκον Νοσηλεία». Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.


Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τις χορωδίες του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Μαντουλίδη» αλλά και διαδικτυακές ευχές από τα παιδιά που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα «Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία».

Μάλιστα, ο 8χρόνος Νικόλας, ένα από τα παιδιά του προγράμματος που ήταν παρών στην εκδήλωση, έλαβε το πιο θερμό χειροκρότημα όταν απήγγειλε ποίημα για τις ημέρες των εορτών που διανύουμε και ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα!


Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στη σύντομη ομιλία του έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα. «Πριν από την εορτή των Χριστουγέννων, μια γιορτή αγάπης, χαράς, και αλληλεγγύης η σημερινή εκδήλωση έρχεται να επισφραγίσει τις άγιες αυτές ημέρες και να αναδείξει το κοινωνικό πρόσημα του ΑΠΘ, μέσα από την Γ’ Παιδιατρική Κλινικής», σημείωσε και υπογράμμισε πως το «Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένας περίκλειστος χώρος, δεν είναι μόνο παραγωγή γνώσης, έρευνα και εξετάσεις αλλά είναι διάχυση της γνώσης προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τα νέα παιδιά που πάσχουν». Δεν παρέλειψε δε να συγχαρεί όλους τους ανθρώπους της Κλινικής για την προσπάθεια τους.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης αναφέρθηκε αρχικά στο πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία, στη σημασία και την ανάγκη της Ιδιαίτερης Φροντίδας που έχουν τα παιδιά που πάσχουν από σπάνια νοσήματα και στη συνέχεια στο πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία της Παιδιατρικής Κατ' οίκον Νοσηλείας στο Ιπποκράτειο, με πρωτοπόρο τον καθηγητή και Διευθυντή τότε της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιωάννη Τσανάκα, ο οποίος πριν από δέκα χρόνια αποφάσισε με τους συνεργάτες του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη νοσηλεία κατ’ οίκον. «Οι γιατροί πηγαίνουν στο σπίτι των παιδιών, τα φροντίζουν, τους δίνουν θάρρος, ενδυναμώνουν τους γονείς κι έτσι εν γένει δημιουργείται μια κατάσταση πολλαπλά ωφέλιμη για την κοινωνία», δήλωσε. 

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε την εκδήλωση στον 10χρονο γιο του Ανδρέα που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, πριν από 27 χρόνια.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για μένα, γιατί, αντί να κάνουμε σήμερα το μνημόσυνο για τον Ανδρέα, είμαι εδώ για να πω για αυτό που κατάφερε μέσα από το ημερολόγιό του. Έλεγε πως όλα τα παιδιά πρέπει να είναι ίσα και αυτό που είχε γράψει στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου του “Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε”, είναι αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα εδώ», τόνισε και συνεχάρη τους γιατρούς της Κλινικής αλλά και τους ανθρώπους του Χαμόγελου που καθημερινά δίνουν τις μάχες τους για τα παιδιά.

Παίρνοντας το λόγο οι μητέρες παιδιών ιδιαίτερης φροντίδας, οι άνθρωποι δηλαδή που βρίσκονται αδιάκοπα και με αυταπάρνηση δίπλα στα παιδιά, στηρίζοντας το δύσκολο αγώνα των ίδιων και των οικογενειών τους, Ολυμπία Καραγιάννη και Αφροδίτη Μαγγίρογλου, αναφέρθηκαν στις δικές τους ιστορίες από την καθημερινότητα με τα παιδιά του προγράμματος.

Η κ. Καραγιάννη μίλησε φανερά συγκινημένη για τον «άγγελο επί της γης», όπως την ανέφερε, την κόρη της Ιωάννα, που πάσχει από σπάνια ασθένεια και ευχαρίστησε όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες τη Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής που, όπως είπε, είναι το σπίτι τους.

Με τη σειρά της, η κ. Μαγγίρογλου , μητέρα του Νικόλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όλο το προσωπικό της Κλινικής που κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά τους. «Ο γιος μου δίνει μαθήματα δύναμης και κουράγιου, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις νοσηλεύτριες και τους γιατρούς που τον φροντίζουν», τόνισε και έκλεισε τον λόγο της με έναν στίχο του Κ. Καβάφη «εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι. Τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα σε γιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, για την έμπρακτη συνεισφορά τους στην υλοποίησή του προγράμματος «Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία», όπως και στον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έβγαλαν και μια αναμνηστική φωτογραφία.


Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία

Το Πρόγραμμα «Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία» απευθύνεται σε παιδιά, που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να μετακινηθούν.

Εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματικών υγείας του Οργανισμού με κινητή ιατρική μονάδα πραγματοποιεί επισκέψεις στο σπίτι του παιδιού, όπου παρέχεται:

• Ιατρική και Νοσηλευτική φροντίδα, υπό την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών και των Δ/ντων Κλινικών των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

• Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους.

• Δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σπίτι.

Σκοπός της Δράσης είναι:

• Η εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.

• Η υποστηρικτική βοήθεια στο οικογενειακό περιβάλλον.

• Η εκπαίδευση των γονέων του παιδιού που νοσεί.

• Η μείωση κινδύνου προσβολής των παιδιών από ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις.

• Λιγότερη ταλαιπωρία για το παιδί και την οικογένεια από τις συχνές μετακινήσεις στο νοσοκομείο.

• Η μείωση των κλήσεων στο ΕΚΑΒ.

• Η διευκόλυνση του έργου των γιατρών και των νοσηλευτών που ζητούν τη συνδρομή του Συλλόγου μας.

• Η αποσυμφόρηση και καλύτερη αξιοποίηση των νοσοκομειακών κλινών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί τη δράση Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία από το 2010.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.