ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία ΔΕΘ όπως θα έπρεπε να είναι

Σοφία Χριστοφορίδου12 Σεπτεμβρίου 2019

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια που «έβγαλε» θετικές ειδήσεις. Όχι τόσο από τον πρωθυπουργό. Αλλά από ιδιωτικές εταιρείες που σκοπεύουν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη.
Η ΔΕΘ είναι το βήμα των μεγάλων υποσχέσεων. Είναι η εποχή που οι φορείς της Θεσσαλονίκης συνηθίζουν να υποβάλλουν (συχνά ευφάνταστες) προτάσεις και (μεγαλεπήβολα) σχέδια για την πόλη, οι εκάστοτε πρωθυπουργοί να τα υιοθετούν κι οι δημοσιογράφοι να τα παρουσιάζουν σαν τελειωμένες υποθέσεις.

Από το βήμα της 69ης ΔΕΘ, το 2004, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε τη δημιουργία «Ζώνης Καινοτομίας» στη Θεσσαλονίκη, που επί 15 χρόνια έμενε με «δεμένα χέρια» χωρίς φυσικό αντικείμενο και πόρους. Το 2005, λίγο πριν την 70ή ΔΕΘ, ανακοινώθηκαν τα σχέδια για ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ διά χειρός Σαντιάγο Καλατράβα, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας της τότε κυβέρνησης.

Υποσχέσεις για την ολοκλήρωση του μετρό (το σίριαλ συνεχίζεται), την υποθαλάσσια (δεν έγινε ποτέ και πληρώσαμε ρήτρες 73 εκατ. ευρώ), τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά (που δεν έγινε ποτέ), την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου (από το 2005 ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα).

Φέτος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να γυρίσουμε στη λύση του 2014, για απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Υιοθέτησε την πρόταση για δημιουργία ελεύθερης ζώνης εξαγωγικού εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου (το οποίο εδώ και χρόνια προοριζόταν για κέντρο logistics και πλέον βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης), καθώς και αυτήν για τη δημιουργία υπέργειας περιφερειακής οδού από το ύψος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» έως την Πυλαία. Έδωσε και τη στήριξή του στο τεχνολογικό πάρκο Thess Intec και, από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον για αυτό το έργο δρομολογούνται εξελίξεις.

Εκτός όμως από τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πόλη, εκτός από την απόφαση για το μετρό που πυροδότησε νέο γύρο αντιπαραθέσεων, κι εκτός από την (το λιγότερο) αμήχανη αντιμετώπιση του θέματος του ΟΑΣΘ, η ΔΕΘ έβγαλε κι άλλες ειδήσεις για επενδύσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη.

Έρχονται για να μείνουν

Η ανακοίνωση του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer ότι θα επενδύσει σε ένα κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, που θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Η γνωστοποίηση από την επίσης αμερικανικοί Cisco ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά ρεπορτάζ για τα δύο αυτά θέματα στις επόμενες σελίδες της «ΜτΚ».

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανοίγει γραφείο στη Θεσσαλονίκη έρχεται να προστεθεί στις παραπάνω θετικές ειδήσεις που προέκυψαν αυτήν την εβδομάδα. Η ανακοίνωση απλώς συνέπεσε χρονικά με τη ΔΕΘ, αλλά ο πρόεδρος της τράπεζας δήλωσε ότι θα εξετάσει με ενδιαφέρον την προοπτική χρηματοδότησης της ανάπλασης της ΔΕΘ αλλά και του Thess Intec και της ελεύθερης ζώνης, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι υποσχέσεις είναι ανέξοδες, αλλά μόνο όταν βρεθούν τα χρήματα μπορεί κανείς να προσδοκά ότι όλα αυτά τα έργα δεν θα μείνουν στα λόγια.

Η ίδια η ΔΕΘ, πέρα από τις συναυλίες, το τσίρκο Medrano και τους πάγκους των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, είχε το χαρακτήρα ενός μεγάλου οικονομικού γεγονότος. Η τιμώμενη χώρα Ινδία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου και στο πλαίσιο αυτό έγιναν επαφές με τον έλληνα ομόλογό του, αλλά και μεταξύ επιχειρηματιών. H κινεζική επαρχία Dong Guan άνοιξε το μόνιμο περίπτερό της στη ΔΕΘ, το οποίο θα λειτουργεί όλο το χρόνο, με σκοπό να γίνει η Θεσσαλονίκη «πύλη» για τις εξαγωγές της περιοχής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς τεχνολογίας, της ρομποτικής, του βιομηχανικού εξοπλισμού, της μόδας, της κατασκευής επίπλων κ.ά. Οι ΗΠΑ έδωσαν και φέτος ισχυρό παρών, μετά την περσινή πολύ πετυχημένη παρουσία της χώρας στη ΔΕΘ. Μια τέτοια Διεθνή Έκθεση θέλουμε κάθε χρονιά.

Οι επενδύσεις των ιδιωτών είναι αυτές που προκαλούν αισιοδοξία. Όσο για τις υποσχέσεις των πολιτικών, θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, μέχρι να δούμε το μικρό μας καλάθι να γεμίζει.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/9/2019.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.