Νέοι παίκτες θεωρούνται και κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί από τη Θεσσαλονίκη. Ένας είναι ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος (επάνω), που θα έχει ρόλο κλειδί στην κυβέρνηση και ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής (κάτω), που διαθέτει εμπειρία σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας και στρατιωτικής διπλωματίας.
Αν δεν είχε συμβεί η θεομηνία της Χαλκιδικής, την Πέμπτη το πρωί ένα μεγάλο γαλάζιο πλήθος θα συγκεντρωνόταν στους διαδρόμους του ΥΜΑΘ, για να συμμετάσχει στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Η τελετή αποτελεί ένα must για τα γαλάζια στελέχη της πόλης, που θεωρούνται ότι πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή της περιοχής και δεν χάνουν τέτοιες συναθροίσεις.
Η τελετή τελικά έγινε, αλλά χωρίς πολλά glamour και τη συμμετοχή φορέων που ειδοποιήθηκαν να μην προσέλθουν, καθώς η ώρα δεν ταίριαζε για τελετές και πανηγύρια, αλλά για δουλειά και κυρίως επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της η θεομηνία. Έτσι την Πέμπτη το μεσημέρι στο Διοικητήριο παραβρέθηκαν μόνο τρεις πολιτικοί: η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου που παρέδωσε, ο νέος υφυπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη Θόδωρος Καράογλου που ανέλαβε και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Από τη Δευτέρα το πρωί στη Θεσσαλονίκη φυσά άλλος αέρας. Η αυτοδύναμη νίκη της ΝΔ, πέρα από τα πολλά χαμόγελα που έφερε στο γαλάζιο στρατόπεδο, ανέτρεψε ριζικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην πόλη. Η ΝΔ πλέον είναι κυβέρνηση και αυτήν τη φορά θα κυβερνήσει χωρίς τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ όπως συνέβη την περίοδο 2012 με 2015. Τότε που πολλά πράγματα στην πόλη πήγαιναν σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, τότε κυβερνητικού εταίρου του Αντώνη Σαμαρά.
Η ΝΔ διαθέτει σήμερα μία σχετικά άνετη κοινοβουλευτική δύναμη, η οποία και για τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης μεταφράζεται σε 10 βουλευτές, ένα κόμμα και έναν κομματικό μηχανισμό, που το τελευταίο διάστημα έχει ζωηρέψει και δύο χωριστούς αυτοδιοικητικούς πόλους, όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι δικοί της.
Ο ένας πόλος λέγεται περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Απόστολος Τζιτζικώστας. Πρόκειται για έναν πόλο που είναι πλέον εδώ και καιρό διαμορφωμένος και θεωρείται ιδιαίτερα ενισχυμένος μετά και τη θριαμβευτική επανεκλογή του κ. Τζιτζικώστα με το πρόσφατο 62%. Ο δεύτερος αυτοδιοικητικός πόλος είναι καινούργιος, τελεί υπό διαμόρφωση και έχει στο επίκεντρό του τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Και εδώ οι αποχρώσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν είναι προς το βαθύ γαλάζιο, μια και κινούνται στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Μάλιστα, το γεγονός ότι για να διοικηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης απαιτούνται συνεργασίες και πέραν του βασικού πυρήνα της ομάδας του κ. Ζέρβα, καθιστά τον συγκεκριμένο πόλο αναδεικνυόμενο, αλλά και πολλά υποσχόμενο, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα της πόλης, τόσο στην παρούσα δημοτική θητεία όσο και στην επόμενη.
Καινούργιοι παίκτες στην πόλη είναι οι νέοι βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο και καλύτερο τον αναβαθμισμένο διά της υφυπουργοποίησής του Θόδωρο Καράογλου. Ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας είναι το μοναδικό κυβερνητικό στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη στην καινούργια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό ενισχύει τη θέση του. Θα παίξει μπάλα και θα μοιράσει παιχνίδι εξουσίας, ενώ θα έχει λόγο και στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κρατικό μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη.
Νέοι παίκτες θεωρούνται και κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί από τη Θεσσαλονίκη. Ένας είναι ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, που θα έχει ρόλο κλειδί στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον δεν δείχνει να έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Το αντίθετο -όπως φημολογείται- συμβαίνει με το νέο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.
Ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, με καταγωγή από τη Λέσβο και με τεράστια εμπειρία σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας και στρατιωτικής διπλωματίας, είχε ακουσθεί για τη λίστα της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Χωρίς να αποκλείεται μια μελλοντική του βουλευτική υποψηφιότητα.
Οι μετοχές των επανεκλεγέντων βουλευτών παραμένουν μάλλον στάσιμες. Γιατί μπορεί ο Κώστας Γκιουλέκας να κέρδισε για άλλη μια φορά την πρωτιά στη μάχη του σταυρού, η Έλενα Ράπτη να ανέβηκε μία θέση και ο Σταύρος Καλαφάτης να ανέλαβε τη θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, όμως το γεγονός ότι δεν υπουργοποιήθηκαν αποτελεί ένα καμπανάκι γι’ αυτούς. Όσο για τους πρωτοεκλεγέντες βουλευτές Στράτο Σιμόπουλο, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρη Κούβελα (όλοι στην Α’ Θεσσαλονίκης) και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, που εκλέχτηκε στη Β’, μένει να δοκιμασθούν.
Πόλο σχηματίζει και το κόμμα. Εδώ οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, γιατί ακόμη και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει βρει το βηματισμό του, αλλά ούτε και τους ανθρώπους πάνω στους οποίους θα στηριχθεί στη Θεσσαλονίκη.
Ο μόνος που αποτελεί εσχάτως μια σταθερή αξία είναι ο σημερινός πρόεδρος της Διοικούσας Τάσος Σπηλιόπουλος, που κατάφερε στην τελική ευθεία των εκλογών να βάλει το κόμμα σε μια σειρά.
Όχι χωρίς προβλήματα και όχι χωρίς αποτυχίες, όπως έδειξαν τόσο η ήττα του Νίκου Ταχιάου στις δημοτικές εκλογές και η πανσπερμία κεντροδεξιών υποψηφίων δημάρχων στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης όσο και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά της ΝΔ στις εκλογές της Α’ Θεσσαλονίκης. Αλλά και με επιτυχίες, όπως η καθαρή νίκη στην περιφέρεια του Απόστολου Τζτιζικώστα και οι ανατροπές σε δήμους που ποτέ η ΝΔ δεν είχε τα πρωτεία, όπως στην Καλαμαριά.
Στελέχη φορέων και οργανισμών
Ένας νέος πόλος είναι αυτές τις ημέρες υπό διαμόρφωση και θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «οι άνθρωποι της κρατικής μηχανής της Θεσσαλονίκης». Αποτελείται από μη εκλεγέντες βουλευτές, κομματικά στελέχη και παλιούς κρατικούς αξιωματούχους, που επιθυμούν να ασκήσουν διοίκηση και διεκδικούν μία θέση στον κρατικό μηχανισμό της πόλης.
Από τους θώκους της Helexpo, της ΕΥΑΘ, της ΕΡΤ3 και του ΚΘΒΕ μέχρι τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις θέσεις των γενικών γραμματέων υπουργείων. Είναι μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, που πάντως θα είναι πολυπληθής, αλλά χωρίς καμία εσωτερική συνοχή.
Πώς θα ισορροπήσουν όλοι αυτοί οι πόλοι και όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Γιατί, όπως έλεγε παλιός έμπειρος κομματικός παράγοντας της πόλης, «για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζονται μαγικές ικανότητες». Και ως γνωστόν, μάγοι στην πολιτική δεν υπάρχουν πια…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουλίου 2019