ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μία νέα υποψηφιότητα που τάραξε τα... ταραγμένα νερά του ΣΥΡΙΖΑ

Βαγγέλης Στολάκης03 Σεπτεμβρίου 2023

Η κλεψύδρα στην Κουμουνδούρου έχει γυρίσει και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου. Τα ήρεμα νερά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, ήρθε να ταράξει μία νέα υποψηφιότητα, η πέμπτη στον αριθμό η οποία δημιούργησε έντονο παρασκήνιο, με κομματικά στελέχη και πρωτοκλασάτους παράγοντες να εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής μέχρι και την επόμενη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών κάθε εικοσιτετράωρο που απομένει είναι σημαντικό για τους υποψήφιους αρχηγούς και τα επιτελεία τους, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν ότι «το παιχνίδι αποκτά τώρα ενδιαφέρον» όπως λένε χαρακτηριστικά. Άλλοι δε, θεωρούν ότι η νέα υποψηφιότητα, αυτή του Στέφανου Κασσελάκη προσδίδει ενδιαφέρον σε μία εσωκομματική διαδικασία που για μη μέλη του κόμματος ήταν μέχρι πρότινος... αδιάφορη.

Υποψήφιος στο... παρά πέντε

Το κοντέρ πλέον, μέχρι τουλάχιστον την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μετρά πέντε «μνηστήρες» της θέσης στην οποία βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας για 15 συναπτά χρόνια. Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Κασσελάκης έχουν ριχτεί για τα καλά στην κούρσα διαδοχής. Οι τέσσερις πρώτοι εδώ και καιρό, έχουν ολοκληρώσει μάλιστα πολλές περιοδείες σε περιοχές της χώρας και συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, ο τελευταίος αλλά όχι... καταϊδρωμένος μόλις την περασμένη Τρίτη έχοντας συγκεντρώσει πάνω του σχεδόν αποκλειστικά τις τελευταίες ημέρες όλα τα φώτα της δημοσιότητας δήλωσε «παρών». Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πρώτα την πλατφόρμα και τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα του κόμματος μέσω των social media, πρότεινε ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε γνωστή την υποψηφιότητά του μέσα από ένα βίντεο με το οποίο συστήθηκε στον κόσμο και πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με στελέχη του κόμματος στους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά, προκαλώντας αντιδράσεις. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη τάχθηκαν δημοσίως πρώην βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος που δεν τοποθετήθηκαν υπέρ κάποιου υποψηφίου, αντιθέτως όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν επιλέξει τον δρόμο της σιωπής.

Τα νέα δεδομένα

Όπως αναλύουν έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου η πέμπτη υποψηφιότητα για την αρχηγία στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημαίνει πως ο επόμενος αρχηγός του κόμματος θα αναδειχτεί σε επαναληπτική διαδικασία αφού είναι δύσκολο με αυτά τα δεδομένα κάποιος να συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο, όπως ορίζει το καταστατικό στις κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα ο νέος αρχηγός του κόμματος αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της επίσκεψής του στην 87η ΔΕΘ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του επόμενου αρχηγού στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων του κόμματος. Φυσικά, και στα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών γίνεται ο σχετικός προγραμματισμός (για την συνέντευξη Τύπου, την ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και την επίσκεψη στους χώρους της ΔΕΘ) ωστόσο τίποτα δεν έχει «κλειδώσει». Δεν αποκλείεται δε, σε περίπτωση που το κόμμα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των επιτελείων των δύο πρώτων ώστε να συμφωνηθεί το πρόγραμμα του επόμενου αρχηγού, όπως δεν αποκλείεται να υπάρξει και εκπροσώπηση του κόμματος από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο.

Ήρθαν Παππάς - Τζουμάκας, προσεχώς και Τσακαλώτος

Την εβδομάδα που πέρασε στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν δύο υποψήφιοι. Ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας πραγματοποίησαν συνάντηση με στελέχη του κόμματος και μίλησαν για το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών, ενώ περιέγραψαν έκαστος στο ακροατήριό του τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί η Έφη Αχτσιόγλου που ήταν η πρώτη που επισκέφτηκε την πόλη, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μεταξύ άλλων θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της πόλης. Ο κ. Τσακαλώτος μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί το εκλογικό κέντρο του Σπύρου Πέγκα, υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα βρεθεί στα γραφεία του κόμματος και στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στα τοπικά στελέχη.

Διαγκωνισμοί, βολές και στηρίξεις

Αυτή την τελευταία εβδομάδα, την «κρίσιμη εβδομάδα» όπως την χαρακτηρίζουν εντός ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως τις τελευταίες ημέρες θα κριθούν οι εξελίξεις, τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών δουλεύουν με τις μηχανές στο φουλ. Οι υποψήφιοι αρχηγοί είναι στα «κόκκινα» συνεχίζουν περιοδείες, συζητήσεις και προγραμματίζουν θεματικές εκδηλώσεις ενόψει της κάλπης. Δεν λείπουν βέβαια και οι διαγκωνισμοί αλλά και οι βολές υποστηρικτών κάποιου υποψηφίου κατά άλλων συγκεκριμένων, ενώ όσο περνούν οι ώρες η μια στήριξη θα ανοίγει μετά την άλλη σαν βεντάλια.

Ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, με τους καλά γνωρίζοντες να επισημαίνουν ότι ο αριθμός της συμμετοχής θα είναι μικρότερος κατά πολύ από την αντίστοιχη διαδικασία του 2022. Υπάρχει ωστόσο η αισιοδοξία πως η νέα υποψηφιότητα θα αυξήσει την συμμετοχή. Για το σκοπό αυτό το κόμμα «τρέχει» καμπάνια με σύνθημα ««10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω» γιατί, «Το αύριο ξεκινά από εμάς», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης το κόμμα έδωσε στην δημοσιότητα και την ειδική ιστοσελίδα. Στο vote.syriza.gr οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την εκλογική διαδικασία καθώς και για την δράση των υποψήφιων προέδρων. Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, κάλπες θα στηθούν στα δημαρχεία ή δημοτικούς χώρους της Α’ και Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Δεν ψηφίζει ο Σπίρτζης

Ο άλλοτε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία, δεν παρέστη στην χθεσινή συνεδρίαση του Διαρκούς Συνεδρίου και όπως έχει δηλώσει δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία και δεν θα ψηφίσει για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.09.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.