Το πρώτο της εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κήποι Κομοτηνής» ξεκίνησε και υλοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση «grO2be» στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου – ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα το οποίο «τρέχει» η ομάδα της grO2be και αφορά στην διεξαγωγή εκπαιδευτικών δράσεων ούτως ώστε να καλύψουν το «κενό» που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων και ερασιτεχνών γεωργών, και κυρίως των παιδιών, με την γη.
Η grO2be συστήθηκε λίγες ημέρες πριν την επιβολή του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού γεγονός που συνέτεινε στην αδυναμία ουσιαστικής δραστηριοποίησης των μελών του.
Τον περασμένο ωστόσο Οκτώβρη κατάφεραν να κερδίσουν την χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» του προγράμματος «Κήποι Κομοτηνής» που αφορά στην διεξαγωγή εκπαιδευτικών δράσεων σχετικά με την Γη και την καλλιέργεια της σε παιδιά και νέους.
Στόχος όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Σπύρος Νταντανίδης, εκ των συνιδρυτών της ομάδας, είναι ένα πρόγραμμα που προέκυψε από το γεγονός ότι ειδικά οι νεότερες γενιές συμπολιτών μας δεν έχουν άμεση επαφή, λόγω έλλειψης των σχετικών παραστάσεων, με την γη.
«Μπορεί τα μέλη της οργάνωσης να έχουμε γεννηθεί από το 1996 έως και το 2000 ωστόσο έχουμε υπάρξει στα χωριά των παππούδων μας, τα οποία ήταν πιο ενεργά τότε και άρα έχουμε σχετικές παραστάσεις, ενώ βλέπουμε ότι οι μικρότεροι ημών, τα αδέρφια μας, οι συγγενείς μας, φίλοι δεν έχουν τόσο άμεση επαφή με το χωριό πλέον με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν για παράδειγμα ότι τον Χειμώνα δεν θα φάμε μελιτζάνες γιατί δεν είναι η εποχή τους» ανέφερε για να εξηγήσει πως «ακούγεται πάρα πολύ απλό και μικρό, ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η γνώση αυτή, γιατί ο άνθρωπος έχει άμεση επαφή με τη γη ή σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχει για να μπορέσει να ζήσει στη γη, να την αγαπήσει και να μην την παραμελήσει».
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΡΟΔΟΠΗ
Μια περιβαλλοντική οργάνωση στήνει τους... Κήπους της Κομοτηνής
MakThes Team19 Νοεμβρίου 2022