ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μια συσκευή «φύλακας - άγγελος»

Φανή Σοβιτσλή07 Φεβρουαρίου 2019

«Φύλακας - άγγελος» για ηλικιωμένους, ανήμπορους και μοναχικούς πολίτες έχει καταστεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Τηλεφροντίδα», που εγκατέστησε πιλοτικά ο δήμος Καλαμαριάς στα σπίτια 60 κατοίκων, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πλέον οι άνθρωποι αυτοί είναι προστατευμένοι, τόσο από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τους προκύψει όσο και από εξωτερικό κίνδυνο (π.χ. εισβολή διαρρηκτών), καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού στη συσκευή που έχουν στο σπίτι τους ειδοποιούν το κέντρο συντονισμού του δήμου και άμεσα σπεύδει το ΕΚΑΒ, το προσωπικό του «Βοήθεια στο σπίτι» ή η αστυνομία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τηλεφροντίδα», που λειτουργεί από τις 20 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι, παρέχεται 24ωρη υποστήριξη και διαρκής κατ’ οίκoν παρακολούθηση των 60 ατόμων, που εντάχθηκαν σε πρώτη φάση και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στη «ΜτΚ», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Παυλίδου - Βασιλειάδου, στους ανθρώπους αυτούς, που είναι κυρίως ηλικιωμένοι και ανήμποροι, παρέχονται δωρεάν φορητές συσκευές, που στην ουσία, όπως είπε, είναι ένα σύστημα αισθητήρων, οι οποίοι επιβλέπουν το περιβάλλον, εντός και εκτός οικίας, τη συμπεριφορά και την καθημερινή δραστηριότητα ενός ανθρώπου, με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση περιπτώσεων, στις οποίες χρειάζεται βοήθεια.

«Πρόκειται για μία νέα πιλοτική δράση τηλεφροντίδας στο δήμο μας, που αφορά τους ηλικιωμένους και λειτουργεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικτύου των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχει στους κατοίκους» ανέφερε η κ. Παυλίδου, προσθέτοντας ότι με βάση τα στοιχεία του προγράμματος η τηλεφροντίδα συμβάλλει στη χρονική παράταση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων στο σπίτι.

Η δημοτική αρχή Καλαμαριάς μάλιστα δηλώνει ότι με την υλοποίηση αυτού του έργου, ο δήμος πρωτοστατεί πλέον στη διαμόρφωση του μέλλοντος της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς οι εφαρμογές τηλεφροντίδας θεωρούνται παγκοσμίως ως το πλέον βιώσιμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, ενόψει των κοινωνικών και δημογραφικών ανακατατάξεων, που θα δημιουργηθούν στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πια μόνοι»

Μέσα από την «Τηλεφροντίδα» τα άτομα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα παρακολουθούνται για διάφορες παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση κτλ. «Πλέον τα άτομα αυτά δεν χρειάζεται να νιώθουν ανήμπορα ή ότι είναι βάρος στην οικογένεια, σε συγγενείς και φίλους, αφού μπορούν να λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητοι, με τη σιγουριά του ότι υπάρχει κάποιος που έχει την έννοιά τους ανά πάσα στιγμή» υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι εκτός από τους ίδιους τους ηλικιωμένους, που ζουν μόνοι τους, ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του προγράμματος, είναι και οι οικείοι τους, τα συγγενικά τους πρόσωπα, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν πως αν συμβεί οτιδήποτε, δεν θα είναι εκεί για να βοηθήσουν.

«Ο δήμος Καλαμαριάς, επενδύοντας στο όραμα της αλληλεγγύης, της κοινωνικής μέριμνας και της ευημερίας ως πυλώνες της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, κάνει πράξη τη δέσμευσή του για συνεχή αναβάθμιση και διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες. 

Με την υλοποίηση αυτού του έργου, πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του τομέα της κοινωνικής πολιτικής, καθώς οι εφαρμογές τηλεφροντίδας θεωρούνται παγκοσμίως ως το πλέον βιώσιμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας» τόνισε η κ. Βασιλειάδου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι της διοίκησης και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος τηλεφροντίδας «Σύνδεση ζωής Plus» για 6 μήνες, με σκοπό την αξιολόγησή του στην πράξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είπε, ξεκινώντας από τις 20 Δεκεμβρίου 2018, παρέχεται 24ωρη υποστήριξη και διαρκής κατ’ οίκον παρακολούθηση σε 60 δημότες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Και ανοιχτή ακρόαση για τους ωφελούμενους

Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή των υπηρεσιών του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση, στις οικίες των ωφελουμένων, του εξειδικευμένου εξοπλισμού, ο οποίος περιλαμβάνει μια κεντρική μονάδα επικοινωνίας και έναν ή περισσότερους ραδιοπομπούς σήμανσης κινδύνου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κινδύνου, κάνοντας χρήση του ραδιοπομπού του, ο ωφελούμενος συνδέεται αμέσως με το κέντρο διαχείρισης επειγόντων περιστατικών και του παρέχεται η δυνατότητα να συνομιλήσει απευθείας, σε ανοιχτή ακρόαση, από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού και αν βρίσκεται, με τους χειριστές της υπηρεσίας. 

Εκείνοι, μέσω εξειδικευμένου λογισμικού, έχουν αυτόματα στη διάθεσή τους σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ωφελούμενο, ενώ μέσω της απευθείας και αμφίδρομης επικοινωνίας μαζί του σχηματίζουν πολύ γρήγορα εμπεριστατωμένη εικόνα για το τι του συμβαίνει.

Ως αποτέλεσμα, ανταποκρίνονται άμεσα, καλώντας ανάλογα με τη φύση του περιστατικού, την απαραίτητη υπηρεσία άμεσης βοήθειας ή τους φροντιστές του ωφελούμενου. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα και ο βαθμός προστασίας που προσφέρει η εφαρμογή προγραμμάτων τηλεφροντίδας, σύμφωνα με πολύχρονες διεθνείς μελέτες, αντικατοπτρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη δραματική μείωση θνησιμότητας των ωφελουμένων κατά 42%.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Φεβρουαρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.