ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια θεατρική παράσταση και μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία για το εβραϊκό δράμα της Θεσσαλονίκης

Ελένη Θεοδωρίδου18 Απριλίου 2024

Σε μια διαφορετική διαδρομή μνήμης προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς η θεατρική ομάδα Γκραν Γκινιόλ και το Thessaloniki Walking Tours οι οποίοι με μια ιδιαίτερη παράσταση επιχειρούν μια πρωτότυπη εμπειρία και καταβύθιση στη μνήμη του εβραϊκού δράματος της Θεσσαλονίκης.

Τρεις σταθμοί στην πόλη και την ιστορία συνθέτουν μια βιωματική εμπειρία από την θηριωδία που έζησαν οι Εβραίοι της πόλης κατά τον εκτοπισμό τους συνδυάζοντας το θέατρο, την ιστορία αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο makthes.gr, ο πρώτος σταθμός της παράστασης περιλαμβάνει την περιπατητική εμπειρία μέσω της δημοσιογράφου Εύης Καρκίτη συνοδεία ακουστικών με την τεχνολογία ΑΙ. Μετά με ναυλωμένο λεωφορείο γίνεται η μετάβαση προς τον χώρο μνήμης, τους Μύλους Μελισσάρι όπου και εκεί μέσω των ακουστικών θα παρέχεται μια ηχητική καταβύθιση και στο τέλος θα πραγματοποιηθεί η θεατρική απόδοση του θέματος. Στη συνέχεια το κοινό με λεωφορείο θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.

Το ραντεβού δίνεται στη Βίλα Πετρίδη στις 19 Απριλίου. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου, η Τεχνητή Νοημοσύνη διατρέχει από την αρχή έως το τέλος τη βιωματική διαδρομή. «Λειτουργεί σαν ένας αόρατος πλοηγός. Μέσω των οδηγιών που τους δίνονται, οι θεατές γίνονται μέρος της ίδιας της δραματουργίας και της αναπαράστασης των γεγονότων. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για μας και περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει και στην πράξη» προσθέτει ο σκηνοθέτης τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος επιχειρεί να σκηνοθετήσει ένα τέτοιο project.


«Στόχος είναι η μνήμη από αόρατη να γίνει ορατή» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Σημεία της πόλης που προσπερνάς ως δεδομένα και δε στέκεσαι σε αυτά επειδή δε γνωρίζει το φορτίο που έχουν πίσω, θέλω να πιστεύω ότι μετά από αυτή την εμπειρία θα ‘διαβάζονται’ αλλιώς. Βγαίνει με μια νέα ματιά πάνω στο θέμα μνήμης μια πόλης στην οποία ζούμε και βλέπουμε με μια δεδομένη ματιά. Πιστεύω πως αν υπάρξει μια μετατόπιση προς αυτό θα ήταν ένα κάποιο κέρδος».

Ο κ. Παπαδημητρίου εξομολογήθηκε πως σαν ομάδα τους δυσκόλεψε πολύ η θηριωδία που κρύβει αυτή η ιστορία. «Παλέψαμε να βρούμε μια καινούργια δυνατότητα αφήγησης και αναπαράστασης του θέματος για να πετύχουμε μια υβριδική προσέγγιση ως προς τα αφηγηματικά μέσα» λέει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει πως η συμμετοχή του κοινού ενισχύει τον βιωματικό χαρακτήρα της παράστασης.

O κ. Παπαδημητρίου σημειώνει επίσης πως τόσο το περιπατητικό όσο και η παράσταση διανθίζονται από μουσική ενώ στην παράσταση συμμετέχει και η Χρύσα Λαζαριώτη που, όπως λέει ο σκηνοθέτης, έχει υπέροχη φωνή και σπουδές στο σεφαραδίτικο τραγούδι. «Θα χαρακτήριζα την παρουσία της ως τον αισθητιαρικο τόπο μνήμης. Την έλλογη μνήμη αναπαριστά ο ηθοποιός Στάθης Μαυρόπουλος και η Χρύσα συμπληρώνει τη δραματουργία» εξηγεί και τονίζει πως η παράσταση δεν περιορίζεται μόνο σε σεφαραδίτικες παραδόσεις αλλά αντιμετωπίζεται με σύγχρονη ματιά.

Σε σχέση με τη γλώσσα αφήγησής της, η παράσταση έχει μια λοξή ματιά που αποδίδει κάποιες δύσκολες κατά τ’ άλλα περιοχές ως προς την παρουσίαση καταστάσεων, αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Δεν έχουμε ριγέ στολές, κίτρινα αστέρια και τέτοιες δεδομένες αναφορές. Πρόθεση και συνειδητή στόχευση ήταν όλες οι πληροφορίες να προκύψουν από το περιπατητικό έτσι ώστε αυτές οι γνώσεις να σε βοηθήσουν να ξεκλειδώσεις την κρυπτικότητα της παράστασης. Ένας θέατης που δεν οφείλει να έχει τη γνώση, αν δεν παρακολουθήσει το πρώτο μέρος δύσκολα θα ανταποκριθεί στην παράσταση που έπεται. Σκοπός όλο ήταν να είναι μια ενιαία αφήγηση» τονίζει.

Ο τίτλος «Λίγο φαΐ για τον δρόμο» αναδεικνύει μια μικρή, καθημερινή, πανανθρώπινη λεπτομέρεια που κουβαλάει μια δύναμη ως μια μικροϊστορία των ανθρώπων, επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Οι άνθρωποι έφευγαν παραπλανημένοι, τους έλεγαν ότι πάνε σε μια καινούργια ζωή, έπαιρναν μαζί τους ένα σακίδιο με ό,τι είχαν και… λίγο φαΐ για το δρόμο».

Και σε ό,τι αφορά τη χρονική συγκυρία που ανεβαίνει η παράσταση δεδομένου του πολέμου στη Γάζα, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει: «Η πρόταση για το έργο έγινε πριν ένα χρόνο, αρκετά πριν την 7η Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά στην καταδικαστέα προφανώς επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, το μόνο που έχω να πω είναι ότι δε μπορούμε να το εξισώσουμε ή να το αποσιωπήσουμε το θέμα των Εβραίων. Αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής και όχι του λαού».

«Αυτό που χρειάζεται να αναπτύξουμε ως κοινωνία είναι η κουλτούρα μνήμης σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα, άβολο ή όχι. Ίσως χρειάζεται να δούμε πιο κατάματα ορισμένα πράγματα» καταλήγει ο σκηνοθέτης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες & ώρα: Από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2024, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:30

Διάρκεια διαδρομής: 125 λεπτά

Σημείο συνάντησης/εκκίνησης: Βίλλα Πετρίδη (Αναγεννήσεως 10 Θεσσαλονίκη) JWRJ+55 Thessaloniki

https://maps.app.goo.gl/h6CsGJ4kfe4wqKn28

Στο σημείο θα δοθούν ατομικά ακουστικά. Παρακαλούμε να βρίσκεστε στο σημείο τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα πριν την ώρα έναρξης.

Σημαντικό: Μετά την ολοκλήρωση της βιωματικής διαδρομής, το λεωφορείο θα επιστρέψει τους συμμετέχοντες στο σημείο εκκίνησης.

Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ligo-fai-gia-ton-dromo-1/

Σημαντικό: Σε κάθε διαδρομή μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά 50 άτομα. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων και η προαγορά εισιτηρίων μέσω more.com. Δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από το σημείο συνάντησης/εκκίνησης της διαδρομής.

Πληροφορίες: 6986818052, info@thessalonikiwalkingtours.com,


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.