Μια μοναδική έκθεση με σύγχρονη τεχνική, αλλά μεγάλη ιστορία έχει ετοιμάσει η "Μέλισσα".
Πρόκειται για την 3D έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες, πορτρέτα και φωνές των ανθρώπων της ‘Μέλισσας’», μια δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την επίσημη ίδρυση του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» και υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τη δημιουργία και διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβε η ομάδα της καμπάνιας σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας- Διαχείρισης Πολιτισμού του Α.Π.Θ., και συγκεκριμένα με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος, Αγγελική Πατακιούτη.
Στην έκθεση υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα πρόσβασης σε φωτογραφίες που έχουν ανακτηθεί από το αρχείο της «Μέλισσας»! Η έκθεση πραγματοποιείται στην πλατφόρμα του «Kunstmatrix» από τις 23/05 μέχρι τις 27/06 και είναι ανοιχτή προς όλα τα άτομα που επιθυμούν να τη δουν, από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι συνολικά 47 και όλες συνοδεύονται από ηχητικό υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο για να παρακολουθήσουν την έκθεση και η είσοδος είναι ελεύθερη: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/6327555/%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82
Οι φωτογραφίες της έκθεσης χρονολογούνται μεταξύ των δεκαετιών 1960-1990 και χωρίζονται σε 4 θεματικές ενότητες:
1. «Ημέρες γιορτής»: ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφικά στιγμιότυπα από εορτασμούς εθνικών εορτών και αργιών στη «Μέλισσα».
2. «Υφαίνοντας τη μνήμη»: η ενότητα εστιάζει στην ενδυμασία των παιδιών και των ενηλίκων του ιδρύματος και στο πως εξελίχθηκε αυτή ανά τα χρόνια.
3. «Οι εκδρομές που λαχταρούσαμε»: παρουσιάζονται φωτογραφικά καρέ από ανέμελες στιγμές των παιδιών σε εκδρομές, σε ξεναγήσεις σε χώρους και σε περιηγήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην εξοχή.
4. «Πορτρέτα του παρελθόντος»: η έκθεση κλείνει με μερικές φωτογραφίες από τα χιλιάδες πρόσωπα που αποτελούν πλέον την ιστορία της «Μέλισσας».
Αν υπάρχει κάποιο άτομο που αναγνωρίζει τον εαυτό του σε κάποια φωτογραφία και επιθυμεί να το μοιραστεί με το ίδρυμα «Η Μέλισσα» μπορεί να τηλεφωνήσει στο 2310-341965 ή να στείλει email στο stegimelissa1@gmail.com.
Παράλληλα, αν κάποιο άτομο αναγνωρίσει τον εαυτό του και δεν επιθυμεί να φαίνεται στην έκθεση, μπορεί να έρθει απευθείας σε επικοινωνία με το ίδρυμα για να αλλαχθεί η φωτογραφία. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το έργο της «Μέλισσας» μπορούν παράλληλα να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ιδρύματος (http://www.stegimelissa.gr/index.asp) . Ταυτόχρονα, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις επερχόμενες δράσεις της καμπάνιας και του ιδρύματος στις σελίδες της «Μέλισσας» στο Facebook (https://www.facebook.com/stegimelissa/), στο Instagram (https://www.instagram.com/stegi_melissa/) και να ακούτε το podcast «Μέλισσα: Γένους Θηλυκού» (https://open.spotify.com/show/5f0gxKhFRT96QNko43relT) .