ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Μία υφασμάτινη αλλά... ιατρική μάσκα «μπλοκάρει» τον κορονοϊό κατά 99,8%!

Λίνα Πέτκου01 Μαρτίου 2021

Εδώ και έναν περίπου χρόνο η μάσκα έχει γίνει ο μόνιμος σύντροφός μας και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι για καιρό ακόμα, μιας και η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης... μοιάζει να αργεί.

Η «επιχείρηση Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά και με σχετικά καλό ρυθμό πια (σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάνω από 300.000 πολίτες, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών που συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί φτάνει τις 900.000), όμως η μάσκα συνεχίζει να παραμένει το πιο δημοφιλές όπλο προστασίας απέναντι στην πανδημία.

Τις τελευταίες δε εβδομάδες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας, με στόχο τη μεγαλύτερη προστασία από τα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, των οποίων η δυναμική εξάπλωσης εξελίσσεται με γοργό ρυθμό.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η διπλή μάσκα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και νοσοκομεία, όπου είναι αυξημένη η πιθανότητα μετάδοσης. Ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ήδη εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι' αυτό μέσα στην εβδομάδα.

Μια ελληνική εταιρία από την Καβάλα κατασκευάζει την πρώτη αμφίδρομη μάσκα υψηλής προστασίας

Υπάρχει, ωστόσο, μια μάσκα που αποτελεί καινοτομία ώστε να μην χρειάζεται η χρήση δύο μασκών και που μπορεί να μας προστατεύει από τη μετάδοση ιών μπλοκάροντας μέχρι και 99,8% των σωματιδίων!

Η Σοφία Γεμεντζοπούλου, επιχειρηματίας στον χώρο των ιατρικών ειδών από την Καβάλα, μαζί με τους συνεργάτες της δημιούργησαν και διέθεσαν στην ελληνική αγορά την Ιατρική Μάσκα Προσώπου Mask O’clock (R), μια υφασμάτινη μάσκα αμφίδρομης προστασίας πολλαπλών χρήσεων η οποία έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μέγιστη προστασία. Πρόκειται για ένα ελληνικό προϊόν, καθώς κατασκευάζεται και ράβεται εξ ολοκλήρου σε βιοτεχνία της Καβάλας, ενώ τα υφάσματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι επίσης από ελληνικές εταιρείες. Τα εσωτερικά φίλτρα της είναι τα μόνα που εισάγονται από το εξωτερικό.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Η Σοφία Γεμεντζοπούλου δραστηριοποιείται στο χώρο των ιατρικών ειδών 20 χρόνια με την εταιρεία Golgi Medical(TM). Όπως μας λέει, η δημιουργία της Mask O’clock (R) ξεκίνησε πέρσι τον Φεβρουάριο όταν με την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, υπήρξε στην αγορά έλλειψη μασκών μιας χρήσης, κάτι που αντιμετωπίζαμε για πρώτη φορά. «Η εντελώς τυχαία παρακολούθηση ενός βίντεο κατασκευής μιας υφασμάτινης μάσκας με φίλτρο μάς έδωσε το πρώτο έναυσμα. Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να βρούμε μια λύση, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες για προστασία από τον κορονοϊό τόσο οι δικές μας όσο και του κόσμου που μας εμπιστεύεται τόσα χρόνια, φτιάχνοντας μια μάσκα που θα παρείχε όλα τα εχέγγυα ασφάλειας και άνεσης. Μετά από πολλές δοκιμές καταλήξαμε στη σημερινή της μορφή».

Η μάσκα έχει λάβει πολλές διαφορετικές πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας. Είναι ένα προϊόν που διαθέτει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ενώ έχει και σήμανση CE.

Με βάση τα πρότυπα που προβλέπονται για τις μάσκες ακολουθεί το ΕΝ 14683, που την τοποθετεί στην κατηγορία «Ιατρική μάσκα», και το ΕΝ149:2001, που την κατατάσσει στην κατηγορία FFP2. Και για τα δύο πρότυπα έχουν γίνει οι εργαστηριακοί έλεγχοι. Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο Nelson Laboratories των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα στο φιλτράρισμα των βακτηρίων (Bacterial Filtration Efficiency- BFE) είναι μέχρι 99,8%. Αυτό αυτόματα την καθιστά μια μάσκα υψηλής προστασίας.

Μία υφασμάτινη αλλά… ιατρική μάσκα

Όπως εξηγεί στο makthes.gr η κ. Γεμεντζοπούλου «η Mask O' clock (R) αποτελεί μια καινοτομία ώστε να μην χρειάζεται η χρήση δύο μασκών, μιας και ακολουθεί κάποια πρότυπα προστασίας. Είναι μια υφασμάτινη αλλά ιατρική μάσκα, η οποία αποτελείται από δυο μέρη:

Α. Το εξωτερικό υφασμάτινο: Για το μέρος αυτό, επιλέχθηκε ένα ύφασμα ειδικών προδιαγραφών, το οποίο έχει μεγάλη αντοχή. Από αυτό μάλιστα φτιάχνονται οι χειρουργικές στολές. Επίσης, το ύφασμα είναι υποαλλεργικό και φιλικό προς το περιβάλλον, όμως δεν είναι «φιλικό» στα σωματικά υγρά.

Β. Το εσωτερικό φίλτρο: Είναι υψηλής προστασίας και αποτελείται από πέντε στρώσεις: δύο φύλλα Non Woven, δύο Meltblown και ένα ενεργού άνθρακα, το οποίο έχει διάρκεια χρήσης 60 ώρες».

Ο συνδυασμός αυτών των δυο μερών της μάσκας, βοηθάει στην αποτροπή εισχώρησης μικροσωματιδίων ή εισπνοής σταγονιδίων, σκόνης και βακτηριδίων. «Όλα αυτά με την αναπνοή να είναι απόλυτα άνετη», λέει η κ. Γεμεντζοπούλου. Επιπλέον, το έλασμα που υπάρχει στο επάνω μέρος της μάσκας βοηθάει τη στήριξη της στη μύτη και την απόλυτη προσαρμογή στο πρόσωπο, εξαλείφοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της μετακίνησής της προς τα κάτω αλλά και την επανατοποθέτησή της αγγίζοντας την στην πρόσθια επιφάνεια της.

Πόσο κοστίζει

Το κόστος υπολογίζεται στο ένα ευρώ την εβδομάδα καθώς το εσωτερικό φίλτρο χρειάζεται αντικατάσταση μετά τις 60 ώρες χρήσης. Η αλλαγή των φίλτρων γίνεται πολύ εύκολα από το άνοιγμα που έχει η μάσκα στο πίσω μέρος. Αν κάποιος τη χρησιμοποιεί για 8 ώρες την ημέρα, προτείνουμε την αλλαγή του φίλτρου, μια φορά την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης εξοικονομεί αρκετά χρήματα, απολαμβάνει συνεχούς και υψηλής προστασίας απέναντι στους ιούς αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον ο αριθμός των μασκών που απορρίπτει είναι μικρός. «Ελπίζουμε ότι η μάσκα θα γίνει ευρύτερα γνωστή και να μην χρειάζεται όλη αυτή η σπατάλη», επισημαίνει η Σοφία Γεμεντζοπούλου.

«Η Mask O' clock (R) είναι υψηλής αντοχής. Δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο χρήσης. Το ύφασμά της μπορεί να πλυθεί και στο χέρι αλλά και στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ στεγνώνει πολύ γρήγορα και δεν καταστρέφεται. Το ιδανικό είναι να πλένεται η μάσκα μετά από κάθε χρήση, αφαιρώντας το φίλτρο. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε ένα «πακέτο» στην πρώτη αγορά: δυο μάσκες με πέντε φίλτρα, για να μπορεί κάποιος να πλένει τη χρησιμοποιημένη μάσκα και να φοράει την καθαρή», συμπληρώνει.

Κοινό και επαγγελματίες υγείας την προτιμούν

Η αλληλεπίδραση με τους χρήστες έχει βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της Mask O' clock (R).

«Μέχρι τώρα οι χρήστες μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για την μάσκα μια και η χρήση της έχει μπει στην καθημερινότητα τους. Έχουμε πολλές επαναλήψεις πωλήσεων από τους ήδη χρήστες, οι οποίοι την αγοράζουν για την οικογένεια τους και τους φίλους τους. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι αρκετοί είναι και οι επαγγελματίες υγείας μας στήριξαν και μας ενθάρρυναν για την κατασκευή της από την αρχή», τονίζει η κ. Γεμεντζοπούλου.

Πού μπορείτε να βρείτε τη Mask O' clock (R)

Η βασική πηγή προμήθειας της μάσκας είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας, ωστόσο, όπως μας αναφέρει η επιχειρηματίας, αυτή την στιγμή το δίκτυο πωλήσεων αναπτύσσεται και σύντομα θα βρίσκεται και σε επιλεγμένα φαρμακεία.

Η ποικιλία σε σχέδια και η γκάμα χρωμάτων είναι μεγάλη. Υπάρχουν μάσκες ενηλίκων σε τέσσερα χρώματα και κάποιες special edition εκδόσεις αλλά και παιδικές, σε τέσσερα σχέδια. Διατίθενται φυσικά και τα ανταλλακτικά φίλτρα.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.