Ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ δεσμεύθηκε να αντεπιτεθεί μετά τη συντονισμένη επίθεση ενός συνασπισμού ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων που κατέλαβαν πόλεις και δρόμους κοντά στη μεθόριο με την Κίνα.
«Η κυβέρνηση θα εξαπολύσει αντεπιθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ σε ομιλία του από την πρωτεύουσα Ναϊπιντάου ενώπιον αξιωματούχων της στρατιωτικής κυβέρνησης.
Ο στρατηγός επεσήμανε ότι ο στρατός θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπολύθηκε αυτή την εβδομάδα από ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων στη βόρεια Μιανμάρ.
Μετά το πραξικόπημα του 2021 η χούντα εμπλέκεται σε πρωτοφανούς έντασης συγκρούσεις στη βόρεια πολιτεία Σαν, μια απομονωμένη περιοχή στρατηγικής σημασίας που συνορεύει με την κινεζική επαρχία Γιουνάν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις συγκρούσεις έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι.
Ένας συνασπισμός τριών ενόπλων ομάδων, που μάχονται εδώ και χρόνια κατά του στρατού, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέλαβε δεκάδες στρατιωτικές θέσεις, τέσσερις πόλεις και δρόμους που οδηγούν στην Κίνα, βασικό εμπορικό εταίρο της Μιανμάρ.
Σημαντικότερη θεωρείται η κατάληψη της πόλης Τσινσγουεχάου, από όπου την περίοδο Απριλίου- Σεπτεμβρίου πέρασε περισσότερο από το ένα τέταρτο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Μιανμάρ και της Κίνας, εκτιμώμενης αξίας 1,7 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.
Ο στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης Τααούνγκ (TNLA), ο στρατός του Αρακάν (AA) και η Δημοκρατική Εθνική Ένωση της Μιανμάρ (MNDAA) έχουν συμμαχήσει και από κοινού μπορούν να κινητοποιήσουν τουλάχιστον 15.000 άνδρες, σύμφωνα με αναλυτές.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις ομάδες επεσήμαναν ότι στόχος των επιθέσεών τους ήταν να ανατρέψουν «το δικτατορικό καθεστώς» της Μιανμάρ.
Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατηγόρησε επίσης τον Απελευθερωτικό Στρατό Κατσίν (ΚΙΑ), μια άλλη ένοπλη ομάδα που δρα στη γειτονική πολιτεία Κατσίν, ότι επιτέθηκε εναντίον «μεταφορικών υποδομών» και στρατοπέδων.
Ο επικεφαλής της χούντας προειδοποίησε ότι ο στρατός θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ΚΙΑ.
«Χάος»
Κάτοικος της Χσενούι, που βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι περίπου 90 χιλιόμετρα από την Τσινσγουεχάου, περιέγραψε τη βία των καθημερινών συγκρούσεων που ώθησε τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους.
«Επικρατεί χάος. Ούτε ο στρατός, ούτε ο συνασπισμός των εθνοτικών ομάδων ελέγχουν την πόλη (…) Σημειώνονται μάχες κάθε ημέρα με βαρύ πυροβολικό και αεροπορικά πλήγματα», εξήγησε ο κάτοικος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Κάτοικοι γειτονικών χωριών σπεύδουν προς τη Χσενούι για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται στην ύπαιθρο, πρόσθεσε.
«Χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη», επεσήμανε, κάνοντας λόγο για δέκα νεκρούς αμάχους και άλλους τόσους τραυματίες.
Η επικοινωνία με την περιοχή αυτή, που βρίσκεται μέσα στη ζούγκλα, είναι περιορισμένη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβεβαίωση του αριθμού των θυμάτων.
Οι τρεις ένοπλες ομάδες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, νεκροί και αιχμάλωτοι στις τάξεις της χούντας.
Εκεχειρία
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ένα σχέδιο απομάκρυνσης 162 πολιτών της που έχουν αποκλειστεί στην Λαουκάι, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, όπου μαίνονται συγκρούσεις εδώ και μία εβδομάδα.
Η Λαουκάι βρίσκεται στην περιοχή Κοκάνγκ, στην πολιτεία Σαν, διαβόητη για το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, την πορνεία και τα κέντρα διαδικτυακής απάτης.
Οι 162 Ταϊλανδοί «είναι ασφαλείς υπό τη διαχείρηση της κυβέρνησης της Μιανμάρ» και θα απομακρυνθούν μέσω της Κίνας, αν επιθυμούν να φύγουν από την πόλη, διευκρίνισε ο Ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών.
Η βία ανησυχεί τη γειτονική Κίνα, μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθεί να έχει σχέσεις με τη χούντα στη Μιανμάρ, που γενικά είναι απομονωμένη από τη διεθνή σκηνή.
Το Πεκίνο «καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως (…) τις μάχες», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Κίνα επιθυμεί την επίλυση της κρίσης «με ειρηνικά μέσα».
Στην πολιτεία Σαν πρόκειται να κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».
Στις πολιτείες της Μιανμάρ που συνορεύουν με την Κίνα περισσότερες από δέκα ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων μάχονται εναντίον της κεντρικής εξουσίας εδώ και πολλές δεκαετίες για τον έλεγχο των φυσικών πόρων και την πολιτική αυτονομία.
Κάποιες από αυτές έχουν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τις ένοπλες ομάδες που αποτελούνται από πολιτικούς αντιπάλους της χούντας, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα και την καταστολή που ακολούθησε.