ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μίνα Γκάγκα στη «ΜτΚ»: Όλα τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν σημαντικά σε υποδομές και σε δυναμικό

Βαγγέλης Στολάκης10 Οκτωβρίου 2022

Στην παραδοχή ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα πιέστηκε και πως τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας της περιοχής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αρκετά και σφοδρά κύματα στα δυόμιση χρόνια της πανδημίας προχωρά μιλώντας στη «ΜτΚ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Αναφέρει ότι «οι άνθρωποι που δούλευαν ήδη μέσα στο ΕΣΥ έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, αλλά φυσικά το σύστημα στηρίχθηκε, ενισχύθηκε, όπως έπρεπε και κατάφερε να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό «την περίοδο της πανδημίας, όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης -ακόμη και όσα δεν υποδέχονταν περιστατικά COVID-19- ενισχύθηκαν σημαντικά τόσο σε υποδομές όσο και σε δυναμικό».

«Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, από την αρχή της διακυβέρνησής μας έως σήμερα, τα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ έχουν ενισχυθεί με 650 μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς και με 1.823 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, μόνιμο και επικουρικό. Επιπλέον είχαμε 427 συνταξιοδοτήσεις και 232 εργαζόμενους σε αναστολή. Ως εκ τούτου, το ισοζύγιο αναφορικά με το επιπλέον νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι θετικό, δεδομένου ότι υπηρετούν 1.164 άτομα επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση» σημειώνει η κ. Γκάγκα και συμπληρώνει: «Οι αριθμοί δείχνουν τη σημαντική υλικοτεχνική και έμψυχη ενίσχυση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Για την ενίσχυση αυτή αξιοποιήσαμε ίδιους και ευρωπαϊκούς πόρους όπως και ευγενικές δωρεές. Συνεχίζουμε και προχωρούμε στη μετά COVID εποχή, με περισσότερα και καλύτερα μέσα που αναβαθμίζουν την περίθαλψη τώρα και στο μέλλον» αναφέρει η κ. Γκάγκα.

Τα σημαντικότερα έργα

Κατά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας έγιναν πολύ σημαντικά έργα στα νοσοκομεία την τελευταία διετία. Ενδεικτικά, όπως λέει, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: κατασκευή Νέας Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, ανακαίνιση της Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, νέοι αναλυτές, νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, δημιουργία Θαλάμων αρνητικής πίεσης, ανακαίνιση Εργαστηρίου Βιοχημείας, ανακαίνιση Ακτινολογικού Εργαστηρίου, ανακαίνιση της Β’ Νευρολογικής Κλινικής και της Νευροχειρουργικής Κλινικής και προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ.

Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος: Σύγχρονο shock Room, σύγχρονο ουρολογικό ιατρείο για εκχύσεις και ουρομετριες, εκσυγχρονισμός υποδομών και ανανέωση εξοπλισμού σε ΜΕΘ και ΤΕΠ, ξενοδοχειακός εξοπλισμός. Για το «Θεαγένειο» η κ. Γκάγκα απαριθμεί τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, τον εκσυγχρονισμό Κεντρικής Αποστείρωσης, τον εξοπλισμό ακτινοθεραπείας, τον νέο πεικονιστικό εξοπλισμό, το ρομποτικό σύστημα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, την εγκατάσταση εξοπλισμού βιοιατρικής τεχνολογίας και την ανανέωση υποδομών.

Για το «Ιπποκράτειο» αναφέρει ότι δημιουργήθηκαν 30 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, σύνολο 38 -«αριθμός που επαρκεί για την Κ. Μακεδονία στην μετά COVID εποχή» όπως αναφέρει.

Προσθέτει την δημιουργία μοναδικού ιατρείου post-Covid ασθενών για Δερματολογικές παθήσεις, το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, την Ίδρυση Ογκολογικού Κέντρου Καρκίνου του Δέρματος και Μελανώματος Βορείου Ελλάδος, την συνολικότερη ανανέωση υποδομών, την ίδρυση Πνευμονολογικού Τμήματος, την ανακαίνιση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και την ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.