Εμβόλιο-εμβόλιο δίνει τη μάχη για αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται οι «μαύρες τρύπες» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ελευθερία», όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε μία προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε πόλεις και χωριά που υπολείπονται σημαντικά του εθνικού ποσοστού, που αγγίζει το 60% στον γενικό πληθυσμό, το υπουργείο σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειας της χώρας επιστρατεύει κινητές μονάδες και… στήνει εξοπλισμένα εμβολιαστικά κέντρα σε πλατείες, χωριά και… καφενεία, παραφράζοντας το «Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ» σε «αφού δεν πάει ο πολίτης στο εμβόλιο, πάει το εμβόλιο στον πολίτη». Υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διοικητές μαζί με δημάρχους, εφαρμόζουν το plan b, αφήνουν τα γραφεία και βγαίνουν στο δρόμο σε μια προσπάθεια να πείσουν εκείνους που μέχρι σήμερα δεν έχουν πειστεί για τα οφέλη του εμβολίου κατά της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι αμείλικτοι. Τόσο οι απλές κλίνες COVID-19 όσο και οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο «κόκκινο» με την πλειονότητα των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι. Η κατάσταση εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία στην Κεντρική Μακεδονία, όπου προγραμματίζονται παρελάσεις και εκδηλώσεις για τις ημέρες απελευθέρωσης των πόλεων της περιοχής και ενόψει της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Αισιόδοξα μηνύματα
Η αρχή έγινε με τις κινητές μονάδες της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που την περασμένη εβδομάδα «όργωσαν» το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, τη Δράμα, την Ξάνθη και τις Σέρρες. Σε καθορισμένα σημεία και σε προγραμματισμένες ώρες κινητές μονάδες βρέθηκαν σε πλατείες, ΚΑΠΗ και δημοτικούς χώρους και εμβολίαζαν πολίτες με εμβόλια Pfizer. Η δράση ξεκίνησε μάλιστα παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστή του επιχειρησιακού προγράμματος «Ελευθερία» Μάριου Θεμιστοκλέους με τον ίδιο να στέλνει το μήνυμα: «Ζητάμε τη βοήθεια από τους τοπικούς παράγοντες έτσι ώστε να πάμε σε μια πιο προσωπική ενημέρωση των πολιτών, να τους μιλήσουμε και όσοι ακόμη διστάζουν να τους κατευθύνουμε σε κάποιον υγειονομικό, αν θέλουν να συζητήσουν, να ρωτήσουν για τα εμβόλια και στο τέλος να αποφασίσουν αν θα εμβολιαστούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η δράση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς τα πρώτα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως την προηγούμενη Τετάρτη μια μονάδα της 4ης ΥΠΕ χρειάστηκε να εφοδιαστεί δεύτερη φορά καθώς οι δόσεις που διέθετε η εμβολιαστική ομάδα τελείωσαν. Η πλειονότητα των πολιτών που μετέβη στα σημεία όπου «στήθηκαν» τα εμβολιαστικά κέντρα θέλησε να εμβολιαστεί με την τρίτη- αναμνηστική δόση, ενώ διόλου ευκαταφρόνητος είναι και ο αριθμός όσων εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση. Όπως υποστηρίζει η Ειρήνη Χατζοπούλου, υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ «Αιφνιδιαστήκαμε ευχάριστα, δεδομένου ότι σε κάθε δήμο υπάρχει ήδη τουλάχιστον ένα εμβολιαστικό κέντρο για να εξυπηρετεί τους πολίτες, ενώ εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούν και στα νοσοκομεία. Το μήνυμα που λάβαμε είναι πολύ αισιόδοξο, καθώς υπήρχε μεγάλη ζήτηση» εξηγεί η κ. Χατζοπούλου. Από την πλευρά τους, μέλη των εμβολιαστικών ομάδων περιγράφουν πως «κάθε φορά που έκανε ένας την αρχή ακολουθούσαν κι άλλοι δυο τρεις». Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμοί από τις κινητές μονάδες πραγματοποιούνται χωρίς προκαθορισμένα ραντεβού μέσω της πλατφόρμας. Σημειώνεται, πως τα ποσοστά εμβολιασμού στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας είναι κάτω του 50%, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη όπου ένας στους δυο κατοίκους παραμένει ανεμβολίαστος.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα βρέθηκε σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με σκοπό την ενημέρωση, την άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων και την ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κ. Γκάγκα μιλά στη «ΜτΚ» για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και τους επόμενους σχεδιασμούς του υπουργείου.
Σας προβληματίζει η Β. Ελλάδα; Γιατί υπάρχουν περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών;
Μάλλον υπάρχουν διαφορετικές αιτίες, ίσως είναι πολλές διαφορετικές φωνές τοπικά που δίνουν άλλο μήνυμα, ίσως διαφορετική η νοοτροπία, υπάρχουν και διαφορετικοί πληθυσμοί. Το κυριότερο είναι ότι ίσως υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζουν διαφορετικά στη Βόρεια Ελλάδα, ίσως δόθηκε κάποιο διαφορετικό μήνυμα από τους ανθρώπους που επηρεάζουν την κοινωνία. Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια είναι ασφαλή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούμε, είναι ασφαλές, οι πιθανότητες να επηρεαστούμε είναι ελάχιστες. Αντίθετα, η νόσηση από κορονοϊό είναι κάτι που βλέπουμε καθημερινά, με ασθενείς που αρρωσταίνουν βαριά και ασθενείς που χάνονται.
Πώς πιστεύετε θα αντιμετωπιστεί αυτή η απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί;
Πρέπει να βγουν όλοι οι γιατροί αλλά και όλοι οι άνθρωποι που επηρεάζουν και να εξηγήσουν στον κόσμο που φοβάται πως λειτουργούν τα εμβόλια, ώστε όσοι έχουν επιφυλάξεις να ηρεμήσουν και να αισθανθούν την ασφάλεια του εμβολίου. Έχουμε συζητήσει και με τους δημάρχους, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες τους που τους ξέρουν.
Ποια κατάσταση συναντήσατε στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας;
Όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι πιεσμένα. Υπάρχουν τμήματα ολόκληρα με ασθενείς με κορονοϊό που λειτουργούν παράλληλα με όλες τις άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Στα νοσοκομεία όλοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Όμως οι καθημερινές πολλές εισαγωγές φέρνουν κούραση και δυσκολία στη διαχείριση. Είναι σημαντικό να προλάβουμε την COVID-19, η νόσος συνδέεται με βαριά συμπτώματα, χρόνια προβλήματα και θανάτους. Ας προσέξουμε, ας προφυλαχτούμε.
Πολλοί επιστήμονες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα μέτρα… ελευθερίας που ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμένους
Το μόνο μέτρο που άλλαξε είναι εκείνο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η κοινωνική επαφή ανάμεσα σε εμβολιασμένους. Κοιτάξτε, ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί ζητάει περισσότερη ελευθερία αλλά πάντα με την πρόβλεψη ότι υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας.
Το ίδιο ισχύει και με τις παρελάσεις. Δεν είναι ρίσκο;
Οι παρελάσεις γίνονται σε εξωτερικό χώρο, όπου θα πρέπει να κρατούνται αποστάσεις και οι θεατές είναι καλό να φορούν μάσκες. Στη Βόρεια Ελλάδα αυτή την περίοδο θα υπάρχουν εκδηλώσεις για την απελευθέρωση περιοχών. Το σημαντικό είναι να κρατάμε τα μέτρα και να φροντίζουμε να είμαστε ασφαλείς. Δεν χαλαρώσαμε, όπως ορισμένοι νομίζουν. Απλώς, προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα σε μια κανονικότητα που την χρειαζόμαστε όλοι και την ασφάλεια.
Γιατί η Ελλάδα ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας δέχτηκε τα εύσημα για τη διαχείρισή της, σήμερα υπολείπεται σε ποσοστά εμβολιασμών έναντι άλλων χωρών;
Γενικά στην Ελλάδα έχουμε μια τάση αντί να πάμε μπροστά όλοι μαζί, να εκφράζουμε κριτική, αντίθετη άποψη, επιφυλάξεις και προβληματισμούς. Νομίζω πρέπει να προχωρήσουμε εποικοδομητικά. Το να ακούμε μόνο «δεν τα κάνετε καλά», δεν βοηθάει. Ας ακούσουμε προτάσεις. Είμαι θετική να ακούσω οποιοδήποτε σχόλιο, οποιαδήποτε πρόταση κι αν είναι προς την θετική κατεύθυνση να την υλοποιήσουμε.
Πώς αντιμετωπίζετε την διστακτικότητα των πολιτών;
Νομίζω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι προσπαθούν να εξηγήσουν και να βοηθήσουν. Όλο το διάστημα της πανδημίας έχουμε απαντήσει σε χιλιάδες ερωτήσεις, στο τηλέφωνο, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΔΥ, ακόμα και στα social media και όσο μπορούμε τις απαντούμε για να λύσουμε όλες τις απορίες.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 17 Οκτωβρίου 2021