Αυξάνει την πίεση η αντιπολίτευση προς τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναφορικά με τους σχεδιασμούς της τελευταίας για το πράσινο της πόλης, στους οποίους περιλαμβάνονται μαζικές κοπές δέντρων, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ειδικότερα χθες, Τρίτη, αναβλήθηκε η συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης για την κοπή 260 δέντρων, με τη δημοτική παράταξη «Οικολογία - Αλληλεγγύη» να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «προσωρινή νίκη» και να εξηγεί ότι η αναβολή των μαζικών κοπών αφορά 66 δέντρα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 102 στην οδό Κων. Καραμανλή, 70 στην οδό Δελφών και 22 στην οδό Αλ. Παπαναστασίου.
Α. Μπαρμπουνάκης: «Όσα δέντρα κοπούν, θα αντικατασταθούν»
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το θέμα θα επανεξεταστεί μετά από ενδελεχή έλεγχο της κατάστασης των δέντρων», ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΠΖ και αντιδήμαρχος Παιδείας, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, επισημαίνει στο makthes.gr ότι η εισήγηση της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου είναι τεκμηριωμένη και τα δέντρα που έχουν αποφασιστεί να κοπούν είναι είτε άρρωστα, χωρίς δυνατότητα αντιστροφής της κατάστασής τους, είτε επικίνδυνα να προκαλέσουν τραυματισμό κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μπαρμπουνάκης επισημαίνει ότι χθες η ΕΠΖ ενέκρινε, συνολικά, την κοπή 77 δέντρων στις οδούς Αλ. Σταύρου, Ιουστινιανού, Μητροπολίτη Γενναδίου, Χαλκέων, Φιλίππου, Αγνώστου Στρατιώτη, Ολύμπου και σε πάρκα, παιδικές χαρές και παρτέρια της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μπαρμπουνάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι με τις δύο εργολαβίες που θα «τρέχουν» στον δήμο έως τον Μάρτιο του 2023, όσα δέντρα κοπούν «σήμερα και στο μέλλον λόγω επικινδυνότητας», θα αντικατασταθούν με φύτευση άλλων κατάλληλων και αφού θα έχει προηγηθεί η αφαίρεση των πρέμνων με ειδικά μηχανήματα. Στη συνέχεια, θα ακολουθεί η αποκατάσταση των δενδροδόχων και πάλι στο πλαίσιο εργολαβίας. Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος της ΕΠΖ τονίζει ότι οι εισηγήσεις της υπηρεσίας Πρασίνου συνοδεύονται και από τις επισημάνσεις του Δασαρχείου.
Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να αναβληθεί η συζήτηση για τις μαζικές κοπές των 260 δέντρων, ο κ. Μπαρμπουνάκης τονίζει πως καθώς ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από λίγες ημέρες «Ήταν μεγάλος ο αριθμός των κοπών και θεώρησα ότι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση κατοίκων, φορέων και έχοντας ως γνώση αυτό που έγινε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είπα ότι είναι καλύτερα να έχω λεπτομερή επεξήγηση του τι θα γίνει για να μπορούμε να το υποστηρίξουμε και να μπορώ να απαντήσω».
Ειλημμένη απόφαση η προσφυγή στον εισαγγελέα
Η Νέλλη Αηδονά, μέλος της ΕΠΖ με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», καταγγέλλει για τις κοπές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην οδό Κρήτης, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ότι «ξαφνικά "ξύπνησε" η υπηρεσία μία εβδομάδα πριν από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΠΖ και πήγε και έκανε αυτοψία και απεφάνθη ότι τα δέντρα είναι γηρασμένα. Ρώτησα ποια ήταν η προηγούμενη φορά από την τελευταία αυτοψία; Τα δέντρα αυτά που είναι 50 ετών σαφώς χρειάζονται αντικατάσταση, αλλά σταδιακή». Όπως λέει η ίδια, δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημά της.
Το μείζον, υπογραμμίζει η κα. Αηδονά, είναι ότι αυτά τα 175 δέντρα της οδού Κρήτης «θανατώθηκαν» παράτυπα, πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Πρώτα κοπήκαν τα δέντρα και μετά η ΕΠΖ παρέπεμψε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πάμε κάποιοι στον εισαγγελέα γιατί πριν παρθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, τα δέντρα είχαν κοπεί», διαμηνύει η ίδια και ενημερώνει πως, ήδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Τρεμόπουλος, Χριστίνα Αρχοντή, Γιώργος Ορφανός και Ανδρέας Κουράκης συμφωνούν με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Στα παραπάνω η κα. Αηδονά προσθέτει πως τα δεντρύλλια που θα φυτευτούν στη θέση των μεγάλων δέντρων στην Κρήτης, χρειάζονται 15-20 χρόνια για να σχηματίσουν τον πράσινο θόλο που χαρακτήριζε την οδό μέχρι πρόσφατα.
Παράλληλα, η Ν. Αηδονά καλεί την αντιπολίτευση να ενωθεί, ώστε να οδηγήσει τη διοίκηση του δήμου να «ακούσει και μια άλλη γνώμη», διότι σήμερα «έχει όλα τα εφόδια για να θρέψει την αλαζονεία της, επειδή έχει εξασφαλισμένες τις πλειοψηφίες». Ακόμα, επιρρίπτει ευθύνες και στην κοινωνία, διότι όπως λέει «περίμενα αλυσίδες περιοίκων γύρω από τα δέντρα, όταν ήρθε το αλυσοπρίονο. Άρα η κοινωνία «κοιμάται», δεν έχουμε πια υγιή τοπικά αντανακλαστικά. Είμαι και εγώ μαζί, και εγώ είμαι δημότης».
Από εκεί και πέρα ο δήμος οφείλει να εξασφαλίσει μόνιμη φροντίδα και επιτήρηση της γήρανσης και των ασθενειών των δέντρων, διαμηνύει η δημοτική σύμβουλος. «Στην οδό Σβώλου έγινε ένα πείραμα και τα δέντρα θεραπεύτηκαν, σε αντίθεση με τα ίδια δέντρα της Τσιμισκή. Δεν μπορεί η υπηρεσία να παίρνει το λάκτισμα από την εκάστοτε διοίκηση, όταν η ίδια μπαίνει στους προεκλογικούς ρυθμούς, και ξαφνικά να θυμάται ότι πρέπει να αδειάσουμε την πόλη από τα άρρωστα δέντρα. Υποτίθεται πως έχουμε μητρώο δέντρων», συμπληρώνει η ίδια.
Την ίδια ώρα, η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» έχει στείλει υπόμνημα προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους και έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας κατά της κοπής 2.000 δέντρων στην πόλη, τις οποίες προβλέπει η σύμβαση του δήμου με τον εργολάβο, ύψους 2.819.864,16 ευρώ. Μάλιστα χθες μέλη της παράταξης μετέφεραν συμβολικά στο δημαρχιακό μέγαρο κομμάτια ξύλου από κομμένα δέντρα της πόλης και τα στόλισαν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Μ. Τρεμόπουλος: Επικοινωνιακή η αναδίπλωση - Να σταματήσει η κατακρεούργηση των δέντρων
«Η αναδίπλωση αυτή είναι επικοινωνιακή επιλογή για να ξεφύγει από τον κλοιό των μέσων γιατί έχει αγριέψει η πίεση προς τη διοίκηση», αναφέρει στο makthes.gr o Μιχάλης Τρεμόπουλος και προσθέτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που αμφιταλαντεύονται για το αν θα υπερψηφίσουν τις μαζικές κοπές.
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την άποψη του δήμου, ότι η φύτευση έτοιμων μεγάλων δέντρων είναι πολύ κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία, ο κ. Τρεμόπουλος εκφράζει την αντίθεσή του και φέρνει ως παράδειγμα τη λύση που είχε προτείνει για τα πλατάνια της οδού Μοναστηρίου την εποχή που ξεκινούσαν τα έργα του μετρό το 2006. «Και επειδή είναι κοστοβόρο; πάνε και δίνουν τα εκατομμύρια μόνο για κατεδάφιση. Στο παρελθόν, όταν κόβανε τα υγιέστατα πλατάνια της Μοναστηρίου για το μετρό, είχα πει γιατί δεν τα κόβετε με ένα σύστημα που κόβει τις ρίζες και τα μεταφυτεύει αλλού; Πήγα και ρώτησα σε εξειδικευμένο συνεργείο και για κάθε πλατάνι θα έπαιρναν 500 ευρώ για να το μετακινήσουν. Τι είναι 500 ευρώ για ένα πλατάνι; για εμένα είναι ελάχιστα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΠΖ ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε «να σταματήσει η κοπή και η κατακρεούργηση των δέντρων, να γεμίσουν άμεσα οι 3.418 άδειες δενδροδόχοι με μεγάλα δένδρα και να υιοθετηθεί ένας κώδικας ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου μέσα στην πόλη». Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε τα μέλη της ΕΠΖ και τους δημοτικούς συμβούλους να μην υπερψηφίσουν τις μαζικές κοπές των δέντρων.