ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη με το κλείσιμο της Συνόδου: Κανείς σήμερα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό

Νίκος Οικονόμου10 Ιουνίου 2022

«Ο καιρός σήμερα μπορεί να ήταν βροχερός, αλλά σήμερα ήταν για τα Βαλκάνια μια ανοιξιάτικη ημέρα». Με αυτήν την εισαγωγική ατάκα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της Συνόδου Διαδικασίας για τη συνεργασία στης ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στην οποία συμμετείχαν 6 πρόεδροι 4 πρωθυπουργοί και ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σαρλ Μισέλ. 

«Υπάρχει πράγματι δυναμική για τη συνεργασία όλων των χωρών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή η Σύνοδος χάραξε «έναν οδικό χάρη κοινών τόπων και αρχών που οδηγεί μόνο μπροστά», ενώ για την παρουσία του κ. Μισέλ είπε ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί.

 Για τη συμμετοχή του Ολαφ Σολτς στο δείπνο της Συνόδου είπε ότι μεγενθύνει τη σημασία της πρωτοβουλίας και ότι η άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση που του έγινε «αναδεικνύει το ειδικό ενδιαφέρον του για τη ΝΑ Ευρώπη. Για να γίνει η περιοχή από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης που υιοθετήθηκε ομόφωνα «είναι μια δικαίωση για την ελληνική προεδρεία αλλά και ένα κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μελών στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και στις αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης».

«Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και η ανακούφιση όλων των περιοχών από τις ανατιμήσεις, με τη στροφή στις ΑΠΕ», σημείωσε. Κεντρική ιδέα της ελληνικής προεδρίας ήταν ενίσχυση των ευρωπαϊκής προοπτικής των μελών της συνεργασίας. 

«Εφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χρειάζεται η έμπρακτη δέσμευση της ΕΕ όσο και των κρατών μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην ΕΕ. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός», σημείωσε. Τέλος μιλώντας για την ρωσική εισβολή έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τους γείτονες. 

«Οι τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει η ρωσική εισβολή υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτήν και τα Δυτικά Βαλκάνια. Είμαι βέβαιος ότι η εποχή μας θα ανταποκριθεί στη διπλή πρόκληση της συγκυρίας: τόσο στο μέτωπο της ενεργειακής αυτονομίας όσο και σε εκείνο της κυριαρχίας μέσω του απαραβίαστου των συνόρων και της γειτονικής συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει με νόημα: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21 αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία όσο και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφετε επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό τους».

 «Είμαι πιο αισιόδοξος για το μέλλον των ευρωπαϊκής προοπτικής αυτών των χωρών», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.