ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μηνύματα εστάλησαν, πειστικές απαντήσεις αναμένονται…

Στέφανος Μαχτσίρας05 Σεπτεμβρίου 2022

«Θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά με… μέτρο» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η επίσκεψη του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη που ενόψει ΔΕΘ ήρθε για να «ακούσει» και να αφουγκραστεί τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, φεύγοντας «φορτωμένος» με αιτήματα, παράπονα και… υπομνήματα.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και Επιμελητηριακών φορέων της Θεσσαλονίκης έθεσαν στον κ. Μητσοτάκη τα φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν και απαιτούν άμεση επίλυση με τα βλέμματα τώρα να στρέφονται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Αν και οι φορείς εξέπεμψαν SOS για την επιβίωση του επιχειρείν που βάλλεται πανταχόθεν, ο πρωθυπουργός ναι μεν διαβεβαίωσε για τήρηση των υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις στο ακέραιο αλλά χωρίς να αφήσει και πολλά περιθώρια δημιουργίας προσδοκιών για παροχές που θα εκτροχίαζαν τα οικονομικά μεγέθη.

Οι επιχειρηματικοί φορείς της πόλης σκιαγράφησαν ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επιχειρείν επιμένοντας ιδιαίτερα στην στήριξη της πληττόμενης αγοράς, κυρίως από τις διαρκείς ανατιμήσεις και το ρεύμα που «καίει», για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσουν από καλύτερη θέση τα εντεινόμενα προβλήματα.

Η αγορά έθιξε ιδιαίτερα το ζήτημα των σωρευτικών συνεπειών και των ασφυκτικών συνθηκών για την οικονομική δραστηριότητα από την ενεργειακή κρίση (ενώ έχουν προηγηθεί οικονομική κρίση και πανδημία), επισημαίνοντας πως πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με ξαφνικό θάνατο αν… αφεθούν στην τύχη τους, γεγονός που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στην απασχόληση και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ανδρέας Μανδρίνος, εκπρόσωποι του ΕΕΘ, oι πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Τσακούμης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, της ΟΕΕΘ Γιώργος Μουτσογιάννης, της ΟΒΣΘ Αθανάσιος Νικολόπουλος.

Όλοι οι φορείς παρέδωσαν στον κ. Μητσοτάκη πολυσέλιδα υπομνήματα με τις θέσεις τους.

Η βιομηχανία σε ενεργειακή ομηρία - Με… lockdown κινδυνεύουν πολλές επιχειρήσεις

O πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, έθεσε στον πρωθυπουργό το καυτό θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος που στριμώχνει άγρια τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, προειδοποιώντας για τη λήψη άμεσων μέτρων πριν αρχίσουμε να μετράμε λουκέτα…

Ο ΣΒΕ για να λειανθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης ζητά:

•Θέσπιση πλαφόν ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

•Θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία στα 150 ευρώ/MWh, τιμή η οποία ήταν η ανώτατη που συμφωνήθηκε κατά την υπογραφή των τελευταίων διμερών συμβολαίων ΔΕΗ και καταναλωτών «Υψηλής Τάσης».

•Εξαίρεση συνολικά της εγχώριας βιομηχανίας από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη κατά 15%.

•Εξαίρεση από τον προσωρινό μηχανισμό ΕΕΑΕΗ των ποσοτήτων που διοχετεύονται σε βιομηχανικούς καταναλωτές «Υψηλής Τάσης» που έχουν συνάψει συμβόλαια με σταθερή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.

«To κρίσιμο αναπτυξιακό στοίχημα για την ελληνική οικονομία από τώρα και στο εξής είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και η δημιουργία κοινών επιχειρηματικών σχημάτων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να αξιοποιηθεί το διεθνές κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ανάληψη προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό υπό την αιγίδα και την παρουσία του.

Η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, με την άμεση εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, με την νόμιμη απασχόληση προσφύγων και μεταναστών, η παροχή λειτουργικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ηπείρου, και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, για την τροφοδοσία της μεταποίησης με επαρκείς ποσότητες προϊόντων, ήταν από τα θέματα που έθεσε ο Αθανάσιος Σαββάκης στον πρωθυπουργό.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρότεινε μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση των «Ομάδων Εργασίας» για την εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», τον σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης στα ΑΕΙ ΙΕΚ στον κλάδο της πληροφορικής, την χρηματοδότηση επαγγελματικής κατάρτισης από φορείς του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη προσόντων και δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων για «τεχνικά επαγγέλματα» ενδιαφέροντος της βιομηχανίας και την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και θέσπιση προγραμμάτων ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πρόσφυγες και μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία.

«Τρέχει» το Κέντρο Logistics

«Έθεσα στον πρωθυπουργό το ζήτημα της δημιουργίας Kέντρου Logistics στη Θεσσαλονίκη από τους Σαουδάραβες, το Logistics Center θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα έχουμε συνάντηση με αντιπροσωπεία των ΗΑΕ. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ θετικός στο αίτημά μας. Είμαι αισιόδοξος πως αυτή τη φορά το έργο θα προχωρήσει καθώς τις προηγούμενες ήταν απλά μία εξαγγελία, σήμερα όμως υπάρχουν πελάτες, οι Σαουδάραβες, που το θέλουν. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει στην πόλη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας για να εντάξει το Κέντρο Logistics στις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, αυτό σημαίνει πως θα κινηθούν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες», επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης.

Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ είναι η καταχώριση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ Συλλογικού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ονομασία «Μ MΑCEDONIA THE GREAT» (Μακεδονικό Σήμα) που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας και είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ. Μάλιστα ο κ. Διαμαντίδης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαινιάσει το σχετικό help desk του Συνδέσμου στη ΔΕΘ.

Για την ακριβή ενέργεια, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εστίασε στο ζήτημα της ενδεχόμενης απώλειας ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και στον κίνδυνο για απώλεια μεριδίων αγοράς. «Δεν μας πειράζει να χάσουμε κάποια κέρδη, ωστόσο το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μπορεί να έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να προσέξει ιδιαίτερα η κυβέρνηση τους εξαγωγείς που μοχθούν για να προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Παράλληλα, έθιξα και το πρόβλημα της ανεργίας προτείνοντας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ να δημιουργηθούν σχολές σε κάθε δήμο που θα εκπαιδεύουν τους ανέργους της κάθε περιοχής ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων για να καταστεί ευκολότερη η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας», καταλήγει.

Οι μικρομεσαίοι «πνίγονται» από την ενεργειακή κρίση

Την επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν τα ενισχυτικά μέτρα καθώς και τη λήψη πρόσθετων γενναίων παρεμβάσεων μέχρις ότου ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης.

«Aν και το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν θετικό, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος για τους μικρομεσαίους, οι βιοτέχνες είναι στα κάγκελα από την πανάκριβη ενέργεια, τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, και την μείωση στην κατανάλωση που συνεπάγεται μειωμένους τζίρους», σημειώνει ο κ. Καπνοπώλης, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα έρευνας για λογαριασμό του ΒΕΘ, σύμφωνα με την οποία η απαισιοδοξία για τα μελλούμενα κυριαρχεί σε σημαντική μερίδα των μικρομεσαίων. «Περιμένουμε τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ενώ θεωρώ πως οδεύουμε προς σημαντική παρέμβαση αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος που επιβαρύνει τον επιχειρηματικό κόσμο», προσθέτει.

«Στην παρέμβασή μου προς τον πρωθυπουργό έθεσα και το θέμα της εκπαίδευσης, ζήτησα τα επιμελητήρια, πέρα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να μπορούν να σχεδιάσουν προγράμματα με βάση τις ανάγκες τους και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της παραγωγικής ενδυνάμωσης της χώρας», υποστηρίζει.

Τέλος, ο κ. Καπνοπώλης στέκεται και στην ανάγκη για στροφή του παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα.

«Μειώσεις φόρων, ενίσχυση ρευστότητας»

«Απαραίτητη είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

-γενναία ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές

-θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού

-κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

-μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας

-περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

-δημιουργία ενός νέου προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών, με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης της ενεργειακής δαπάνης των επιχειρήσεων

-σχεδιασμός προγραμμάτων ΕΣΠΑ που να στοχεύουν στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς, ώστε μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών, να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Nα υποστηρίξει ένα στρατηγικό ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος την ώρα που ναι μεν η Θεσσαλονίκη ανέκτησε απώλειες το καλοκαίρι αλλά το γεγονός πως το αεροδρόμιο Μακεδονία είναι αυτό από τα 14 της Fraport που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση της κίνησης σε σχέση με το 2019, προβληματίζει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γεωργιάδης, στάθηκε στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για το 2023, που περιμένει η επιχειρηματική κοινότητα, όπως η προκαταβολή φόρου, ο μειωμένος ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, η μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Τσακούμης, εξέφρασε τον προβληματισμό του τεχνικού κόσμου για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και για τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών κατασκευών, ενώ για τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς πλέον ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης Γιώργος Μουτσογιάννης, ζήτησε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και επιδότηση καυσίμου.

Αιχμές του δόρατος της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις διακηρυγμένες κυβερνητικές κατευθύνσεις, θα είναι η συνέχιση της στήριξης, μέσω των επιδοτήσεων για το ρεύμα, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οι μόνιμες, στο μέτρο του εφικτού, μειώσεις φόρων και εισφορών αν και ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος.

Η παροχή ρευστότητας στο επιχειρείν μέσα από Ταμείο Ανάκαμψης (δεν το έχει «νιώσει» η αγορά μέχρι τώρα) και ΕΣΠΑ αλλά και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ για να γίνει πράξη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (με βασικούς πυλώνες τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια) μάλλον πάνε πιο πίσω, καθώς η ενεργειακή λαίλαπα δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμα σχέδια.

Βέβαια, όπως έγινε σαφές και από τις τοποθετήσεις των οικονομικών παραγόντων είναι αμφίβολο αν μόνο επιδοτήσεις κα φοροελαφρύνσεις αρκούν καθώς το επιχειρείν εκπέμπει συνεχώς σήματα κινδύνου με τις επιχειρήσεις χωρίς ανάσες και εξαντλημένες από τις διαδοχικές κρίσεις (πανδημική, ενεργειακή, πληθωριστική) να πασχίζουν να επιβιώσουν μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο και με την διαρκή αβεβαιότητα να καθιστά απαγορευτικό οποιονδήποτε σχεδιασμό για το μέλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.09.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.