Εάν όλη η Ευρώπη έμεινε έκπληκτη το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου με το σκάνδαλο που δεν άργησε να βαπτιστεί Qatargate, οι Έλληνες σοκαρίστηκαν λίγο παραπάνω. Όχι μόνο γιατί η υψηλότερη -μέχρι στιγμής- αξιωματούχος που εμπλεκόταν σ' αυτό και έπεσε στα χέρια των αρχών είναι Ελληνίδα, αλλά με την αποτελεσματικότητα των Βελγικών αρχών και τον τρόπο που ενήργησαν αιφνιδιάζοντας πλήρως την Εύα Καϊλή, τους υπόλοιπους συλληφθέντες, αλλά ακόμα και τους ηγέτες Βρυξελλών και εθνικών κρατών-μελών της Ε.Ε.
Πίσω απ' όλα αυτά, τα... χολιγουντιανά, βρίσκεται ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, που όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, υπόσχονται πως δε θα σταματήσει μέχρι να βρει και τον τελευταίο που πήρε ακόμα και το μικρότερης αξίας δωράκι από το Κατάρ.
Ο Μισέλ Κλεζ, ο Βέλγος ανακριτής που τρέχει όλη την ιστορία των αποκαλύψεων, δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος.
«Ο Κλεζ, του οποίου ο ρόλος είναι παρόμοιος με εκείνον του εισαγγελέα των ΗΠΑ, ήταν παρών το βράδυ της Παρασκευής, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα» τονίζει το δημοσίευμα του Politico.
«Σε μια σειρά εφόδων που συνεχίστηκαν την Τρίτη, ο Κλεζ και η ομάδα του ανακάλυψαν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά και συνέλαβαν έξι άτομα με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Μία εκ των υπόπτων είναι η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, και μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως ότου της αφαιρέθηκε ο τίτλος την Τρίτη. Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια ομάδα που μπορεί να χρησιμοποίησε τις θέσεις της στο Κοινοβούλιο για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κατάρ. Η Καϊλή είπε ότι είναι αθώα και αναμένεται στο δικαστήριο την Τετάρτη», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico για την υπόθεση.
Και προσθέτει: «αν σε αυτή την υπόθεση διαφθοράς εμπλέκονται και άλλοι, καλά θα κάνουν να ανησυχούν. Στους διαδρόμους του Palais de Justice στις Βρυξέλλες, ο Κλεζ είναι γνωστός ως "ο Σερίφης" για την ανελέητη καταδίωξη των στόχων του»
Αυτή η «πληθωρικότητα» είναι που κάνει τον ο Κλεζ να ξεχωρίζει, αναφέρει ο Τζον Κρόμπεζ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου για την καταπολέμηση της απάτης μεταξύ 2011 και 2014.
«Πολλοί άλλοι σε αυτόν τον τομέα είναι ήσυχοι και σεμνοί, αυτός δεν είναι. Και δεν θα έπρεπε να είναι», δηλώνει ο Κρόμπεζ στο Politico. «Είναι ανακριτής, δικαστής… διασκεδαστής. Αυτό τον κάνει φανταστικό αφού με τον τρόπο που δουλεύει φαίνεται σαν να κάνει βαλς πάνω από τις υποθέσεις του, και όλα πηγάζουν από αυτές τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές του ανησυχίες. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο εξαιρετικό».
Επαναστάτης από... κούνια
Η ζωή του Κλεζ μοιάζει με μυθιστόρημα. Ίσως λίγο παραπάνω με τον περίφημο «Όλιβερ Τουίστ». Kαι αυτό καθώς όταν ο σημερινός αδέκαστος ανακριτής ήταν μωρό, οι νεαροί γονείς του τον εγκατέλειψαν μέσα σ' ένα καλάθι, το οποίο άφησαν έξω από το φούρνο των παππούδων του στο Άντερλεχτ. Έτσι, ο μικρός μεγάλωσε φτιάχνοντας καθημερινά ψωμί πριν πάει σχολείο, ενώ όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί οι γονείς του και ειδικά ο πατέρας του δε θέλησε ποτέ να έχει σχέσεις μαζί του.
Ο ίδιος επικαλείται τις γαλλικές επαναστατικές ουμανιστικές αξίες ως κατευθυντήριες αρχές του. Για αυτόν, το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας.
«Το έγκλημα των λευκών κολάρων είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε ο Κλεζ σε ένα από τα βιβλία του, Le Forain (The Showman), καθώς εκτός από ανακριτής είναι και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.
Να σημειωθεί ότι είναι ο άνθρωπος που το 2019, ανάγκασε τη βρετανική τράπεζα HSBC να πληρώσει βελγική ποινή ρεκόρ 295 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και άλλα διάφορα εγκλήματα.
Ένα άλλο ψευδώνυμο για τον Κλεζ είναι «Mr Hundred Millions», λόγω όλων των μετρητών που έχει επιστρέψει πίσω για το κράτος.