ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Μήτκας-Τσάκωνας: Η Ελλάδα παράγει περισσότερους επιστήμονες από ό,τι απορροφά

MakThes Team08 Φεβρουαρίου 2022

«Θεσμικοί φορείς και επιχειρηματική αξιοποίηση της ελληνικής έρευνας» βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας από τον Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και ομότιμο καθηγητή στο Harvard Medical School και στο Collège de France και τον Περικλή Α. Μήτκα, πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Και οι δύο καθηγητές χαρακτήρισαν την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πανεπιστημιακής έρευνας και της διασύνδεσης της με την αγορά εργασίας και την αναβάθμιση της ποιοτικής έρευνας, ως κλειδί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα εστίασαν στα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν, τονίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την έρευνα, που όπως είπαν, πρέπει να έχει διακομματική στήριξη.

«Βλέπουμε ότι αλλάζει το κλίμα, γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την ένταξη του ελληνικού χάρτη της καινοτομίας στο διεθνές επίπεδο, υπάρχει καλό κλίμα αυτή τη περίοδο, το βλέπουμε με ηχηρές εξαγωγές ελληνικών εταιρειών, όμως οι δείκτες δεν είναι ακόμα ικανοποιητικοί», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η πλήρης καταγραφή του ελληνικού χάρτη όλων των ερευνητικών κέντρων και των προγραμμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αξιολόγηση ωριμότητας των ερευνητικών προγραμμάτων. Έτσι θα έχουμε εικόνα άμεσης αξιοποίησης της ελληνικής έρευνας στις διεθνείς αγορές και μπορούμε να προχωρήσουμε σε στοχευμένη χρηματοδότηση», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας.

«Πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να προωθήσουμε την ποιότητα της ελληνικής έρευνας και πρέπει να είναι διακομματική η στήριξη. Η έρευνα είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για να επενδύσουμε, σαν μικρή χώρα που είμαστε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η επένδυση στην έρευνα είναι αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια», είπε και συμπλήρωσε:

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο και ο διάλογος μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και πολιτικής είναι απαραίτητος περισσότερο από ποτέ. Η γνώση και η έρευνα αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο μας από οικονομικής και εκπαιδευτικής άποψης». Προϋπόθεση για τις καινοτόμες ιδέες, κατά τον ομιλητή, είναι αποκλειστικά μία - η ποιότητα της έρευνας. «Μόνο αυτή μπορεί να ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα προωθεί την έρευνα αν δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Δεν προχωράμε μπροστά. Στο start up υπάρχει τεράστια όρεξη, όμως δυστυχώς δεν έρχονται από τον ουρανό οι επιτυχίες, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας καλής ιδέας που θα έρθει από ένα ερευνητικό γραφείο ή εργαστήριο».

«Η ελληνική έρευνα θα μπορούσε να σταθεί στον πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Η Ελλάδα παράγει περισσότερους επιστήμονες από ότι απορροφά. Θα μπορούσε ένα μέρος των αξιόλογων αυτών επιστημόνων να αξιοποιηθεί στη χώρα μας στην έρευνα και στην καινοτομία σε νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το βλέπουμε ήδη να γίνεται σε ορισμένες περιοχές. Η έρευνα είναι μοχλός ανάπτυξης πραγματικά και πρέπει να στηριχτεί. Οι Έλληνες ερευνητές δουλεύουν κυρίως για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Εκεί πρέπει να παρέμβουμε για να εισάγουμε χρηματοδοτήσεις για τα ελληνικά δεδομένα.

Δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη ερευνητική πολιτική. Η χωρίς διάρκεια έρευνα, οι αλλαγές και οι αποσπασματικές χρηματοδοτήσεις, τα διαφορετικά τύπου ερευνητικά προγράμματα δεν οδηγούν σε προστιθέμενης αξίας προγράμματα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας.

Ανάγκη ενίσχυσης των ερευνητικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας


«Τα ελληνικά πανεπιστήμια ήρθαν πιο κοντά με τις επιχειρήσεις, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, όμως έχουμε ακόμα απόσταση να διανύσουμε για να πούμε ότι φτάσαμε εκεί που πρέπει. Βαδίζουμε πάντως στη σωστή κατεύθυνση. Από τα 716 εκ. ευρώ που διοχετεύτηκαν το 2019 στα πανεπιστήμια για ερευνητικά προγράμματα, τα 56 εκ ευρώ προήλθαν από επιχειρήσεις. Η σχέση των πανεπιστημίων με την οικονομία της βιομηχανίας και της αγοράς εργασίας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα, ξεπεράστηκε η δυσπιστία. Έγιναν σημαντικά βήματα προσέγγισης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας.

Οι επιδόσεις μας είναι αρκετά καλές για την προσέλκυση κονδυλίων από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα . Η παρουσία των ελληνικών πανεπιστημίων στις διεθνείς λίστες κατάταξης παραμένει σχετικά ισχυρή», ανέφερε ο κ. Μήτκας και συνέχισε: «Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα δεν είναι πια ταμπού, προσφέρονται από όλα τα πανεπιστήμια. Είναι σημαντική ανάγκη η καταγραφή της καινοτομίας και των δυνατοτήτων των πανεπιστημίων».


«Σχεδιάζονται από την Πολιτεία και χρηματοδοτούνται μεγάλα οριζόντια ερευνητικά προγράμματα σε τομείς εθνικού ενδιαφέροντος όπως το Thorax για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

- Ενεργοποιείται και συμπράττει η επιστημονική διασπορά.

- Για πρώτη φορά στην ΕΘΑΑΕ είναι αντικειμενικά και ποιοτικά τα κριτήρια για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ», ανέφερε.


Παράλληλα, ο κ. Μήτκας, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας μεταξύ των οποίων είναι:

- Η θεσμοθέτηση και ενίσχυση της πρακτικής άσκησης στα πανεπιστήμια, και η απελευθέρωση των ΕΛΚΕ από το δημόσι

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.