Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στην σύγχρονη εποχή μέσα από δύο ενότητες, "μητρότητα και στερεότυπα" και "μητρότητα και προκλήσεις", συζητήθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε η κοινωνική υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, και πραγματοποιήθηκε στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη.
Η Παγκόσμια γυναικεία εθελοντική οργάνωση ΧΕΝ, είχε στόχο να αγγίξει πτυχές προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του σήμερα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της οργάνωσης, Βούλα Αμπατσίδου.
Η μητρότητα σε μη ετερόφυλες σχέσεις, η μονογονεϊκοτητα, η υιοθεσία, οι εργαζόμενες μητέρες και οι προκλήσεις, ήταν μερικά μόνο από το θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα.
"Η μητρότητα εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν βιώνεται μόνο στο πλαίσιο ετεροφύλων σχέσεων και πυρηνικών γονέων. Ομοφυλόφιλες γυναίκες εκτός σχέσης αλλά και ομόφυλα ζευγάρια γυναικών σε όλο τον κόσμο μεγαλώνουν τα παιδιά τους, που προέρχονται είτε από δότη είτε από προηγούμενους γάμους ή ετερόφυλες σχέσεις, συνθέτοντας έτσι ποικιλόμορφες οικογένειες", σημείωσε στην ομιλία της για την μητρότητα σε μη ετερόφυλες σχέσεις, το δικαίωμα στη γονεϊκοτητα και τις προκλήσεις, η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ευαγγελοπουλου.
Η υποστηρικτή θεραπεία σε ομοφυλόφιλα άτομα, υποστηρίζει πως τα περισσότερα ζητήματα απορρέουν τελικά από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες, παρά από την διαφορετικότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού και των οικογενειών τους. Αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στην γονεϊκοτητα αλλά και στην διαφορετικότητα και την αυτοδιάθεση, προτείνει κατευθύνσεις για να υποστηριχθούν κατάλληλα.
Δεσμοί καρδιάς- Συναισθήματα θετών μητέρων πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της υιοθεσίας, ήταν ο τίτλος για την ομιλίας της Κοινωνικής Λειτουργού Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας, Μαρίας Παπαδόπουλου.
"Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι. Η μετάβαση σε αυτήν είναι μια περίοδος δύσκολη για πολλές μητέρες. Ιδιαίτερα για τις άτεκνες, θετές και ανάδοχες μητέρες το εισιτήριο για αυτό το ταξίδι φαίνεται ακόμα πιο μακρύ" ανέφερε η Μαρία Παπαδοπούλου ενώ έκανε λόγο και για τα συναισθήματα που νιώθουν οι μητέρες μετά την υιοθεσία του παιδιού τους και το νόημα που δίνουν στην υιοθεσία του, είναι θετικά και αρνητικά. Στην πλειονότητα τους όμως οι μητέρες νιώθουν θετικά συναισθήματα όπως ολοκλήρωση προσωπικότητας, ευτυχία, συγκίνηση, υπερηφάνεια.
Συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό η ομιλία με τίτλο "τραγουδώντας τη ζωή με τον Ορφέα- η πρόκληση της αναπηρίας", όπου η εκπαιδευτικός, Εύη Κρομυδά διηγήθηκε την προσωπική της ιστορία για το παιδί της με σύνδρομο down."Ο δρόμος δεν ήταν πάντα εύκολος, είχε εμπόδια, έχει και σήμερα 22 χρόνια μετά, γιατί διαπιστώνω ότι η αναπηρία είναι το μικρότερο πρόβλημα για εμένα, απ ότι οι ιδέες της κοινωνίας για αυτήν", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το λεπτό ζήτημα της μητρότητας και της απώλειας παιδιού ήταν ένα ακόμη θέμα της ημερίδας, το οποίο έθιξε η ψυχολόγος και Διευθύντρια Συμβουλευτικου Κέντρου Στήριξης στο Πένθος ΜΈΡΙΜΝΑ, Ντίνα Τσελεπή. Κάθε μητέρα δεν θρηνεί μόνο το χαμό του παιδιού της αλλά ταυτόχρονα όλα τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες που είχε για το συγκεκριμένο παιδί. Μαζί με το παιδί θρηνεί και ένα κομμάτι του εαυτού της. Ο δεσμός της μητέρας είναι βαθύς, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η οδύνη και μακροχρόνια η διάρκεια του θρήνου, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κυρία Τσελεπή.