Μήνυμα για τον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την σημερινή του επίσκεψη στο Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου πρωθυπουργού στη χώρα, μετά την τελευταία ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία.
«Η υλοποίηση της εκεχειρίας, είναι ζωτικής σημασίας για τους λαούς της περιοχής», τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Λιβανέζο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η διεθνής κοινότητα και προφανώς και η Ελλάδας πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να υλοποιηθεί η απόφαση», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχει αλλάξει η εικόνα στη Μέση Ανατολή. Βέβαια η Συρία είναι στο προσκήνιο, όμως ο Λίβανος είναι πάντα στο κέντρο της προσοχής της Ελλάδας».
«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ανθεκτικότητα του Λιβάνου. Η Ελλάδα είναι φίλος και εταίρος στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου, υποστηρίζει διαχρονικά την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή», τόνισε.
Για τη Συρία
Αναφερόμενος στη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
«Η ενότητα και η σταθερότητα της Συρίας θα επιτρέψει την επιστροφή προσφύγων», ανέφερε.
«Η Ελλάδα να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου»
«Συζητήσαμε για τη δυνατότητα να έχουμε εμπορικές οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας και με σκοπό ο Λίβανος να βρει διέξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Πολιτικά πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου. Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία αυτή της Ελλάδας. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία της Ελλάδας σε ότι έχει να κάνει με την ανάκαμψη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Κατά την άφιξη του στον Λίβανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε αναφερόμενος στο ταξίδι του στην περιοχή ότι «θέλουμε να είμαστε μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, είμαστε σε θέση να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους».
Ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης θερμής υποδοχής από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Najib Mikati.
«Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, για να δείξω την ισχυρή δέσμευσή μας στη χώρα σας. Γνωρίζετε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στον Λίβανο και στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να τους επαναλάβω, είναι γνωστοί. Το γεγονός ότι είμαι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά την επίτευξη της εκεχειρίας και τις εξελίξεις στη Συρία σημαίνει πολλά για εμένα. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λιβανέζο ομόλογό του, κατά την υποδοχή του.
«Ακριβώς. Πιστεύω ότι, κατά κάποιο τρόπο, είμαστε γείτονες. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι τόσο κοντά σε εμάς και πάντα επιζητούμε την καλύτερη σχέση», είπε από την πλευρά του ο Najib Mikati.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Nabih Berry, στο μέγαρο Ain el-Tineh.
Νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, παρουσία του Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία.
Το μήνυμα της επίσκεψης
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης, πριν οριστικοποιήσει την απόφασή του να μεταβεί στον Λίβανο, είχε επικοινωνία και με την ισραηλινή πλευρά, με δεδομένες τις στενότατες και στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση, με την παρουσία του ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και εμπράκτως υπέρ της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή, όσο και αν αυτή φαντάζει εύθραυστη και δύσκολα διατηρήσιμη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το μοντέλο της συμφωνίας που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Λιβάνου πρέπει να υιοθετηθεί και στην περίπτωση της Γάζας, ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία.
Πηγή: protothema.gr