Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει την τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο.
Σήμερα θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, αλλά και να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley.
Θα συναντηθεί επίσης, με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα.
«Σκοπός μας να συνεχίσουμε αυτή τη φιλόδοξη πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων»
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Λονδίνο σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Ν.Δ., θυμήθηκε την περσινή του επίσκεψη και όσα είχε πει λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές ζητώντας «να μη διακοπεί η πορεία προόδου της χώρας. για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Ελληνες επιβράβευσαν την κυβέρνηση με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
«Το πετύχαμε μαζί. Το ποσοστό αυτό είναι ποσοστό ευθύνης. Με υποχρεώνει να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά κάθε ημέρα για να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο. Τολμηρά νομοσχέδια όπως αυτό για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε υπογραμμίζοντας με έμφαση την έννοια της φορολογικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Σκεφτείτε να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα
Ενώ σε συνέντευξή του στο BBC μίλησε, μεταξύ άλλων, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Νομίζω ότι [τα Γλυπτά του Παρθενώνα] δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση» με σκοπό «να επιτευχθεί μια συμφωνία που ουσιαστικά θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν πιστεύει πως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε: «Το ελπίζω. Μόλις επανεξελέγην, έχω ολόκληρη τη θητεία μπροστά μου».