ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Πρυτάνεις: Εξετάζουμε την εξεύρεση χρηματοδότησης για μία γενναία παρέμβαση στις φοιτητικές εστίες

Έλενα Καραβασίλη27 Αυγούστου 2024

Στη διαρκή διαδικασία μείωσης της γραφειοκρατίας στα ΑΕΙ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή σε περαιτέρω πρωτοβουλίες μείωσής της, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας της εκδήλωσης με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Φείδα και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σταμάτη Αγγελόπουλο, τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αλέξανδρο Χατζηγεωργίου και τους προέδρους και αντιπροέδρους των επιστημονικών συλλόγων της πόλης: Δικηγορικό, Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Οδοντιατρικό, Συμβολαιογράφων, Επιχειρηματιών Πληροφορικής, ΕΚΕΤΑ και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι οποίοι έθεσαν στον πρωθυπουργό τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες διότι υλοποιείται μία δημόσια διαβούλευση που οδηγεί σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, από πλευράς διακυβέρνησης. «Το στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματικότητα, που σημαίνει επίλυση των προβλημάτων του κάθε κλαδικού φορέα» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνουν ανακοινώσεις που θα επιλύουν κάποια από τα ζητήματα που έθεσαν οι επιστημονικοί φορείς.

Αναφερόμενος στα Πανεπιστήμια, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι «μεγάλος οπαδός» των ξενόγλωσσων τμημάτων προπτυχιακών– μεταπτυχιακών και υπέρμαχος της δυνατότητας να γίνει η Ελλάδα πόλος προσέλκυσης ξένων φοιτητών.


Μεγάλη σημασία έδωσε ο ίδιος στη φοιτητική μέριμνα λέγοντας πως τον απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της φοιτητικής στέγης. Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδότησης για μία πολύ γενναία παρέμβαση στις υφιστάμενες φοιτητικές εστίες καθώς κατά κοινή ομολογία, η κατάστασή τους δεν είναι ικανοποιητική. Αναφέρθηκε και στο επίδομα ενοικίου, με το οποίο στηρίζεται η ενίσχυση των φοιτητών που νοικιάζουν στέγη, όπου παρατήρησε πως υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συγκατοικήσεις, κάτι που κατά κόρον συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού.


Τα ζητήματα που έθεσαν οι επιστημονικοί φορείς

Τη συνέχιση της αύξησης της χρηματοδότησης και την ενίσχυση του Ιδρύματος σε στελεχιακό προσωπικό αλλά και την ανάγκη χωρικής ανάπτυξης σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις εκτός του campus, κάτι για το οποίο αναζητείται το χρηματοδοτικό πλαίσιο καθώς και την αξιοποίηση του κεφαλαίου του ιδρύματος και την ενδυνάμωση του αυτοδιοίκητου επεσήμανε ο Χαράλαμπος Φείδας, Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για τις δυνατότητες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ως πόλος ανάπτυξης μίλησε ο Πρύτανης του Ιδρύματος Σταμάτης Αγγελόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στόχους του ιδρύματος, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και στην ανάγκη αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος.

Στη φοιτητική μέριμνα και στη σίτιση των φοιτητών αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου θέτοντας στον πρωθυπουργό το ζήτημα που υπάρχει με την κάλυψη μόλις του 45% των δικαιούχων.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της γυναίκας φαρμακοποιού αλλά και στο ζήτημα της χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία προς όφελος των πολιτών.

Την ανάγκη να υπάρχει οδοντιατρική πρόληψη των πολιτών που αφορά στον ετήσιο καθαρισμό και στη δωρεάν εξέταση με αποζημίωση από το κράτος, κάτι που έχει ήδη περάσει ως τιμολόγηση από το ΚΕΣΥ και ήδη εφαρμόζεται στην Κύπρο έθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κούγιας.

Η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαρία Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη σύναψης συλλογικής σύμβασης μεταξύ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του ΕΟΠΥ και του υπουργείου Υγείας, στην αύξηση του μισθού των νοσοκομειακών γιατρών με εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και στην κατάργηση του claw back.

Την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία πλατείας δικαστηρίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών «σήκωσε» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης ενώ δεν παρέλειψε να θέσει στον πρωθυπουργό την ανάγκη επανεξέτασης των φορολογικών τεκμηρίων.

Τον εκσυγχρονισμό του κώδικα συμβολαιογράφων ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου επισημαίνοντας ότι διαφορετικά δεν μπορεί να ακολουθήσει ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός.

Ο Ηλίας Περτζινίδης, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρθηκε στην ανάγκη αντισεισμικής θωράκιση της χώρας και στην επέκταση του προγράμματος που ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση, στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια αλλά και στα έργα υποδομής ενώ πρότεινε να δοθούν κίνητρα για την αντισεισμική θωράκιση ιδιωτικών κτιρίων, τονίζοντας παράλληλα πως κίνδυνος δεν υπάρχει μεν πρέπει να ελέγχονται δε, καθώς τα κτίρια γερνάνε, όπως είπε.

Την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας του ΕΚΕΤΑ, μέσω της αύξησης προϋπολογισμού ζήτησε ο πρόεδρος Δημήτρης Τζοβάρας ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αύξησης των ερευνητών.

Τη νομοθέτηση αυστηρού χρονοδιάγραμματος για τις φορολογικές δηλώσεις αιτήθηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βασίλης Γεωργιάδης ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη θεσμοθέτησης του επαγγέλματος του οικονομολόγου μέσω των μητρώων.

Στη ραγδαία εξέλιξη του τομέα πληροφορικής και στην ανάγκη να αναπτυχθούν συνεργασίες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του ο Κωστής Καγγελίδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ).

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους προέδρους του Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου, σημείωσε μεταξύ άλλων για τα ζητήματα που έθεσαν πως, άμεσα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει συνεργασία ιδιωτών με το νέο ΕΣΥ. Μίλησε για διαδικασία πιο δύσκολη που θα δρομολογηθεί και αφορά στα ΦΥΚ. Τέλος, όσον αφορά στο claw back σημείωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα διότι τα νούμερα, όπως είπε, είναι μη βιώσιμα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.