Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο μεταξύ άλλων παρουσιάζεται και το σχέδιο νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και του νέου τρόπου υπολογισμού του.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027.
«Στη σημερινή συνεδρίαση μας πρωταγωνιστής είναι η νέα αύξηση του βασικού μισθού, στην προοπτική να φτάσει στα 950 ευρώ όπως έχουμε δεσμευθεί το 2027. Αλλά σήμερα θα συζητήσουμε το νέο, μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του μετά το 2027» ανέφερε.
Ανάπτυξη και πληθωρισμός τα δύο κριτήρια για το ύψος της αύξησης
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κομβική πρωτοβουλία» καθώς «στο εξής θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ ύψος της αύξησής του θα καθορίζεται από δύο κριτήρια: από τη μία πλευρά τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και από την άλλη τον πληθωρισμό, που πλήττει ιδίως τα χαμηλά εισοδήματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο θα αυξάνεται ο πρώτος μισθός, αλλά και όσο ανεβαίνουν οι τιμές τόσο θα αντισταθμίζουν την αύξηση των τιμών οι αμοιβές».
«Οι αποδοχές πια δεν θα μπορούν να μειώνονται, παρά μόνο να αυξάνονται»
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ το 2019 και είναι ήδη στα 830 ευρώ». «Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027, μία αύξηση σχεδόν 50%. Οι μέσες απολαβές από 1036 ευρώ, ο στόχος μας είναι να φτάσουν τα 1500 ευρώ το 2027, βελτιωμένες δηλ. κατά 45%. Το νέο σύστημα έρχεται να ευνοήσει και τους δημόσιους υπαλλήλους με τον εισαγωγικό τους μισθό να συμβαδίζει. Θα συμπαρασύρει προφανώς προς τα πάνω και τις τριετίες» συμπλήρωσε για να προσθέσει:
«Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά το σύνολο των εργαζόμενων, με επίκεντρο τη ρήτρα ότι οι αποδοχές πια δεν θα μπορούν να μειώνονται, παρά μόνο να αυξάνονται».
«Συμπαράσταση στη δοκιμαζόμενη Ισπανία – Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση»
Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στη δοκιμαζόμενη Ισπανία που θρηνεί σχεδόν 100 θύματα και ζημιές πολλών δισ. από τις καταστροφικές πλημμύρες».
Όπως σημείωσε, το γεγονός αυτό «έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση και αναδεικνύει τον ρόλο της πολιτικής προστασίας και της σωστής λειτουργίας του 112 και των προληπτικών εκκενώσεων».