Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Isa Soares παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Σήμερα έγιναν δυο ναυάγια και σώσαμε πάνω από 100 ανθρώπους ανάμεσά τους και πολλά παιδιά» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις αναφορές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί εγκλημάτων της Ελλάδας σε βάρος μεταναστών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράλογο να εξαπολύει η Άγκυρα τέτοιες κατηγορίες, ειδικά όταν «Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε φορά που υπάρχει άνθρωπος σε ανάγκη στην θάλασσα το λιμενικό μας βγαίνει μπροστά και τον σώζει. Είμαι απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο των fake news» δήλωσε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών»
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα σε έναν πολιτισμένο διάλογο, ενώ έκανε λόγο για «κρεσέντο προκλητικότητας» και «αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών»
Εστίασε, δε, στην ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο» υπογράμμισε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η ενεργειακή κρίση και η αντιμετώπιση του Πούτιν
«Μένοντας στην πορεία μας» και συγκεκριμένα επιμένοντας στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν αποτελέσματα, απάντησε ο πρωθυπουργός στο πώς πρέπει να αντιδράσει η Δύση στην όξυνση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα επτά πακέτα κυρώσεων έχουν επιφέρει αξιοσημείωτο πλήγμα στη Ρωσία, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην Ευρώπη ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για το πώς θα σταματήσουν την εργαλειοποίηση των ενεργειακών πόρων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, από τον Πούτιν, ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός απάντησε πως αφότου «το κόστος της ενέργειας και πρωτίστως του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε», θεσμοθετήθηκε ένας μηχανισμός που εντοπίζει τα υπερκέρδη των παραγωγών στην πηγή τους και αυτά μεταφέρονται σε ένα ταμείο αλληλεγγύης για να διανεμηθούν ως επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η πολιτική παροχής επιπλέον έκπτωσης σε όσους εξοικονομούν 15% στην κατανάλωση ενέργειας θα συνεχιστεί, όπως επίσης και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ο στόχος των μέτρων που λαμβάνονται πανευρωπαϊκά είναι να βεβαιωθούμε ότι η προσπάθεια του Πούτιν να εργαλειοποιήσει την ενέργεια και να επιβάλει επιπλέον «πόνο» στην ευρωπαϊκή κοινωνία θα αποτύχει, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Δείτε τη συνέντευξη: