Σε 50 θεματικούς αυτοβιογραφικούς ζωγραφικούς πίνακες σε καμβά, που παραπέμπουν σε διάφορες περιόδους της ζωής του δημιουργού, Ομότιμου Καθηγητή Χειρουργικής του ΑΠΘ Εμμανουήλ Χριστοφορίδη θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι φιλότεχνοι στην Αίθουσα Τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 38) την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ώρα 19.15, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης.
Με οδηγό τις μνήμες του ο κ. Χριστοφορίδης κατέγραψε και απέδωσε σε καμβά 50 θέματα, «από μια εποχή που δυστυχώς πέρασε ανεπιστρεπτί», όπως αναφέρει ο ίδιος.
Και προσθέτει: «Τα σημαντικότερα από τα γεγονότα της ζωής μου επιχειρώ να τα αποδώσω σε καμβά, με την αυτοδίδακτη ζωγραφική μου, που αυτοπροσδιορίζεται ως τεχνική ψευδο – ναϊφ (faux naïve), σεβόμενος την προοπτική και τη διαβάθμιση των χαρούμενων χρωμάτων, ως προς το βάθος πεδίου, εμμένοντας όμως ταυτόχρονα στην ακρίβεια και την απόδοση των λεπτομερειών.»
Για την εσωτερική ανάγκη που τον οδήγησε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο επισημαίνει: «Κίνητρο για την ολοκλήρωση αυτής ης εργώδους προσπάθειας ήταν η επιθυμία τόσο για την αποτύπωση της προσωπικής μου διαδρομής, όσο και για την ιχνηλάτηση και καταγραφή της πορείας των προγόνων μας, από τις παρυφές του Μικρού Αίνου και της Πόλης (πίνακες 1ος, 35ος) έως τα προσφυγικά της Καλαμαριάς (πίνακας 3ος) ως ελάχιστη παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους της γενιάς μας, παιδιά και εγγόνια.»
Τα ζωγραφικά έργα μάλιστα συμπεριλήφθηκαν σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο – λεύκωμα στο οποίο φροντίζει η στιγμή ή το γεγονός που αντιπροσωπεύει ο κάθε πίνακας, να εντάσσεται, σε κάποιο σύγχρονο, γενικό ή ειδικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής, παρέχοντας έτσι στον αναγνώστη άμεση πρόσβαση στα ¨αλμανάκ¨, της γενιάς του.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της Αδελφότητας
Θα ακολουθήσει δεξίωση στους χώρους της έκθεσης
Διάρκεια Έκθεσης 28 Δεκεμβρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2023
Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά: 11.00 – 14.00 έως 18.00 – 21.00
Σάββατο 11.00 – 14.00
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Χριστοφορίδης.
O Εμμανουήλ Χριστοφορίδης διετέλεσε Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»
Είναι παντρεμένος με τη Βιοπαθολόγο Ελένη Τσορλίνη και έχουν δύο κόρες και την ευτυχία που του χαρίζουν οι δύο εγγονούλες τους.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, από γονείς πρόσφυγες, με πατέρα από τη Μήδεια Ανατολικής Θράκης και μητέρα από την Κωνσταντινούπολη. Τις βασικές σπουδές του τις πραγματοποίησε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και στο Μικτό Γυμνάσιο Καλαμαριάς – «Φροντιστήριο Τραπεζούντος».
Μετά τη λήψη του πτυχίου, από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του στη χειρουργική ειδικότητα, διετέλεσε μεταπτυχιακός υπότροφος της Δανικής Κυβέρνησης, στην Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου του Aarhus Δανίας (Καθηγητής Erik Amdrup). Το 1987 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με βαθμό «άριστα».
Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, υπηρέτησε αρχικά στο νοσοκομείο Λαμίας και Νάουσας. Στη συνέχεια ανέπτυξε το ακαδημαϊκό του έργο, τη χειρουργική και την επεμβατική ενδοσκόπηση του πεπτικού ως Καθηγητής στα πλαίσια της Δ΄ Χειρουργικής του ΑΠΘ στο Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου» και ως Καθηγητής Διευθυντής στα πλαίσια της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ., στο Γ.Ν «Γ. Γεννηματάς».
Κατά την ακαδημαϊκή του διαδρομή παρουσίασε πολυετές αυτόνομο διδακτικό έργο και πλούσια δραστηριότητα ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος συμμετείχε σε προγράμματα προπτυχιακής ή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και σε πλήθος πειραματικών διδακτορικών διατριβών.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος πρωτότυπων εργασιών, σε αναγνωρισμένα διεθνή και ελληνικά περιοδικά, ενώ έχει εκδόσει δικά του βιβλία και έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις βιβλίων ή τόμων πρακτικών συνεδρίων.
Είναι μέλος πλήθους επιστημονικών Εταιρειών, κριτής σε διεθνή περιοδικά, ενώ οργάνωσε ή συμμετείχε ως πρόεδρος ή μέλος πλήθους οργανωτικών, επιστημονικών και τιμητικών επιτροπών ημερίδων καθώς και συνεδρίων.
Επί σειρά ετών διετέλεσε στέλεχος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τον οποίο τιμήθηκε για την κοινωνική του δράση, με το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο.
Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται, εκτός από τη ζωγραφική, με τις κατασκευές, την κηπουρική, τα όμορφα ταξίδια, την οικογένεια και κυρίως με τις δύο εγγονούλες του.