O Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) είναι ένα υπερμουσείο που περιλαμβάνει στους κόλπους του πέντε διαφορετικά μουσεία (τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα), ένα εγχείρημα που παρόμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Όμως από τη στιγμή που θεσπίστηκε ο ιδρυτικός του νόμος (4572/2018) μέχρι και σήμερα ο φορέας παρέμενε ουσιαστικά «ακέφαλος» αφού η θέση του γενικού διευθυντή ήταν κενή, ενώ τα καθήκοντά της κάλυπτε ως αναπληρώτρια διευθύντρια η επικεφαλής του MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, Μαρία Τσαντσάνογλου.
Επί τέσσερα χρόνια δηλαδή ο φορέας, για άγνωστους λόγους, δεν είχε προχωρήσει σε προκήρυξη θέσης προκειμένου να καλυφθεί το κενό με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσλειτουργία, αφού είναι λογικό ένα πρόσωπο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς και στους δύο αυτούς ρόλους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του makthes.gr η απόφαση πάρθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και έτσι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη με τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο νέος γενικός διευθυντής του MOMus.
Αμέσως μετά θα οριστεί η επιτροπή που θα αξιολογήσει τους υποψηφίους και θα κάνει τη μοριοδότηση ώστε να ακολουθήσουν και οι προσωπικές συνεντεύξεις.
Οι πληροφορίες του makthes.gr αναφέρουν ότι με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα – τέλη Δεκεμβρίου ώστε η νέα χρονιά να βρει το MOMus με γενικό διευθυντή και έτσι να μπορούν να προωθηθούν από τον καθ’ ύλην πια αρμόδιο όλα τα διοικητικά ζητήματα του φορέα, που προς το παρόν μένουν πίσω.
Τα οικονομικά το μεγάλο "αγκάθι"
Με αναπληρώτρια διευθύντρια εξάλλου λειτουργεί και το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για το οποίο η θέση της διευθύντριας έχει προκηρυχθεί εδώ και έναν χρόνο, αλλά ακόμη η επιτροπή δεν έχει καταλήξει γι’ αυτήν και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί καθυστερεί η διαδικασία. Οι υποψήφιες για τη θέση είναι τρεις, ενώ οι πληροφορίες μας λένε ότι σήμερα επρόκειτο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μοριοδότησης για να ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις.
Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα «αγκάθια» που «πληγώνουν» τον οργανισμό. Όπως μαθαίνουμε το MOMus αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού ο προϋπολογισμός του ανέρχεται μόλις στο 1 εκ. ευρώ με τα οποία πρέπει να συντηρηθούν πέντε μουσεία, να γίνει η μισθοδοσία, να χρηματοδοτηθούν οι εκάστοτε εκθέσεις του προγραμματισμού κ.α. Έτσι είναι λογικό τα οικονομικά στοιχεία να είναι ιδιαιτέρως στενά και ο φορέας να μην μπορεί, εκ των πραγμάτων, να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε. Αυτό είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα που, όπως λένε, χρήζει άμεσης επίλυσης προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στον οργανισμό.