ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

MOMus: Στον εικαστικό Γιάννη Παππά το βραβείο Inspire 2023

MakThes Team17 Σεπτεμβρίου 2023

Στον εικαστικό καλλιτέχνη Γιάννη Παππά απονέμεται το φετινό Βραβείο Inspire, στο πλαίσιο του Inspire Project 2023 από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, για τη συμμετοχή του καλλιτέχνη στο art residency και στην αντίστοιχη, ομαδική έκθεση «Niche(s)» στο Güterbahnhof, στη Βρέμη καθώς και για το σύνολο του έργου του. 

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 στις 12:00 το μεσημέρι, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (εντός ΔΕΘ-Helexpo), κατά την οποία ο εικαστικός θα παρουσιάσει το έργο του, σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Το Βραβείο Inspire, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται κάθε χρονιά σε εικαστικό καλλιτέχνη-ιδα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, για εργασία που έχει ήδη παραχθεί κατά τη διάρκεια εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο και διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την συνάφειά της με τον χώρο στον οποίο έχει παρουσιαστεί και με τον οποίο δυνητικά συνδιαλέγεται.

Η υποψηφιότητα του Γιάννη Παππά προκρίθηκε καθώς πληρούσε επακριβώς τις συνθήκες παραγωγής που προβλέπει το Βραβείο Inspire, όπως και για το γεγονός ότι τόσο η συγκεκριμένη συμμετοχή στην residency/έκθεση Niche(s) όσο και το σύνολο του έργου του αναδεικνύουν έναν καλλιτέχνη στραμμένο με συνέπεια και μεθοδικότητα στα σύνθετα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, ενώ ο κριτικός του διάλογος με το παρελθόν, την αρχαιότητα και την κλασική τέχνη συνεκτιμήθηκε ιδιαίτερα.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). ­­

Art Residency / Έκθεση Niche(s)

O Γιάννης Παππάς πέρασε πέντε εβδομάδες στο TOR26 στο Güterbahnhof στη Βρέμη της Γερμανίας, στο art residency με τίτλο «Niche(s)» το καλοκαίρι του 2022, δουλεύοντας σε διάφορες καλλιτεχνικές φόρμες, συνδυάζοντας τις εικαστικές και τις παραστατικές τέχνες με επίκεντρο το θέμα των «niche(s)». Τα έργα του Γιάννη Παππά παρουσιάστηκαν μαζί με αυτά της Κατερίνας Μπότσαρη, του Πάνου Σκλαβενίτη και της Μανταλένας Τίγκιλη, στην ομαδική έκθεση «Niche(s)», στο ίδιο χώρο, σε επιμέλεια της Ευφροσύνης Κοντογεωργίου. (17.09-02.10.2022).

Με όρους οικολογίας, η λέξη niche –κόγχη, θέση κατά προέκταση στα ελληνικά–, αναφέρεται στο ρόλο που παίζει ένας οργανισμός μέσα στο οικοσύστημα. Η κατασκευή τέτοιων βιολογικών θέσεων περιλαμβάνει τη διαδικασία μέσω της οποίας οι οργανισμοί προσαρμόζονται ή τροποποιούν το περιβάλλον τους, επηρεάζοντας τόσο τον εαυτό τους όσο και άλλους οργανισμούς.

Η έννοια της κόγχης για τη λέξη niche, δανεισμένη από την αρχιτεκτονική, αρχικά αναφερόταν σε μια εσοχή σε έναν τοίχο για ένα άγαλμά, που προέρχεται από τη γαλλική λέξη nicher που σημαίνει φωλιά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πολυσημία αυτού του όρου στα αγγλικά και στα γερμανικά δεν αντιστοιχεί στην ελληνική γλώσσα με ακρίβεια. Ωστόσο, όταν αυτή μεταφραστεί στα ελληνικά, δύναται να αποδώσει πολλές λέξεις, νέες εικόνες και δυνατότητες με βάση τα συμφραζόμενα. 

Αυτό ακριβώς το στοιχείο ώθησε τον Γιάννη Παππά να αναλογιστεί αν τέτοιες κατασκευές-κόγχες ανήκουν στη σφαίρα της τάξης ή αν αντιπροσωπεύουν άναρχες συλλογικές δομές σε μια συνεχή κατάσταση μετάλλαξης. Από την ίδια αφετηρία, ο Γιάννης Παππάς αμφισβήτησε τον τρόπο που οι εκτοπίσεις πολιτιστικών ιδεολογιών ή κληρονομιών γίνονται διαπραγματεύσεις εξουσίας ή ερμηνείες επηρεασμένες από την αποικιοκρατία.

Το project μετά τη Βρέμη μεταφέρθηκε σε διαφορετική μορφή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ταϊβάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Παππάς σπούδασε γλυπτική και φωτογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UdK). Με την υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών ολοκλήρωσε το MFA «Space Strategies» στην Ακαδημία Τεχνών Weißensee του Βερολίνου με επίκεντρο την performance art και την ανθρωπολογία. Η διεπιστημονική του αφοσίωση τού χάρισε αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένης της ερευνητικής υποτροφίας 2021 από τη Γερουσία του Βερολίνου.

Ο Γιάννης Παππάς είναι εικαστικός καλλιτέχνης που εργάζεται σε βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς και εγκαταστάσεις. 

Οι επιτελεστικές δημιουργίες του πηγάζουν από μια ανθρωπολογική προσέγγιση, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική και τη Βόρεια Αμερική, όπως η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018, η Μπιενάλε Τέχνης της Μπανγκόκ 2018, η Μπιενάλε της Αθήνας 2016 κ.α. Το έργο του έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση από τον Τύπο, παρουσιάστηκε στο CNN, τους New York Times, το Artnet κ.α.

Με καταγωγή από την Πάτμο, ο Γιάννης Παππάς ζει σήμερα στο Βερολίνο και εργάζεται διεθνώς.

Επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων Inspire Prize 2023

Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελήτρια ΜΟMus

Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελητής ΜΟMus

Κατερίνα Σύρογλου, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελήτρια ΜΟMus

Info

INSPIRE PROJECT 2023
Εκδήλωση απονομής του Βραβείου Inspire 2023 στον Γιάννη Παππά
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, 12:00
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo), Θεσσαλονίκη
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.